FOTO Olteanii şi armele. Un ţăran a găsit din greşeală piese vechi de 2.000 de ani. Ceilalţi săteni încep şi ei căutările: „Poate am noroc şi primesc şi eu nişte bani!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olteanul a descoperit armele la 6 kilometri de localitatea Desa
Olteanul a descoperit armele la 6 kilometri de localitatea Desa

Dan Cioclea, un sătean din comuna Desa, a descoperit la şase kilometri de localitate, pe un câmp, o sabie în teacă, un vârf de lance, două suliţe şi o lamă de bărbierit, obiecte ce datează, conform specialiştilor, de acum peste două milenii.

Dan Cioclea (56 de ani), un sătean din comuna doljeană Desa, a descoperit întâmplător, şase kilometri de localitate, mai multe obiecte care datează de acum mai bine de 2.000 de ani şi care provin de la două morminte ale unor războinici celţi. Sesizaţi de Cioclea, la faţa locului au mers şi reprezentanţii Muzeului Oltenia, care au găsit şi oasele incinerate ale foştilor luptători.

„Piesele descoperite se încadrează perioadei de la mijlocul secolului III îHr până la mijlocul secolului II îHr şi au o vechime de aproximativ 2.200 de ani. Obiectele s-au conservat foarte bine, pentru că au stat pe rugul de incineraţie, alături de persoana decedată. Într-un mormânt au fost găsite un vârf de lance, folosit de războinicii pedestraşi, o sabie băgată în teacă, dar şi o lamă de bărbierit utilizată în antichitate. În al doilea mormânt se aflau două vârfuri de suliţe, care au aparţinut războinicilor călare. La muzeu au ajuns şi două mostre ale oaselor incinerate. Restul fragmentelor le vom recupera la vară, când în zonă vor avea loc săpături arheologice“, a povestit Florin Ridichie (foto jos), directorul Muzeului Oltenia.

Olteanul a descoperit armele la 6 kilometri de localitatea Desa

Va fi răsplătit cu bani

Săteanul care a descoperit obiectele a povestit că nu s-a gândit nici măcar o secundă să păstreze mica avere. Dan Cioclea a declarat că, în urmă cu un an, a obţinut autorizaţia pentru folosirea unui detector de metale şi, de atunci, a căutat comori ascunse. Ştie că obiectele descoperite vor fi preluate de Muzeul Olteniei, însă, conform legii, trebuie să primească 30% din valoarea acestora, plus o bonificaţie de 15%, dacă se dovedeşte că sunt de importanţă excepţională.

„De meserie, eu sunt ţăran agricultor, însă tot timpul am fost pasionat de istorie. Mi-am cumpărat un aparat de detectat metale, pentru care am plătit 1.000 de euro. Am studiat zona respectivă, am citit, iar astfel am aflat că, aici, cu peste 2.000 de ani în urmă, au existat triburi de celţi. Era convins că sub pământ voi găsi obiecte de valoare. Imediat cum am găsit armamentul, am sunt la Muzeul Olteniei şi i-am informat. Am avut noroc, am descoperit arsenalul în doar zece minute. Nu m-am gândit nici măcar o secundă să păstrez mica avere. Puteam să le vând în străinătate, dar am preferat să rămână în patrimoniul ţării“, a declarat doljeanul.

Olteanul a descoperit armele la 6 kilometri de localitatea Desa

Dan Cioclea a declarat că era convins că în zonă sunt obiecte valoroase

Dan Cioclea, cel care a descoperit, pe 14 ianuarie, obiectele cu pricina, este şi cel care, de-a lungul anilor, a mai găsit pe un câmp şi doi metoriţi. Unul are 250 de grame, iar altul aproximativ 600 de grame. Bărbatul spune că intenţioneaz să doneze unul dintre meteoriţi celor de la NASA.

Nu se ştie valoarea obiectelor

Reprezentanţii Muzeului Oltenia au precizat că, deocamdată, nu se ştie care este valoarea obiectelor găsite în Desa. „Astfel de piese nu există pe piaţa de antichităţi din România. Trebuie să ne documentăm la colegii noştrii din străinătate. Obiecte de acest gen mai sunt în Germania sau Franţa. Noi nu ştiam că în zona bălţii Lunguliţa este un sit arheologic. Acum, zona este protejată un an. Avem termen de 18 luni să facem expertiza obiectelor descoperite“, a mai precizat Florin Ridichie.  

Olteanul a descoperit armele la 6 kilometri de localitatea Desa

Oamenii din localitatea Desa susţin că au auzit că în zonă au fost mai multe triburi de celţi, dar nimic mai mult . Localnicii au povestit că vor merge şi ei în zonă să caute comori. „Ştiu că un bărbat din comună a găsit o avere lângă baltă. Vreau să mă duc şi eu să caut. Poate am noroc şi dau peste obiecte vechi, pe care să primesc nişte bani. La noi în zonă, la Castraviţa, s-au mai făcut săpături şi în 2013. Ştiu că şi atunci au descoperit mai multe piese de valoare“, a spus Ion Caraulea, localnic.    









 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite