Recomandări pentru cod galben de ploi şi vijelii. ISU Dobrogea ne învaţă cum să ne ferim de riscuri şi pagube
0
Constanţa se află sub atenţionare de cod galben până duminică, astfel că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea roagă populaţia să se protejeze de riscuri.
Prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că de vineri, 30 mai şi până în noaptea de sâmbătă spre duminică, în sudul, estul, centrul ţării şi în toată zona montană, vor fi semnalate averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi căderi de grindină.
Pentru că fenomenele meteorologice anunţate pot fi periculoase pentru populaţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor câteva măsuri preventive, care se iau în condiţiile de vânt puternic cu aspect de vijelie, ploi torenţiale şi descărcări electrice.
Astfel, persoanele aflate pe stradă trebuie să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Aceste puncte vulnerabile trebuie avute în vedere şi în cazul parcării autovehiculelor.
Toate activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime trebuie sistate. Ferestrele locuinţelor vor fi închise.
Trebuie evitată zona stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi trebuie ocolite acumulările de apă din zonele cu pericol potenţial de electrocutare. Dacă suntem surprinşi de astfel de fenomene meteo extreme, trebuie să căutăm să ne adăpostim în sediile diverselor instituţii publice sau alte imobile care prezintă siguranţă.
„Sfătuim persoanele care au ales în această perioadă să-şi petreacă timpul în aer liber să evite camparea pe firul văilor cursurilor de apă, pentru a nu fi afectaţi de posibile viituri“, ne învaţă pompierii.
ISU Dobrogea a mai recomandat autorităţilor să întreţină şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale şi să îndepărteze materialul lemnos şi deşeurile din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor.
Edilii Constanţei au decis amplasarea de diguri formate din saci de nisip în zonele vulnerabile şi au fost pregătiţi peste 1.000 saci de nisip ce vor fi puşi la dispoziţia cetăţenilor. La nevoie vor fi folosite utilaje pentru vidanjarea apei din subsoluri, beciuri etc.
Constănţenii pot solicita saci de nisip sau pot sesiza orice problemă legată de inundaţii la dispeceratul Primăriei, tel: 0241/55.00.55 sau la dispeceratul Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă Constanţa, tel: 0241/488.108.
Vă mai recomandăm