Craiova: Teologia: credinţă sau şpagă. Cât costă o parohie în România
0Mai multe articole publicate zilele trecute, care pun în discuţie modul în care se fac angajările în preoţie, au creat o adevărată dezbatere pe această temă. Voci din interior susţin că parohiile bune se cumpără pe bani grei, care ajung la 30.000 de euro.
Câteva declaraţii ale unor studenţi de la Facultatea de Teologie din Craiova, care spun că modul în care sunt distrubuite parohiile se bazează în mare parte pe nepotisme, au încins spiritele în rândul românilor.
Citiţi şi:
AUDIO. S-a privatizat Biserica?
Student la Teologie: „Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde"
Teologi vorbesc, sub protecţia anonimatului, că în cadrul instituţiei zace multă mizerie, de care oamenii de rând habar nu au, şi care lasă multe victime, tot în rândul preoţimii. Voci din interior spun că parohiile bune se cumpără pe bani grei, că ascensiunea profesională se face pe pile, că studenţii care au rude cu funcţii sunt favorizaţi la şcoală, pe când cei săraci sunt daţi la o parte. De asemenea, mai mulţi preoţi, fără a-şi face publică identitatea, susţin aceste informaţii şi se plâng că şi-au ratat cariera, tocmai pentru că nu au avut bani sau pile, să fie hirotoniţi în localităţi unde veniturile sunt decente şi chiar la oraşe.
Preot: "Creştem porci şi găini, să le vindem, ca să trăim"
Parohi din satelele mici ale Româniai se plâng că trăiesc de pe-o zi pe alta şi că asigură servicii gratuit, pentru că enoriaşii nu au cu ce să îi plătească şi că, tocmai din această cauză, trăiesc la limită. "Vă rog să nu îmi apară numele, pentru că eu trebuie să dau ascultare celor mai mari şi nu am voie să vorbesc de rău despre aceste aspecte. «Salariul» mi-l fac din venituri care nu depăşesc 500 de lei pe lună, fiind într-un sat cu bătrâni, cărora nu le poţi pretinde costuri ridicate pentru aceste lucruri. Într-adevăr, trebuie să ne gândim întâi la suflet, dar în acelaşi timp suntem conştienţi că trebuie să şi mâncăm, să ne ţinem copiii prin facultăţi şi să plătim datoriile la stat. Nu le putem acoperi pe toate. De aceea creştem porci şi găini să le vindem la piaţă, ca să trăim", a mărturisit un preot din România.
„Ortodoxia nu are un sistem de promovare pe bază de evlavie”
Teologi din Bucureşti şi enoriaşi se declară dezamăgiţi de practicile din sistem. Un teolog masterand, semnat Cain, îşi face publică nemulţumirea şi dorinţa ca lucrurile se se schimbe în bine. „Am amânat preoţia pentru a evita simonia. Ortodoxia nu are niciun sistem de promovare şi alegere pe bază de evlavie, verticalitate spirituală şi onestitate. Totul e pe pile, bani şi relaţii (....) Mă bucură totuşi faptul că peste 100 de ani generaţia preoţească tânără de acum, forţată de masivă concurenţă şi inflaţie de preoţi, va reuşi să schimbe trendul mentalităţii ortodoxe”, a scris tânărul.
"Cred că Biblia este singurul răspuns pentru fiecare"
Un alt român, semnat Iosif, îndeamnă la înţelegere şi toleranţă pe cei revoltaţi de situaţia din sânul instituţiei. „Cred că Biblia este singurul răspuns pentru fiecare. (...) ”, crede acesta. Florina, absolventă a Facultăţii de Teologie – Litere în Baia Mare, refuză să accepte problemele pe care tinerii le reclamă. „Nu este aşa cum se spune. Părerea mea este că prea mult doresc unii să se smintească”, sunt cuvintele postate pe site-ul Adevărul. O parte dintre studenţi povestesc faptul că mulţi colegi de breaslă sunt favorizaţi. “Dintre noi, studenţii, cele mai mari şanse de a ajunge preot le au fiii de preot. La mine în facultate am mulţi astfel de colegi, unii dintre ei chiar cu funcţii mari. Pot sa spun că într-adevăr baietii preotilor din Bucuresti au note mari fără să se streseze chiar deloc, pe când noi ceilalţi, deşi facem la un examen o lucrare bună, primim note de maxim 8”, precizează Andrei, student la Teologie, în capitala României.
"Scandalurile şi corupţia au pătat autoritatea bisericească"
Tinerii îşi manifestă îngrijorarea faţă de viitorul ortodoxiei. „E trist că se petrec astfel de lucruri. Scandalurile şi corupţia au pătat autoritatea bisericească (...) S-a ajuns la o aşa decădere morală şi încălcarea valorii primordiale ale doctrinei ortodoxe”, scrie Irina. Alte comentarii scot în evidenţă pregătirea superficială a viitorilor preoţi. „Dacă eşti bun la studiu nu ai nevoie de şpagă şi intervenţii. Peste tot e la fel. Cei slabi încearcă să compenseze incapacitatea lor prin bani, şi dacă nu le iese sunt frustraţi. Am cunoscut nenumăraţi colegi superficiali şi rataţi din anul I de facultate şi chiar la licenţă au început cu cadouri şi intervenţii. E o clasă inferioară care se victimizează”, precizează Nicu.
Bursa şpăgii în preoţie
Alte persoane au scos în evidenţă sumele uriaşe care se practică pentru ocuparea unui post în branşă, şi care ajung la 30.000 de euro, în oraşele cu locuitori bogaţi, unde veniturile sunt destul de mari. Şi în Oltenia se vorbeşte despre cumpărarea parohiilor pe bani grei. Cifrele vehiculate pleacă de la câteva mii de euro şi ajung, potrivit unor teologi, chiar la 10.000 de euro.
Biserica Ortodoxa Română încearcă să clarifice lucrurile
În comunicatului remis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Bucureştiului se specifică faptul că numirea tinerilor teologi în posturile clericale vacante din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor se face prin concurs, cu respectarea prevederilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (articolele 123 şi 124), a Metodologiei pentru obţinerea gradelor profesionale (aprobată prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1199 din iulie 2008 şi confirmată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional prin aprobarea cu numărul C/526/ 09.04.2009), precum şi a Regulamentului pentru numiri şi transferări.
Informaţii, pe site-ul Patriarhiei Române
Toate aceste informaţii pot fi accesate direct, fie pe suport tipărit sau online, pe pagina: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/ (pagina oficială a Patriarhiei Române) şi pe pagina: http://www.crestinism-ortodox.ro/ - secţiunea Utile (pagina oficială Arhiepiscopia Bucureştilor). În ceea ce priveşte posturile clericale vacante din Arhiepiscopia Bucureştilor, ele sunt afişate, împreună cu lista actelor necesare pentru înscrierea la concurs, la avizierul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
"În legătură cu unele acuze aduse unor profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ – Universitatea Bucureşti de către presupuşi studenţi în teologie, acestea par a fi mai mult insinuări decât informaţii certe. Statutul de teolog presupune multă seriozitate, studiu, responsabilitate, sinceritate etc., calităţi de care, în mod clar, nu dau dovadă studenţii ale căror opinii sunt prezentate în articol, dar care se ascund sub protecţia anonimatului", se arată în comunicat.
Intră pe pagina http://www.crestinism-ortodox.ro/ - secţiunea Utile (pagina oficială Arhiepiscopia Bucureştilor, pentru a afla modul în care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că se fac angajările în domeniu.