România, premiată de OMS pentru legea antifumat. De Ziua Mondială fără Tutun, senatorii pregătesc tacit îmblânzirea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiul de fumat de la Parlament Foto Mediafax
Spaţiul de fumat de la Parlament Foto Mediafax

În timp ce populaţia globului serbează la 31 mai Ziua Mondială fără Tutun, Senatul României se pregăteşte să adopte tacit modificarea abia adoptatei Legi privind fumatul în spaţiile publice. Aceasta ar permite clienţilor să fumeze nestingheriţi în localuri, în spaţii special amenajate pentru ei. Pentru promovarea legii, Coaliţia România Respiră a primit luni, 30 mai, premiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Proiectul iniţiat de deputatul (fost PPDD, actualmente neafiliat) Daniel Fenechiu a fost „adoptat“ şi de senatori de profesie medici, cum ar fi senatorul PSD Florian Popa, vicepreşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat. Numele său este foarte cunoscut pentru că Florian Popa este de profesie medic, a fost rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti (2004-2012), este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi a îndeplinit o sumedenie de funcţii: preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie (2004-2008), director al Spitalului Sfântul Pantelimon Bucureşti (1984-2005), director la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti 1995; secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii 1996; preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie (2004-2008) etc. Fumător înrăit, dr. Popa fuma inclusiv la şedinţele de la comisie, într-un spaţiu restrâns, de 5 metri pe 5 metri, plin de oameni - spun cei care au participat la dezbateri.

Tot medic este şi colegul său din comisia senatorială de Sănătate Publică, Marin Burlea (UNPR), preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie, fost manager al Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi - şi el un susţinător al proiectului de modificare a legii fumatului. Dar în anumite condiţii, după cum ţine să sublinieze. Dacă parlamentarii nu se vor întruni în şedinţă de plen, până la 13 iunie, amendamentul va trece de Senat şi va ajunge apoi la vot în Camera Deputaţilor.

Senatorul Burlea crede, însă, că senatorii se vor reuni în plen, imediat după scrutinul alegerilor locale din 5 iunie. „Opinia mea - nu a Senatului, pentru că nu ştiu cum se va vota - este că amendamentul va trece, dar nu în totalitate, ci două-trei puncte din el. Şi pentru că sunt medic, vă spun că România are cea mai drastică lege a fumatului din Europa, în condiţiile în care are un număr relativ mare de fumători. Iar lucrurile astea trebuie făcute cu oarecare inteligenţă, în etape. Toată lumea ştie că fumatul este dăunător, că tutunul este toxic. Eu am anumite responsabilităţi, faţă de oameni. Nu pot fi intolerant. Uitaţi, de exemple, la spitalele de psihiatrie, bolnavii care n-au discernământ nu pot fuma, iar pentru ei fumatul are efect calmant, liniştitor. Senatul va vota constructiv. Părerea mea este că fumatul va fi permis în anumite spaţii deschise“, spune dr. Burlea.

Vlad, ministrul antifumat

În ajunul Zilei Mondiale fără Tutun, activiştii Coaliţiei România Respiră, care au reuşit să scoată fumatul din spaţiile publice, au primit luni, 30 mai, Premiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Decernarea s-a făcut în prezenţa noului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care şi-a menţinut poziţia de promotor al interzicerii fumatului în localuri şi instituţii.

„Marţi este Ziua Mondială fără Tutun. Ca să punem lucrurile în perspectivă, fumatul pasiv ucide de trei ori mai mulţi oameni decât toate accidentele de circulaţie. De asemenea, ca să întregim imaginea, trebuie să ştim că 40% dintre cei afectaţi de fumatul pasiv sunt tineri. Trebuie să ştim că jumătate dintre tinerii care fumează au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 12 ani. (...) Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă şi va face tot ce îi stă în putere pentru a susţine rolul prevenţiei pentru sănătatea tuturor“, a declarat tânărul ministru al Sănătăţii.

Premiul de la OMS l-a primit, în numele celor peste 250 organizaţii membre ale coaliţiei, prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Distincţia a revenit şi deputatei Aurelia Cristea, iniţiatoarea proiectului antifumat.

Aşa este normal să fie!

Ramona Bran este unul dintre militanţii fervenţi ai Coaliţiei România Respiră, care a fost prezent la festivitatea de la Ministerul Sănătăţii la decernarea premiului acordat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Tot medic de profesie, Ramona Bran spune că nu va lăsa ca amendamentele să treacă de Parlament fără o opoziţie fermă şi cu argumente justificate pentru păstrarea Legii 15/2016 aşa cum a fost votată.

„Este greu de presupus că va fi o decizie în actuala legislatură, deoarece la 1 iulie urmează vacanţa parlamentară. Suntem pregătiţi să contestăm până la Curtea Constituţională a României dacă nu se respectă forma corectă a legii. Avem susţinerea maximă a Guvernului pentru această lege. Şi a populaţiei de asemenea, văzând gradul de conformare a oamenilor după instituirea legii, este clar că aşa este normal să fie! Ştim foarte bine interesele companiilor de tutun, a unor patroni care nu-şi mai iau bani din contractele de publicitate pe exhibiţionarea de scrumiere, de exemplu. Sunt parlamentari cu biznis, şi nu puţini. Ştim toate aceste interese. Dar e mai comod să-i afume pe toţi, în loc să fumeze afară, 3 minute“, arată Ramona Bran.

Medicul-activist aminteşte că statistica Asociaţiei HORA din industria hotelieră şi a restaurantelor indică faptul că nu s-a schimbat mai nimic în privinţa clientelei. „Este o scădere de 10-15% doar la cafenelele din mall-uri, dar la hoteluri şi restaurante – nicio diferenţă. Aşteptăm statistica de la Institutul Naţional pentru o imagine generală pe vânzări de produse, de bunuri de larg consum“, mai spune dr. Bran.

Apelul anti fumat adresat legiuitorilor

„Implementarea legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor produselor din tutun se desfăşoară, începând cu 17 Martie 2016, în mod responsabil, fără incidente.

În totală discrepanţă cu această realitatea o campanie împotriva acestei Legi a fost declanşată de către o parte a presei iar un grup de Senatori ai Parlamentului României au depus amendamente având drept scop „relaxarea” prevederilor acestei Legi.

Societăţile Române de Cardiologie (SRC) şi Pneumologie (SRP) şi Fundaţia Română a Inimii (FRI) consideră că la baza acestei campanii se află lipsa de informare asupra adevăratei magnitudini a efectelor devastatoare ale fumatului şi asupra prevederilor Constituţionale referitoare la garantarea dreptului la sănătate.

Fumatul are un impact negativ major atât asupra fumătorilor cât şi a nefumătorilor (prin expunere la fumat pasiv şi/sau involuntar).

• Fumatul omoară mai mulţi oameni decât alcoolul, accidentele de circulaţie, drogurile ilegale, obezitatea, tentativele de sinucidere sau de crimă la un loc !

• Cei mai expuşi la efectele nocive ale fumatului pasiv sunt copiii şi adolescenţii. Aceştia sunt şi ţintă predilectă a industriei tutunului.

• Singura modalitate de a proteja nefumătorii de fumat pasiv/involuntar şi fumătorii de fumatul excesiv este ca fumătorii să fumeze în aer liber, în spaţii complet deschise, aflate la distantă de intrarea în clădiri.

În oricare altă situaţie (crearea de spaţii semideschise pă terase, cu mai mulţi de doi pereţi şi un acoperiş, crearea de spaţii destinate “exclusiv” fumatului, etc) se creează condiţii inacceptabile pentru fumatul pasiv / involuntar al nefumătorilor şi pentru fumat excesiv a fumătorilor cu consecinţe severe asupra stării de sănătate a ambelor categorii.

• Prevederile Legii nr. 15/2016 asigură condiţiile necesare protejării nefumătorilor de fumatul pasiv şi a fumătorilor de fumat excesiv

• Legea nr. 15/2016 nu este nici pe departe “cea mai dură lege antifumat din Europa”

• Iniţiativele actuale de modificare a Legii nr. 15/2016 reprezintă un atentat la adresă sănătăţii întregii populaţii, atât a nefumătorilor (cărora li se creează condiţiile fumatului pasiv sau involuntar), cât şi a fumătorilor (cărora li se creează condiţii pentru fumat excesiv)

Fumul de ţigară conţine peste 7000 de substanţe. Dintre acestea cel puţin 250 pot cauza boli, iar cel puţin 69 de substanţe pot declanşa cancer.“

fumat

Pe aceeaşi temă:

31 mai - Ziua Mondială fără Tutun. Cum marchează Agenţia Naţională Antidrog evenimentul şi ce le pregăteşte OMS fumătorilor

Din 31 mai, cetăţenii vor putea raporta la poliţie fumatul în public

Singuri împotriva tuturor: românii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civilă datorită cărora ţara se transformă


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite