Un marinar la Cotroceni, în echipa lui Klaus Iohannis. Ligia Deca este noul consilier pentru Educaţie şi Cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ligia Deca - noul consilier de la Cotroceni pentru Educaţie şi Cercetare Foto Arhivă personală
Ligia Deca - noul consilier de la Cotroceni pentru Educaţie şi Cercetare Foto Arhivă personală

După Traian Băsescu, încă un marinar ajunge la Cotroceni. Ligia Deca, o tânără din Constanţa cu brevet de ofiţer de Marină, este noul sfetnic al preşedintelui-profesor, pe probleme de Educaţie şi Cercetare.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a ales un consilier pe probleme de Educaţie şi Cercetare care provine din rândul tinerei generaţii. Ligia Deca are 32 ani, este din Constanţa şi are un parcurs surprinzător. Ea este absolventă a Universităţii Maritime din Constanţa, fiind prima fată şefă de promoţie a unei facultăţi cu acest profil.

Ţinând cont că Educaţia şi Cercetarea reprezintă domeniul de bază al profesorului de fizică Klaus Iohannis, alegerea Ligiei Deca este cu atât mai însemnată. De formaţie inginer de Navigaţie, ea devine astfel al doilea marinar ajuns la Cotroceni, după Traian Băsescu.

Prima şefă de promoţie de la Navigaţie

Ligia Deca este născută la 22 decembrie 1982 la Constanţa. Este fiica lui Claudiu Deca, fost director la Impozite şi Taxe din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. În anul 2001, Ligia Deca a absolvit Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Între anii 2001-2006 a studiat la Universitatea Maritimă Constanţa, la Facultatea de Navigaţie şi Transport Naval, obţinând ca şef de promoţie diploma de inginer diplomat în inginerie navală şi navigaţie. În 2008 a devenit master în management maritim si portuar, la aceeaşi facultate.

Ea este cea care a coordonat proiectul-pilot „Coaliţia pentru universităţi curate“ derulat în 2008 de Societatea Academică din România (SAR) pentru evaluarea integrităţii instituţiilor de învăţământ superior din România. În 2008-2010 a fost primul student român care a ajuns preşedinte al Uniunii Studenţilor Europeni (European Students` Union - ESU), organismul de la Bruxelles ce este alcătuit din 47 structuri studenţeşti naţionale din 37 ţări, reprezentând 11 milioane de studenţi.

A coordonat conferinţa ministerială UE din 2012

Ligia Deca a fost coordonatorul Secretariatului Bologna deţinut de România (2010-2012), în calitate de ţară organizatoare a Conferinţei Ministeriale din 2012. Misiunea Secretariatului era de consolidare a spaţiului european al învăţământului superior. Ea a rămas să lucreze ca expert în politici publice, în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din subordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiintifice. Ligia este specialist în activităţi de cercetare şi realizarea de analize privind învăţământul superior, fiind responsabil de coordonarea comunicării cu experţii străini.

Anul trecut, Ligia Deca a făcut parte din Comisia Europeană, ca membru al Science in Education Expert Group (SEEG), având contribuţie la raportul final al SEEG către Comisia Europeană pe tema Ştiinţei în Educaţie.

În acest an universitar (2014-2015), tânăra este lector universitar la Universitatea de Vest Timişoara, predând un seminar pe tema „Sisteme de formare şi incluziune educaţională“.

Din 2012, Ligia Deca este cercetător în formare doctorală la ştiinţe politice în cadrul Universităţii din Luxembourg. Teza ei de doctorat are tema „Internaţionalizarea educaţiei în Portugalia şi România“, iar românca acordă asistenţă pentru proiecte de cercetare pe tematica de specialitate.

„Am vrut un loc în care să nu mă plafonez“

Într-un interviu acordat în 2010 ziarului „Adevărul“, Ligia Deca mărturisea ce a îndemnat-o spre o carieră considerată masculină, care a dus-o spre obţinerea brevetului de Marină. „Mi-am dorit un loc în care să nu mă plafonez. Educaţia maritimă a reprezentat un punct de plecare esenţial pentru a îmi forma personalitatea. Nu exclud posibilitatea de mă întoarce cândva în lumea navigaţiei“, a declarat ea la acea vreme.

Privind din perspectiva experienţei ei internaţionale, Ligia Deca a mai avut de transmis ceva tinerilor din România. „Am un mesaj pentru studenţii români: să aibă iniţiative în organizaţii studenţeşti şi să aibă încredere în capacităţile proprii. Românii au uneori tendinţa să fie mult prea critici la adresa mediului din care provin“, a atras atenţia Ligia Deca, cel mai nou consilier prezidenţial din echipa de la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. Ea îşi începe misiunea de consiliere pentru şeful statului, de la 1 iulie.

Iohannis consultări partide politice Cotroceni FOTO presidency.ro

Vă mai recomandăm

Ligia Deca - ofiţer maritim peste 10 milioane de studenţi

Pe cine a ales Klaus Iohannis consilier pe Educaţie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite