Opt tratamente naturiste avizate de dermatologi împotriva mătreţii. Cum elimină lămâia ciuperca sâcâitoare
0Mătreaţa este o afecţiune a scalpului cauzată de o ciupercă numită Malassezia Furfur. Apariţia afecţiunii este favorizată de alimentaţia neadecvată, poluarea, stresul sau secreţia excesivă a glandelor sebacee.
Mătreaţa nu este o afecţiune severă şi nu determină căderea părului, însă în anumite situaţii poate fi un semn de dermatită, iar atunci trebuie cerut sfatului unui specialist.
„O igienă neadecvată a pielii capului duce de cele mai multe ori la apariţia eczemei seboreice, o boală care seamănă cu mătreaţa, însă apare sub forme de scoame. Pentru a scăpa de mătreaţă, pacienţii trebuie să spele de două ori pe săptămână cu şampoane pentru reglarea sebumului. O ciupercă netratată se agravează şi duc la apariţia eczemei. Această afecţiune se găseşte al jumătate din populaţie şi are un impact estetic neplăcut, a spus“, a spus medicul dermatolog Cristian Stoica.
Remedii naturiste pentru a scăpa de mătreaţă:
- Zeama de lămâie este un remediu împotriva mătreţii. Se amestecă cu ulei de cocos şi se aplică pe păr timp de 15 minute, iar apoi se clăteşte cu apă caldă.
- Bicarbonatul de sodiu este un alt remediu pentru a înlătura mătreaţa. În loc de şampon odată pe săptămână se masează scalpul umezit cu praf de bicarbonat de sodiu. Rezultatul se vede după două luni.
- Oţetul de mere este folosit din bătrâni şi ne ajută să scăpăm de mătreaţă. În momentul în care vă spălaţi pe cap la final trebuie să vă clătiţi cu doi litri de apă în care aţi pus un pahar de oţet de mere. După ce usucă părul, mirosul de oţet de mere dispare.
- Cimbrul este cel mai bun tratament naturist împotriva mătreţii. Se fierb cinci linguri de cimbru uscat, iar după ce se lasă să se răcească se aplică pe păr. Se lasă să se acţioneze o oră şi se clăteşte cu apă călduţă.
- Cojile de ceapă ajută la înlăturarea mătreţii. Se face o infuzie într-o cană mare de apă, iar imediat după ce v-aţi spălat pe cap cu şampon, trebuie clătit părul cu acest lichid.
- Iaurtul este folosit ca tratament împotriva mătreţii. Odată pe săptămână trebuie masată pielea capului timp de 15 minute, iar după aceea se clăteşte cu apă călduţă sau cu infuzie de rozmarin, urzici sau cimbru.
- Infuzia de frunze de nuc este un alt tratament naturis folosit împotriva mătreţii.Frunzele de nuc se pun la uscat, se taie mărunt şi se amestecă într-un vas în care se adaugă trei litri de apă caldă. Compoziţia este folosită pentru clătirea părului.
- Uleiul de ricin şi vitamina A sunt un alt remediu împotriva mătreţii şi poate fi cumpărate din orice farmacie sau magazine naturist. Balsamul obţinut este aplicat la pielea capului şi îndepărtat după câteva ore. Rezultatele se văd imediat, iar după trei săptămâni de tratament mătreaţa dispare.
Medicii dermatologi au mai precizat că mătreaţa poate avea mai multe cauze: şamponarea insuficientă a părului, sensibilitatea la produsele de îngrijire, spălatul prea des sau folosirea produselor de styling.
Mai citeşte şi: