Valentin Luca şi Marian Porumb, cei mai buni barmani din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Luca este cel mai bun barman din ţară la Flair Bartending Foto Alexandru Tunschi
Valentin Luca este cel mai bun barman din ţară la Flair Bartending Foto Alexandru Tunschi

Concursul De Kuyper Cup România 2014, derulat în perioada 16-17 iulie la Mamaia, şi-a desemnat câştigătorii. Cei mai buni barmani din România sunt doi ardeleni în vârstă de 28 ani: Marian Porumb (Cluj-Napoca) şi Valentin Luca (Braşov). Porumb a câştigat categoria Mixologie, iar Luca - Flair Bartending.

La Mixologie, în finala căreia au intrat şase concurenţi, Marian Porumb şi-a demonstrat originalitatea şi îndemânarea în ceea ce priveşte prepararea unei băuturi mixate şi a devenit, astfel, cel mai bun barman preparator din ţară.

Băutura mixată care a impresionat juriul se numeşte Lapsang Dream Cocktail. Marian s-a inspirat din cultura chineză, folosind la prepararea ei cel mai cunoscut ceai negru din lume (Lapsang), lichior DK Lapsang, gin olandez, sirop, bere neagră, fresh de lămâie şi bere cu ghimbir.

Cea mai bună băutură din concurs, inspirată de o poveste de dragoste olandeză

Deşi autorul ei nu a luat niciun premiu, cea mai bună băutura mixată din concurs a fost considerată de către juriu cea a lui Claudiu Mnerau (Oradea), el folosind tehnici din gastronomia moleculară. Băutura lui s-a numit Brandewijn (vinars, în olandeză) şi a fost inspirată de istoria Olandei şi de legendele acestei ţări.

În anii 1400, negustorii olandezi aduceau vin din Franţa.  Din cauza lungului drum parcurs, vinul se deteriora şi negustorii s-au gândit să-l distileze, ajungând astfel la vinars (brandewijn). În finala categoriei de mixologie, la descrierea băuturii, Claudiu Mnerau a combinat istoria cu o legendă olandeză de dragoste, potrivit căreia ea i-a oferit lui (negustor de vin) un compot de cireşe, în semn de recunoştinţă pentru un ajutor acordat.

Pentru a marca iubirea lor, el a combinat vinarsul cu acel compot, rezultând o băutură care l-a inspirat pe Claudiu să realizeze cea mai apreciată băutură, o reducţie de vin ce conţine marcov râs, vin roşu, rodie, zahăr brun, yuzu juice japonez şi spumă de lichior de mure. Băutura a fost afumată cu lemn de cireş.

Din păcate, depăşirea timpului de concurs - care era de 8 minute pentru realizarea aceleaşi băuturi în trei exemplare identice - a determinat juriul să acorde premiile la Mixologie concurenţilor care au respectat regulamentul competiţiei.

Valentin Luca, campion naţional pentru a patra oară

La categoria Flair Bartending, Valentin Luca, bar-expert la Exquisite Bar Solutions, câştigătorul en-titre De Kuyper Cup România şi campion mondial la Flair Bartending, şi-a păstrat titlul de cel mai bun barman de show. El şi-a etalat cunoştinţele în tehnici de Working şi Exhibition Flair. Luca a concurat alături de alţi şapte finalişti ai categoriei Flair Bartending.

Astfel, el devine câştigător a patru ediţii consecutive De Kuyper Cup România, având în palmares peste 20 de premii la competiţii internaţionale, printre care se număra locul 1 (campion mondial) la Roadhouse World Open - London – 2014. Până în prezent, Luca a susţinut în întreaga lume peste 1000 de show-uri de flair bartending, în 2014 reuşind să câştige trei dintre cele mai importante competiţii din lume, desfăşurate în: Elveţia, Anglia şi Italia.

De Kuyper Cup România este realizat încă din 2005 de Heinrig Distribution (distribuitorul mărcii De Kuyper în România), fiind produs de agenţia de barmani profesionişti Exquisite Bar Solutions. Concursul este destinat barmanilor profesionişti de top din industria ospitalităţii româneşti.

Concursul este organizat din doi în doi ani şi are drept scop recunoaşterea profesionalismului barmanilor romani, alegerea şi premierea celui mai bun barman preparator şi a celui mai bun barman de show şi premierea lor la cele două categorii: Mixologie (arta amestecării băuturilor) şi Flair (arta bartending-ului spectacol, care implică tehnici şi mişcări speciale în manipularea instrumentele de bar şi sticlelor de băuturi).

Marian Porumb este cel mai bun barman din ţară la Mixologie Foto Alexandru Tunschi

De Kuyper Cup Romania 2014 Mamaia Constanţa - Marian Porumb este cel mai bun barman din ţară la Mixologie Foto Alexandru Tunschi

La ediţia din acest an s-au înscris 42 de barmani din întreaga ţară, 30 la Mixologie şi 12 la Flair. Câştigătorii finalelor pe categorii De Kuyper Cup România 2014 au fost premiaţi după cum urmează:

Mixologie
Locul 1 – 500 EUR – Marian Porumb (Cluj-Napoca), cu Lapsang Dream Cocktail
Locul 2 – 400 EUR – Horea Coloji (Oradea), cu băutura The Handzo of Punch (inspiraţie japoneză)
Locul 3 – 250 EUR – Paul Sfârlea (Cluj-Napoca), cu băutura HI 5 (amplifică cele cinci simţuri)
Locul 4 – 150 EUR – Katalin Bene (Oradea), singura femeie calificată în finală, cu băutura Royal Dignity, inspirată de  punch-urile din secolul XVII.

Flair
Locul 1 – 500 EUR – Valentin Luca (Braşov)
Locul 2 – 400 EUR – Ionuţ Ivanov (Bucureşti)
Locul 3 – 250 EUR -  Liviu Croitoru (Bucureşti)
Locul 4 – 150 EUR – Răzvan Dinu (Braşov)

Doi dintre cei mai buni barmani din lume, personalităţi din industria ospitalităţii, David Trampe şi Nicolas Saint-Jean au participat la concursul De Kuyper Cup România 2014, în calitate de juraţi, dar şi de showmeni.  Trainer cu o vastă experienţă în arta mixologiei, David Trampe (30 de ani, Olanda) a  îndrumat peste 1000 de barmani din întreaga lume şi a creat numeroase reţete de cocktail-uri pentru mărci de renume mondial. Nicolas Saint-Jean (40 de ani, Franţa) este expert în Flair Bartending. El este creatorul conceptului de „Flair Head to Head” (dueluri 1 la 1 între barmani). 

Vă mai recomandăm

Seara finalei pentru De Kuyper Romania 2014, competiţia celor mai buni barmani din ţară

VIDEO Concurs naţional de barmani, la Mamaia. Specialiştii în prepararea băuturilor vor da proba de foc în faţa unor experţi

Valentin Luca, profesor pentru barmanii din Occident

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite