VIDEO Avram Iancu se pregăteşte să doboare un nou record mondial: 60 de zile înot pe toată lungimea Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avram Iancu, în timpul temerarea curse înot de pe Canalul Mânecii  FOTO: Colecţie personală
Avram Iancu, în timpul temerarea curse înot de pe Canalul Mânecii  FOTO: Colecţie personală

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care anul trecut a traversat Canalul Mânecii înot, va încerca în aceasta vară o altă experienţă inedită, demnă de Cartea Recordurilor.

Bibliotecarul Avram Iancu, primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costul de neopren, după un efort de 18 ore şi jumătate, va fi din nou vara aceasta în atenţia opiniei publice.

Bărbatul din Petroşani şi-a propus să înoate pe tot parcursul fluviului Dunărea, adică 2.858 de km, performanţă pe care vrea să o realizeze în 60 de zile.

În acest demers, bibliotecarul a fost inspirat de romanul poliţist "Pilotul de pe Dunăre", scris de Jules Verne la începutul secolului trecut, în care autorul povesteşte o călătorie fascinantă în care personajul principal al cărţii îşi propune să parcurgă, cu barca, câte 50 de kilometri pe zi, întregul parcurs al Dunării, de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră.

"Dunărea, al doilea fluviu din Europa, are aproape 2.860 de km, din care peste 1.000 de km sunt în România. Mergând pe urmele <<Pilotului de pe Dunăre>>, acţiune care are loc la 1876, exact cu 100 de ani înaintea naşterii mele, mi-am propus să dau viaţă acestui roman într-un mod mai interesant şi mai greu, şi anume să parcurg câte 50 de km pe zi, înot, timp de 60 de zile consecutiv. Va fi un efort deosebit, cu 10 ore de înot pe zi câte 50 km. Îmi doresc foarte mult în calitatea mea de bibliotecar să atrag atenţia asupra lecturii în mod clasic a romanelor de către generaţia tânără, pentru că eu cred foarte mult în complementaritatea internetului şi a lecturii clasice. Voi avea o platformă prin care voi putea fi urmărit în timp real, prin GPS,unde sunt, cum mă deplasez şi în acelaşi timp invit generaţia tânără să lectureze romanul Pilotul de pe Dunăre“.

image

Startul ar urma să fie dat pe data de 20 iunie, din Donaueschingen, un izvor al Dunării, iar călătoria înot se va încheia pe data de 20 august, la Sulina.

FOTO: Donaueschingen, locul de unde izvorâşte Dunărea

avram iancu

În acest răstimp, Avram iancu ar urma să străbată zece ţări, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, şi patru capitale europene, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad.

Avram Iancu are şi o echipă care îl va însoţi permanent, formată din doi canoişti, unul din Braşov, celălalt din Galaţi. Potrivit acestuia, doar doi oameni din lume au mai reuşit să înoate pe tot parcursul fluviului Dunărea, respectiv slovenul Martin Strel, în anul 2000 şi canadianca Mimi Hughes în anul 2006, aceştia ajutându-se însă de costume de neopren şi de labe de înot.

image

"Eu nu am să folosesc deloc costumul de neopren şi nici labele de înot. În acest sens este o premieră mondială şi o premieră naţională absolută. Sper să rezist şi să reuşesc acest lucru, sper să-mi dea Dumnezeu sănătate. Dunărea străbate 8 ţări şi 4 capitale. Delta Dunării este unică în lume şi este a noastră", mai spune Avram Iancu.

Citiţi şi:

Bibliotecarul Avram Iancu a devenit primul român care a traversat înot, fără costum de protecţie, Canalul Mânecii

avram iancu
Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite