Regele Mihai a murit. Vizita de după Revoluţie făcută de Rege la Cuibul Reginei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuibul Reginei
Cuibul Reginei

Regele Mihai a fost prezent la Constanţa, în anul 1998, unde a vizitat Cuibul Reginei, locul unde a retrăit nostalgia anilor copilăriei.

Regele Mihai a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia.

Cuibul Reginei, vizitat de Rege în anul 1998, a fost construit de Regina Elisabeta pe digul farului verde. Ridicarea construcţiei este strâns legată de inaugurarea podului Regele Carol I de la Cernavodă, în 1895. În anul 1909, când a fost inaugurat Portul Constanţa, în semn de omagiu pentru familia regală, constructorii portuari au ridicat în anii 1909 – 1910 clădirea Pavilionului Regal. 

Iniţial, era o construcţie de lemn, cu o terasă acoperită cu o prelată, mai mult decât modestă, amplasată pe un picior din piatră şi beton şi susţinută de console metalice. Cea mai frumoasă descriere a clădirii a făcut-o Regina Maria. „Carmen Sylva, regina-poetă. O văd în picioare, pe terasa îngrădită cu fier a căsuţei clădite penru ea, pe un dig care se întinde în mare la intrarea portului Constanţa. O căsuţă ciudată, zidită de inginerii portului, cu odăi ce semănau cu cabinele vapoarelor... Carmen Sylva iubise totdeauna marea cu o iubire romantică, şi era una dintre puţinele fiinţe cărora le era cu adevărat drag vântul...

Constanţa, la rândul ei, o iubea pe bătrâna regină Elisabeta. Adunată în jurul ei, mulţi dintre locuitorii ei, fără să-i pese de rangul lor social, şi întinsă pe şezlongul de pânză, cu dantela de frivolite în mână, intra cu ei în nesfârşite convorbiri, revărsând un potop nesecat de cuvinte şi lăsându-se ea însăşi răpită de vraja propriului glas“.

regele mihai la constanta

Trupele germane au distrus Cuibul Reginei 

În 1916, oraşul şi portul au fost ocupate de trupele germano-bulgare. Administraţia străină a fost dezastruoasă pentru portul Constanţa. Ce nu a putut fi dezmembrat a fost distrus. Aceasta a fost şi soarta Pavilionului Regal. Iată ce se notează într-un proces verbal din data de 16 ianuarie 1919: „Subsemnaţii inginer Al. Theodoroff, şeful Diviziei de Exploatre şi Întreţinere din Serviciul Porturilor Maritime şi Gh. Manura impiegat, am constatat următoarele stricăciuni cauzate de armatele de ocupaie la Pavilionul Regal: 38 mp uşi şi tăblii distruse, 40 mp ferestre distruse, 52 mp geamuri sparte... Costul total de refacere – 200.000 de lei“. 

Distrugerile provocate de război în întreaga ţară nu au permis refacerea Pavilionul Regal decât în 1923, când s-au cerut mai multe oferte. Din păcate, pe 19 ianuarie 1927, un puternic incendiu a izbucnit în interiorul aripei stângi, în odaia de recepţie. Cuibul reginei a ars în întregime. 

Ministerul Comunicaţiilor a decis atunci că a decis ca noua clădire să se execute din beton armat, pentru a nu avea aceeaşi soartă. Arhitectul Victor Stephănescu a fost cel care a modificat vechiul plan al construcţiei.

Lucrările de reparaţii şi amenajare din perioada 1927 – 1928 au transformat vechiul pavilion în clădirea care, în parte, există şi în prezent. 

În data de 5 septembrie 1936, o telegramă expediată de la Casteul Bran, consemnează una dintre ultimele vizite ale Reginei Maria la Pavilion. „Regina va sosi la Pavilion la opt septembrie dimineaţa şi va pleca în în seara aceleiaşi zile. Majestatea Sa va lua dejunul şi va sta în după amiaza zilei în pavilion. Rugăm a se interesa ca pe terasa pavilionului să fie o masă şi scaune pentru zece persoane. Dejunul şi tot ce este necesar vom aduce noi“. 

Istorie, sub buldozere

În 1963, sub pretextul construirii drumului de acces rutier în Portul Constanţa s-a decis demolarea părţii superioare a digului de larg şi a Cuibului Reginei. După demolarea a mai mult de jumătate din pavilion, s-a dispus sistarea acestei lucrări şi amenajarea lui cu birouri pentru organizarea de şantier. 

Parterul a fost închis cu pereţi din zidărie de cărămidă şi piatră brută, au fost demolate placa în consolă şi profilele metalice de susţinere, iar camerele de la etaj au fost extinse până la limita planşeului. Faţadele de est şi de nord au fost închise cu pereţi drepţi şi cenuşii. Pavilionul Regal era lipsit de farmecul său, acea impresie de plutire pe marea cea mare. Ulterior, clădirea a devenit muzeu. 

Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă marţi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă. Regele fusese diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi cu leucemie cronică.

cuibul reginei
Regina Elisabeta - Carmen Sylva în Cuibul ei de la mare

Construcţia dintre cer şi apă FOTO Muzeul Portului Constanţa

Vă mai recomandăm:

Abdicarea Regelui Mihai: „Monarhia reprezenta ultimul bastion al rezistenţei regimului democratic în faţa forţelor comuniste loiale Moscovei“

Dezinformare şi propagandă după 23 August 1944: „Regele a fugit în Turcia“, „guvernul a părăsit Capitala“, „ofiţerii sunt trimişi în Siberia“

Dosarul secret „23 August 1944“. Ce s-a întâmplat la întâlnirile de alcov dintre Regele Mihai şi văduva Doly Sterianopol

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite