Fructele româneşti, pe cale de dispariţie. Trei sferturi din livezile din Dolj au fost puse la pământ în 20 de ani
0
În ultimii douăzeci de ani, aproape sute de hectare de livezi din Dolj au fost scoase din circulaţie. Unii producătorii au declarat că au renunţat la afacerea din cauză că este complicat să îngrijeşti pomii, iar din păcate nu întotdeauna au obţinut recoltele pe care le-au dorit.
Direcţia Agricolă Dolj a aprobat anul trecut defrişarea a 180 de hectare de teren, iar anul acesta doar în 5 luni s-a cerut tăierea a 300 de hectare. „Am avut 20 de hectare de livadă, iar în momentul de faţă nu mai am decât trei hectare. În 2013 am cerut defroşarea, iar anul acesta am pus pomii la pământ”, a spus Marian Coman, proprietarul terenului.
Oamenii au declarat că în maxim cinci ani vom fi nevoiţi să importăm fructe din Grecia, Spania sau Italia. „Fructele româneşti sunt pe cale de dispariţie. Înainte de 1989 dealurile erau pline de pomi. Lucram acolo în livezi şi câştigam şi un ban în plus, însă acum totul este la pământ. Nu îmi vine să cred. Tot ce era bun în România s-a distrus. Avem potenţial, dar degeaba”, a declar un localnic din Predeşti.
Localnicii din comuna Predeşti au mai declarat că majoritatea fructelor care se vând pe piaţă sunt de import. „Nu au deloc un gust bun, însă toată lumea le cumpără. Sunt caise şi piersici aduse din Spania, iar un kilogram costă şi 7 lei. În Dolj au fost sute de hectare de livezi, dar cu timpul au dispărut, iar fructele şi legumele româneşti au fost înlocuite cu cele de import”, a precizat Ion Stoica.