A murit un fotbalist celebru al Focşaniului. I se spunea Benks, pentru asemănarea cu legendarul portar al Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stan Gheorghiu avea 67 de ani şi a suferit un infarct. El a jucat în urmă cu patru decenii pentru echipe de prima ligă din România.

Fotbalul vrâncen este în doliu după ce astăzi l-a pierdut pe unul dintre portarii de legendă, Stan Gheorghiu, zis Benks, pentru asemănarea sa cu celebrul portar al naţionalei Angliei, Gordon Banks. Fost preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Stan Gheorghiu  suferit un infarct.

În urmă cu cinci ani, Stan Gheorghiu ne-a acordat un interviu în care şi-a povestit viaţa.
S-a născut în cartierul gălăţean „Ţiglina III", aproape de stadionul Oţelul de astăzi, loc în care a luat pentru prima dată contactul cu fotbalul.

„În zonă era o cărămidărie, i se spunea «Groapa lui Oatu» şi acolo ne strângeam în fiecare duminică şi jucam fotbal. Eu eram portar şi mi s-a spus că aş avea calităţi. Vă daţi seama, eram în clasa a şaptea şi purtam 44 la picior, aveam mâini lungi şi palme uriaşe. Aşa că la vârsta de 14 ani m-am legitimat la Gloria CFR Galaţi", povestea Stan Gheorghiu primii ani de formare ca fotbalist. În fotbalul mare a debutat la vârsta de 16 ani, iar un an mai târziu era deja titular în echipa Gloriei Galaţi, care evolua în Divizia „C".

După efectuarea stagiului militar, timp în care a jucat pentru echipa militară buzoiană Şoimii Bobocu, Stan Gheorghiu se transferă la FCM Galaţi, echipă cu care în 1974 a reuşit să promoveze în prima ligă valorică a ţării. Calităţile sale de veritabil portar l-au ajutat să iasă repede în evidenţă, intrând în atenţia marilor echipe din România.

image
Marea lovitură o dă în 1975, când se transferă la echipa UTA Arad, campioană a ţării de două ori. „Antrenor îl aveam pe Coco Dumitrescu şi eram coleg cu Silviu Iorgulescu, Domide, Broşovschi, Axente, pe vremea aceea componenţi de bază ai echipei naţionale. Îmi aduc aminte că am debutat cu UTA într-un meci cu Jiul Petroşani, pe care l-am pierdut cu 2-0. Eram rezervă şi l-am înlocuit pe Iorgulescu, care se accidentase şi de atunci am apărat poarta până la sfârşitul campionatului. Am avut şi meciuri foarte bune, precum cel cu Dinamo, echipă la care juca Lucescu, Sătmăreanu, Dumitrache, Dudu Georgescu, care se afla în lupta pentru titlu şi pe care i-am bătut cu 1-0, dar am suferit şi un eşec usturător, 0-8 cu Steaua.La un meci cu Reşiţa, câştigat de noi cu 2-1, Adrian Păunescu a scris în cronica jocului că Stan Gheorghiu a apărat fenomenal, fiind notat cu 10. Păstrez şi astăzi ziarul", povestea Stan Gheorghiu despre momentele sale de glorie.

Cariera de fotbalist a încheiat-o la „Unirea" din Focşani, oraş în care s-a stabilit definitiv din 1976, jucând sub culorile echipei fanion de aici şase sezoane. A renunţat la fotbal la vârsta de 33 de ani, în urma unei accidentări, dedicându-se muncii de antrenor la echipele Unirea Focşani, FC Panciu, Foresta Gugeşti şi FCM Adjud. În două rânduri a fost preşedintele clubului de fotbal Unirea Focşani, iar din 1991 şi până în 2010 a fost preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vrancea. „Pe vremea mea veneai cu două ore înainte la meci să prinzi loc, iar acum stadioanele sunt goale. Mă întristează faptul că oamenii sunt săraci şi lipsiţi de perspectivă", spunea Stan Gheorghiu în interviu.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite