Sărbătoare internaţională a folclorului turco-tătar, la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul Karasu din Medgidia Foto Karasu
Ansamblul Karasu din Medgidia Foto Karasu

A 20-a ediţie a Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar se desfăşoară la Constanţa în weekend-ul 28 - 31 august. Manifestarea este organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi reuneşte an de an ansambluri din diferite colţuri ale lumii.

„Manifestarea este, deopotrivă, un mijloc de promovare a valorilor culturale tradiţionale tătăreşti din Dobrogea, dar şi un mijloc de relaţionare cu toţi constănţenii, indiferent de etnie. De la an la an festivalul a căpătat o importanţă tot mai mare în rândul manifestărilor de profil, atât prin prisma organizării, cât şi prin nivelul artistic ridicat al invitaţilor. UDTTMR este un mesager al valorilor culturale tradiţionale“, spun organizatorii.

Anul acesta pe scena festivalului vor urca, alături de ansamblurile şi soliştii UDTTMR, ansambluri şi solişti din Turcia, Bulgaria, Macedonia, Kazahstan şi, în premieră, Georgia.

Programul manifestărilor:

Joi, 28 august - sosirea invitaţilor

Vineri, 29 august
-    Ora 10,00 – întâlnire cu autorităţile locale la Sala Remus Opreanu – Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa
-    Ora 11,00 – 14,00 – parada costumelor tradiţionale pe traseul Parcare City Park Mall – bd. Al. Lăpuşneanu – Faleză staţiunea Mamaia – Cazinoul din Staţiunea Mamaia
-    Ora 14,00 – spectacol pe scena de la Cazinoul din staţiunea Mamaia
-    Ora 19,00 – ora 22,00 – spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja

Sâmbătă, 30 august
-    Ora 15 – kureş în parcul de lângă Teatrul Soveja
-    Ora 19,00 – ora 22,00 – spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja

Duminică, 31 august – plecarea invitaţilor


Iată ce ansambluri din străinătate vor participa la festival:

Turcia – Mehter - Fanfara otomană militară din Amasya
Fanfara otomană militară (Mehter) este una din cel mai vechi grupuri instrumentale militare din Turcia. Fanfara are un bogat palmares alcătuit din numeroase participări la festivaluri din ţară şi de peste hotare. Costumele colorate, ţinuta, diversitatea instumentelor sunt componente ce definesc Fanfara otomană militară, sunt detalii ce rămân la fiecare apartiţie în conştiinţa spectatorilor. Instrumentele au o vechime însemnată, acestea sunt reprezentative pentru vechea fanfară militară otomană. În scrierile vechi de peste 2500 de ani găsim detalii despre muzica şi instrumentele fanfarei militare otomane. Mehter semnifică prietenia, iubirea, unitatea, dar şi patriotismul. Fanfara Mehter din Amasya participă la toate manifestările organizate de către primărie, grupul este alcătuit din instrumentişti, piesa de rezistenţă a grupului o constituie cele 2 tobe mari care întodeauna sunt aşezate pe mijlocul scenei, ceilalţi instrumentişti sunt aşezati în semicerc. Fanfara este condusă de un dirijor care are rol şi de şef al grupului.

Turcia - Organizaţia Culturală, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir
Organizaţia Culturală, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir a luat fiinţă în anul 1972. Scopul organizaţiei este de a promova şi valorifica istoria, cultura, literatura, muzica, dar şi dansurile tradiţionale a tătarilor crimeeni. Organizaţia se implică şi în acţiuni educative, ea oferind anual burse de studii studenţilor din Crimeea care vin să studieze în Turcia. Ansamblul folcloric al organizaţiei este format din tineri care iubesc folclorul şi cultura tătarilor crimeeni.
Tot din Eskişehir, va participa anul acesta la festivalul organizat de UDTTMR şi „Asociaţia de Cercetare Folclorică a Tătarilor din Eskişehir”.

Turcia - Ansamblul folcloric al Universităţii din Yalova
Universitatea din Yalova s-a înfiinţat în anul 2008. În cadrul universităţii au fost create cluburi, dar şi grupuri folclorice reprezentând diferite zone ale ţării. Grupurile folclorice au ca scop promovarea dansurilor tradiţionale turceşti, atât în ţară, cât şi peste hotare. În prezent, în universitate funcţionează şase grupuri folclorice, reprezentând zonele importante din Turcia. În cadrul ansamblurilor artistice activează 168 de studenţi. În timpul liber studenţii învaţă diferite dansuri şi obiceiuri tradiţionale. Prin diversitatea grupurilor folclorice create, Universitatea din Yalova este unică în peisajul academic turcesc.

Turcia - TUFAK (Ankara)
Organizaţia „TUFAK” din Ankara – Turcia a luat fiinţă în anul 1958 cu scopul promovării muzicii şi dansurilor tradiţionale şi a valorilor culturale. Funcţioneaza fără întrerupere de mai bine de 50 de ani, timp în care a dezvoltat numeroase proiecte în toate colţurile lumii. În Turcia, dar şi la nivel internaţional, sunt recunoscuţi atât ca mesageri ai culturii turce, dar şi ca promotori ai unor ample proiecte internaţionale cu finanţare europeană, derulate în scopul promovării valorilor multiculturale. A obţinut de-a lungul timpului numeroase premii şi diplome la manifestări de profil din întreaga lume.

Turcia - Bursa Vatan Halk Oyunlari
Unul dintre ansamblurile care participă an de an la festivalul organizat de UDTTMR este şi Bursa Vatan Halk Oyunlari. Ansamblul participă la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate, fiind recunoscut pentru varietatea repertoriului abordat. Are în componenţa sa atât copii, dar şi tineri şi adulţi, în decursul timpului ansamblul prezentându-se pe scena de la Constanţa cu grupuri formate din dansatori de diferite vârste.

Bulgaria - Centrul cultural „ÖMER LÜTFİ” Kırcaali- Bulgaria
Centrul cultural „ÖMER LÜTFİ” a luat fiinţă în anul 1993 în localitatea Kırcaali din Bulgaria.
„ÖMER LÜTFİ” este numele celui mai renumit coregraf din Kırcaali, care a devenit erou în Al Doilea Război Mondial. Scopul centrului cultural este de a valorifica folclorul turcesc din Bulgaria. Datorită participărilor la diferite manifestări naţionale şi internaţionale, ansamblul şi-a căştigat o bună reputaţie în rândul grupurilor folclorice din Bulgaria. De-a lungul anilor au câştigat numeroase trofee şi premii la festivaluri internaţionale din Turcia şi zona balcanică. Grupul folcloric are în componenţă 50 de membri din rândul elevilor de liceu şi al studenţilor. Repertoriul este format din dansuri şi cântece specifice turcilor rumeli. Au participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. Participările internaţionale şi întălnirile dintre cele două ansambluri folclorice din Kırcaali şi respectiv Karasu din Medgidia au condus la înfrăţirea celor două localităţi în anul 2010, în baza unui protocol de înfrăţire.

Macedonia: Ansamblul folcloric „Bahar’’
Asociaţia culturală şi arte frumoase „BAHAR” din Macedonia a luat fiinţă în anul 1992 şi în prezent numără 80 de membri. Asociaţia are ca scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor folclorice ale turcilor din Macedonia. În componenţa asociaţiei există un grup de dansuri folclorice şi o formaţie instrumentală. An de an Asociaţia „BAHAR” organizează în luna mai Festivalul primăverii „HIDIRELEZ”, în localitatea Valandovo. Formaţia de dansuri „BAHAR” are un bogat palmares, din care amintim participările sale  atât la festivaluri naţionale, cât şi internaţionale din: Turcia (Yalova, Edirne, Istanbul, Izmir, Ankara), Grecia, Kosovo. În România se află pentru a şaptea oară. Programul care va fi prezentat în România va cuprinde dansuri vechi ale turcilor din Macedonia.

Bulgaria - Casa de Cultură din Şumnu
Şi anul acesta va participa la festival ansamblul de dansuri turceşti din Şumnu. Organizaţia, condusă de Nurten Remzi, participă an de an la numeroase festivaluri şi manifestări culturale din ţară şi mai ales din străinătate. Organizaţia îşi promovează acţiunile prin intermediul unei reviste proprii, Mozaik, publicaţie dedicată limbii şi culturii turcilor. Pe lângă dansuri tradiţionale, Organizaţia Casei de Cultură din localitatea Şumnu este recunoscută în rândul festivalurilor de profil şi graţie concertelor de saz susţinute de artiştii grupului.

Georgia - Mtservali
Pentru prima dată la festivalul de la Constanţa se află şi Ansamblul Mtservali din Georgia, dar şi Kokshetau din Kazahstan.

Vă mai recomandăm

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

FOTO VIDEO Cum s-a transformat Kurban Bayram pe meleagurile româneşti. Care este secretul baclavalelor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite