Stareţa contrabandistă care mergea în Turcia să încarce TIR-urile cu marfă. A intrat în călugărie „sub aripa“ faimosului duhovnic Justin Pârvu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Tomisului este din nou în centrul unui scandal, după ce un preot misionar şi o maică stareţă sunt acuzaţi de contrabandă cu textile. Grupul infracţional din care făceau parte a fost arestat pentru 30 de zile.

Anişoara Dună (maica Eleodora), preotul misionar Gabriel Popa, manager la Arhiepiscopia Tomisului, şi Florin Badiu, director în cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti, sunt acuzaţi de contrabandă cu materiale textile de către poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei. 

Contrabanda cu haine şi încălţăminte a început în 2013, spun oamenii legii. Marfa era luată din Istanbul, Turcia şi adusă în România, unde era distribuită fie direct în magazine, fie la intermediari care o plasau apoi în diferite locuri spre a fi comercializată. Stareţa Eleodora era cea care mergea în Turcia, supraveghea încărcarea tirurilor cu haine şi apoi achita contravaloarea mărfii. Sâmbătă, 22 iulie, cei trei au fost reţinuţi de către magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au emis mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a trei membri ai grupării..

Prin această metodă, grupul infracţional a păgubit statul român întrucât nu s-au plătit impozit pe profit şi nici taxa pe valoarea adăugată. Oamenii legii spun că, din cercetări, a reieşit că prin această modalitate au fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, către comercianţi din Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova. 

Oamenii legii i-au prins în flagrant în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din Ilfov. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.

”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.

La o primă vedere, între maica stareţă Eleodora şi Gabriel Popa, preotul misionar, nu există nicio legătură, însă, cum am aflat ulterior, bărbatul, din Bucureşti, este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru Mânăstirea Galeşu, adică el se ocupa cu procurarea materialelor necesare finalizării mănăstirii.

image

Ascensiunea fulminantă a stareţei Eleodora

Anişoara Dună (maica Eleodora) are 49 de ani şi este absolventă de liceu. Înainte să vină la mănăstirea din Dobrogea, ridicată pe locul unei foste colonii de muncă a Canalului Dunăre-Marea Neagră, ea era maică la mănăstirea Petru Vodă, din judeţul Neamţ, acolo unde stareţ era Justin Pârvu.

În comunitatea monahală din Dobrogea, maica Eleodora este recunoscută ca fiind stareţa mănăstirii. La toate întâlnirile ea se recomandă astfel, iar în fotografiile oficiale, inserate de Arhiepiscopia Tomisului într-un album, maica poartă toiagul de stăreţie în mână. Cu toate acestea, în comunicatul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului, trimis după ce ea a fost acuzată de contrabandă, ea este numită simplă călugăriţă. 

Traseul ei a fost fulminant, fiind împletit cu cel al lui Justin Pârvu, duhovnicul care a ales locul unde se va ridica mănăstirea şi care a fost prezent la sfinţirea troiţei. De la rangul de măicuţă la Petru Vodă, ea a fost călugărită la Galeşu, la o lună după decesul lui Justin Pârvu, ctitorul mănăstirii, în anul 2013. Justin Pârvu a murit la 16 iunie 2013, iar Eleodora a fost călugărită la 7 iulie 2013.  

Toată obştea preoţească din Dobrogea ştie că ea a fost adusă aici de Justin Pârvu, când a început construirea Mănăstirii Galeşu. Background-ul locului sfânt este foarte sensibil. Paul Andreescu, de 78 de ani, fost deţinut politic, cel care a avut ideea construirii monumentului victimelor Canalului de la Poarta Albă, a vrut ca alături să fie ridicată şi o mănăstire. 

„Stabilisem cu IPS Teodosie ca mănăstirea să fie ridicată lângă monumentul celor morţi la Canal, la Poarta Albă, la mijlocul acestui traseu al morţii, însă ea a fost construită la cinci kilometri depărtare, la Galeşu. Prin urmare, am făcut demersurile şi am vorbit cu consilierii şi cu primarul de atunci pentru obţinerea terenului. Urma ca eu să concep adresa şi IPS să o semneze, dar nu a mai semnat-o şi a evitat orice discuţie cu mine“, spune Paul Andreescu. 

image

Gabriel Popa, preotul misionar

După doi ani, a fost invitat la Palatul Arhiepiscopal din Constanţa la lansarea proiectului. Credea că visul său va deveni realitate, însă a aflat că mănăstirea se va ridica la cinci kilometri distanţă. „Am aflat şi de ce acolo şi nu lângă monument. Pentru că Justin Pârvu, recunoscut că avea simpatii legionare, a dorit ca lăcaşul de cult să fie ridicat la Galeşu, acolo unde au fost două barăci în care au fost ţinuţi legionari“, dezvăluie el. 

image

Justin Pârvu, la Mănăstirea Galeşu FOTO mărturisitorii.ro

De altfel, Justin Pârvu a fost prezent alături de IPS Teodosie la slujba de Sfânta Liturghie care a avut loc la 17 iunie 2012 la locul unde urma să fie ridicată mănăstirea. Duhovnicul era internat la Secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde urma un tratament recuperator în urma unei intervenţii chirurgicale suportate la 1 iunie, însă nu a ratat momentul. 

Despre simpatiile legionare ale lui Justin Pârvu nu mai este niciun secret. Pe Internet există un video în care măicuţele de la Petru Vodă îi cântă părintelui Justin „Sfântă Tinereţe Legionară“, în 10 februarie 2011. 

Gabriel Popa, cel de-al doilea acuzat, este preot misionar, şi este din Bucureşti. El a fost angajat de Arhiepiscopie ca să se ocupe de finalizarea mănăstirii Galeşu. Pe surse, am aflat că fratele lui Gabriel Popa, Mihai, la rândul lui preot misionar, este căsătorit cu o nepoată de-a lui Teodosie, iar Gabriel Popa i-ar fi dat mai multe autoturisme lui IPS Teodosie în ultimii ani.
 

„Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului şi aşteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuţi ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a şi dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar şi la tunderea în monahism a Dunei Anişoara“, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite