Bolile cele mai comune care ne pândesc de Sărbători. Cum evităm să îmbogăţim statistica cazurilor de pancreatită acută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pentru a evita excesele alimentare în perioada Crăciunului
Sfaturi pentru a evita excesele alimentare în perioada Crăciunului

Luna decembrie este perioada grelelor încercări pentru organismul supus exceselor alimentare. Specialiştii ne recomandă să evităm cât putem grăsimile, dulciurile şi alcoolul.

Medicii precizează că majoritatea oamenilor fac excese alimentare în perioada Crăciunului. „În momentul în care multe grăsimi ne aflăm clar într-o perioadă perdispusă exceselor. Oamenii trebuie să înţeleagă că în perioada sărbătorilor sunt acumulate şi kilograme în plus, iar acest lucru ne afectează starea de sănătate. În timp, acest bagaj permanent poate conduce la supraponderabilitate, iar mai târziu la obezitate. După un exces alimentar,  sistemul intestinal secretă un hormon care ne dă o stare de greaţă“, a spus medicul specialist Iulian Vlad.

Cum putem evita excesul alimentelor:

- Meniul de sărbători trebuie să includă fructe, legume, carne slabă, cereale, dar şi produse lactate semidegresate.

- Pentru masa de Crăciun folosiţi aperitive care conţin un număr mic de calorii. Puteţi opta pentru aperitive mult mai sănătoase: salată de creveţi, caşcaval dietetic, fructe şi legume proaspete.

- Limitaţi consumul excesiv de alcool şi încercatţi să consumaţi doi litri de apă între mese.

- Evitaţi să beţi cocktailuri alcoolice, pahare de vin dulce, sucuri acidulate sau sucuri din fructe amestecate. Aceste băuturi cumulate cu caloriile din mâncare, pot adăuga un  exces caloric important.

- Dacă petreceţi Crăciunul sua Revelionul la restaurant trebuie să împărţiţi porţia din farfurie în jumătate. O parte o puteţi consuma la local, iar o parte o puteţi lua acasă.

- În perioada sărbătorilor este important să faceţi zilnic exerciţii fizice. Încercaţi să ardeţi caloriile prin plimbările zilnice sau prin consumarea alimentelor care ard grăsimile.

Specialiştii au mai precizat că trebuie să ţine cont de faptul că orice exces alimentare ne poate strica sărbătorile.

„Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, cum ar fi carnea de porc sau alte produse de sezon (cârnaţi, caltaboş, slănină sau tobă). Trebuie să consumăm aceste produse cât mai moderat şi în niciun caz la masa de seară. Alimentaţia în această perioadă trebuie să fie diversificată: cerealele, legumele, fructele sau iaurtul nu trebuie să lipsească din meniu. Este cel mai bine să prevenim deât să tratăm“, a mai declarat medicul specialist Iulian Vlad.

Medicii au mai precizat că în perioada Crăciunului pancreatita acută este boala cea mai des întâlnită. Apare la persoanele gurmande, sedentare, obeze, la consumatorii de alcool si la pacientii cu afectiuni ale vezicii biliare, in special cu litiaza veziculară.

Mai citeşte şi:

Alimente care fac rău ficatului

Atenţie la excese! Medicii fac recomandări pentru masa de Crăciun

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite