Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi: Nu vrem o ţară în care bărbaţii şi femeile vor fi înlocuiţi de un „Om Nou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Parlamentul României este aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce marţi, 21 aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensăminte, aproape 1 milion de români au declarat că trăiesc în concubinaj. Decizia Comisiei parlamentare a scandalizat, însă, deja o parte a societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai Bisericii.

România este la un pas de adoptarea parteneriatului civil între două persoane indiferent de sex. Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil marţi, 21 aprilie, acest proiect de lege. Iniţiativa legislativă urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Ideea a fost lansată în aprilie 2013 la Constanţa, stârnind controverse aprige. Parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public între două persoane adulte de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască„ în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi“. Practic, el ar legaliza „uniunea consensuală“, popularul concubinaj în care trăiesc aproape 1 milion de români. Aici ar interveni marea schimbare: de acelaşi drept ar beneficia şi cuplurile de acelaşi sex.

„Parteneriatul civil se aplică deja în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Este o instituţie care le permite celor care convieţuiesc în baza afecţiunii, în baza respectului reciproc, să poată să beneficieze de un minimum de drepturi. De exemplu, dacă unul dintre cei 2 parteneri îşi pierde viaţa, celălalt să poată să moştenească o parte din averea dobândită în comun. Dacă cei doi membri ar dori să contracteze un credit, să o poată face însumând veniturile celor doi. Dacă unul dintre cei doi are nevoie de îngrijiri medicale, celălalt partener să poată să fie considerat aparţinător. Acestea sunt chestiuni de viaţă care se pot întâmpla oricui. În plus, peste 800.000 de cetăţeni români - circa 4% din populaţie - au declarat că trăiesc în aceste uniuni consensuale, nu sunt căsătoriţi, au şi copii. O astfel de reglementare ar veni în întâmpinarea a sute de mii de cupluri“, este argumentaţia iniţiatorului Remus Cernea.

El precizează că legea este construită pentru a nu exista niciun fel de discriminare, nici măcar sexuală. 

„Menţionez că nu trebuie făcută confuzia între căsătorie şi parteneriat civil. Căsătoria e o chestiune distinctă, neafectată în niciun fel de existenţa parteneriatului civil“, arată parlamentarul Remus Cernea (foto jos).
Remus Cernea

Ce prevede parteneriatul civil

Iată câteva dintre drepturile prevăzute de proiectul de lege:
- Bunurile dobândite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale celor doi parteneri, cu excepţia cazurilor în care cei doi parteneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.

- Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.

- Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.

- În cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravieţuitor are drept de moştenire atunci când vine în concurs cu oricare din clasele de moştenitori, drept de moştenire special asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum şi drept de abitaţie asupra casei de locuit.

- Partenerul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în condiţiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale legislaţiei în materie în vigoare.

- Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.

Istoric zbuciumat

Susţinut iniţial de alţi 7 colegi parlamentari din PSD, DP, PC-PLR, Remus Cernea a insistat cu proiectul încă din 2013. Deşi iniţial n-a avut sorţi de izbândă, parteneriatul civil a revenit în formă îmbunătăţită pe masa de lucru a Parlamentului. În iunie 2014, Viorel Hrebenciuc conducea şedinţa în care proiectul lui Cernea a fost respins majoritar de deputaţi. „Astăzi aţi votat doar pentru că unii colegi din comisie au încercat să salveze diurnele. Nu au fost prezenţi la şedinţă, dar s-au trecut ca şi cum ar fi fost prezenţi. Este o ruşine pentru ţara noastră ceea ce se întâmplă în Parlament, aţi falsificat votul. Voi redepune această lege în curând, uşor îmbunătăţită şi sper ca mentalităţile, conştiinţele să se deschidă“, a promis atunci Cernea.

Şi a revenit cu un proiect completat, care a fost respins de Senat la finele lui martie. În timp ce unii senatori ridicau problema moralei creştine şi a unei societăţi tradiţionaliste, alţii observau că actul de căsătorie nu este suficient pentru a garanta o familie. „Este o realitate, haideţi să rezolvăm aceste probleme juridice ale concetăţenilor noştri“, spuneau susţinătorii, în timp ce criticii se temeau să nu deschidă o cutie a Pandorei: „Chestiunile acestea punctuale pot fi reglementate juridic de către cei în cauză, nu umblăm acum la Codul Civil sau la Constituţie“.



Parteneriatul civil ar modifica într-un punct esenţial Codul Civil, stabilit prin Legea nr. 287/2009, completată ulterior cu Legea nr. 71/2011. Articolul 277 prevede la „Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria“: (1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex; (2) Căsătoriile dintre persoane de acelasi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; (3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“.

image

Da-ul europarlamentar

Joi, 23 aprilie, Comisia juridică a deputaţilor îşi va depune raportul privind proiectul care trebuie să mai primească aviz de la Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Camera Deputaţilor va vota apoi în plen soarta parteneriatului civil.

Iniţiatorul speră în succes, bazându-se că europarlamentarii români au votat recent un Raport al Parlamentului European care „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex (...), şi încurajează instituţiile şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor“. Cei 22 de europarlamentari (din totalul de 35) care au fost de acord cu raportul sunt: Victor Boştinaru, Cristian Buşoi, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Damian Drăghici, Vasilica Dăncilă, Doru Frunzulică, Maria Grapini, Cătălin Ivan, Monica Macovei, Siegfried Mureşan, Ramona Mănescu, Dan Nica, Norica Nicolai, Cristian Preda, Ioan-Mircea Paşcu, Laurenţiu Rebega, Theodor Stolojan, Daciana Sârbu, Claudia Ţapardel, Ciprian Tănăsescu, Adina Vălean.

La ora actuală, 19 state dintre cele 28 membre ale Uniunii Europene au adoptat astfel de legislaţii, inclusiv foste ţări comuniste precum Cehia, Slovenia, Ungaria, Croaţia ori Estonia. În afara bătrânului continent, legislaţia este şi mai permisivă.  
 

adam si eva foto stiintasitehnica.com

De la Adam şi Eva citire

Biserica Ortodoxă Română a cerut Parlamentului să nu pună în pericol ideea de familie, prin accpetarea căsătoriilor gay. La prima şedinţă a Sinodului de pe acest an, la 13 februarie 2015, BOR a decis: „În perspectiva dezbaterilor parlamentare referitoare la proiectul de modificare a Constituţiei României, Sfântul Sinod reiterează poziţia privind definirea în legea fundamentală a familiei întemeiate pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe drepturile şi îndatoririle părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Părintele Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“ explică de ce parteneriatul civil nu este recomandabil unei societăţi creştine, oricât de modernă ar vrea să fie.

„Proiectul împachetează şmechereşte două chestiuni socotite imorale în creştinism: concubinajul şi parteneriatele gay, care a mai fost respins de Parlament. Nu de acestea are nevoie societatea românească acum. N-o spun eu, a spus-o Senatul care a respins acest proiect şi care în Avizul Consiliului Legislativ atrage atenţia că Remus Cernea invocă în mod irelevant europenizarea acolo unde nu este cazul, căci parteneriatul civil «nu este supus reglementării la nivelul Uniunii Europene». Eventual parteneriatul reglementează doar regimul bunurilor materiale“, este de părere preotul Tănăsescu.

El vede proiectul ca fiind un efect al secularismului, care pune în discuţie încrederea în instituţia căsătoriei.

„Practic, legea vrea să transforme negrul în alb, căci scopul principal este să ofere o cale de convieţuire şi de partajare a unor bunuri celor ce nu doresc să convieţuiască în căsătorie. Un paradox deci: nu vrei să ai drepturi şi obligaţii în cadrul familiei, dar vrei totuşi să fii împreună cu cineva. În creştinism asta se cheamă concubinaj: vrei beneficii, dar fără obligaţii. Fuga de răspundere însă este cale către promiscuitate şi decadenţă, aşa că nu cred că deputaţii vor putea legifera aşa ceva“, arată preotul-blogger.

Eugen Tănăsescu preot FOTO Eduard Enea

Tănăsescu se întreabă de ce ar trebui să existe o alternativă oficializată la statutul de familie. „Cei ce doresc să convieţuiască au la dispoziţie cadrul legal al familiei. Nu înţeleg ce ar lipsi actualmente legislaţiei familiale, ca cineva să nu dorească să se căsătorească civil. În afară de interese obscure, plăceri lacome sau fuga de responsabilitate, nu văd alte motive pentru care cineva ar alege concubinajul legalizat şi nu calea bătătorită şi sigură a familiei. Cum aş putea să trăiesc lângă cineva care m-ar putea părăsi oricând?“

Preotul arată că mariajul tocmai asta face: responsabilizează şi îndeamnă la asumarea unui ţel comun în viaţă. „Concubinajul, dimpotrivă, exploatează prin sclavie sentimentală. Nu putem să ne tratăm semenii ca pe obiecte de care ne folosim o perioadă, după care le aruncăm când nu ne mai sunt de folos. Nu-mi pot închipui că deputaţii vor pune dinamită la temelia uneia dintre puţinele instituţii care mai susţin iubirea, demnitatea şi responsabilitatea în societate: familia“, îşi exprimă convingerea părintele Eugen Tănăsescu.    

Cui i-e frică de gay?

Vedeta TV Mircea Solcanu, originar din Constanţa, este prima persoană publică, ce a avut curajul să-şi asume orientarea sa homosexuală. Confesiunea televizată, inedită şi eliberatoare, i-a sporit popularitatea. Solcanu salută iniţiativa legislativă a lui Remus Cernea, deşi ar fi preferat ca iniţiatorul să fie cineva „care să fie luat în serios“.

„Oamenilor le este frică de căsătorie, nu se mai căsătoresc nici heterosexualii. Lumea preferă concubinajul, statutul un pic incert, care îi face să lupte unul pentru celălalt. Parteneriatul civil reglementează drepturile fiecărui partener dintr-un cuplu, indiferent dacă vorbim despre heterosexuali sau homosexuali. Am prieteni care au format un cuplu homosexual aproape 40 de ani, până când moartea i-a despărţit. Cel rămas singur a fost dat afară din casa în care a trăit toată viaţa, la care a contribuit împreună cu partenerul său. În schimb a avut dreptul la moştenire sora decedatului, care fusese ca o străină şi se ţinuse departe de fratele său. Acum partenerul rămas în viaţă este cel care face pomenirile răposatului“, dă exemplu Solcanu.

Recunoaşterea statutului de partener civil ar reduce numărul dramelor în care persoanele cu înclinaţii homosexuale se luptă să rămână în anonimat. „De ce sunt condamnaţi atâta oamenii care nu deranjează pe nimeni, de altfel? Ne e frică să-l vedem pe celălalt fericit, mai fericit poate decât suntem noi?“, întreabă Mircea Solcanu.

În faţa reacţiei unei parlamentare din comisie, care a declarat că ea face parte dintre „apărătorii unui ADN normal“, vedeta TV răspunde pe măsură: „Un astfel de ADN «normal» să fie la ea acolo!“.



Un Nu hotărât

Coaliţia pentru Familie şi Constituţie este o alianţă informală de ONG-uri „pentru apărarea familiei şi libertăţilor“, care a transmis Senatului un memoriu prin care solicita respingerea proiectului. Activiştii l-au certat pe premierul Victor Ponta care a declarat că „societatea nu este pregătită încă“ pentru recunoaşterea cuplurilor gay.

image
„Înţelegem că cineva se ocupă ca, pe viitor, lucrurile să se schimbe. Societatea «nu este pregătită încă» pentru că este aşezată încă pe principiile morale solide pe care s-a clădit Europa creştină şi civilizaţia modernă. Religiile majore ale lumii au valorile fundamentale neschimbabile în timp. Viziunea Ortodoxiei, a Catolicismului, a Iudaismului etc. asupra familiei nu s-a modificat şi nici nu se va putea modifica fără ca acestea să-şi nege fundamentele. Nu dorim să trăim într-o ţară în care bărbaţii şi femeile vor fi înlocuiţi de un «Om Nou», de «genul neutru» şi în care se practică o pretinsă căsătorie, indiferent de sex. Este un adevăr simplu: familia se întemeiază doar pe legătura specială între un bărbat şi o femeie, uniţi prin căsătorie“, arată membrii coaliţiei.

Apelul susţinătorilor din Parlamentul European

„A fi împreună, pur şi simplu, nu este destul atunci când în viaţă sunt întâmpinate dificultăţi. De exemplu, atunci când o persoană din cuplu se îmbolnăveşte şi este spitalizată, iar partenerului nu îi sunt date informaţii pe motiv că este un “străin”, sau când cuplurile ce au fost angajate într-o relaţie, se separă, iar partea mai slabă din punct de vedere financiar nu beneficiază de suport sau protecţie legală, sau în situaţia în care cuplurile ce au o relaţie îndelungată se confruntă cu moartea unuia din ei, iar partenerul văduv este lăsat cu nimic, dupa 10, 20, 30 de ani de viaţă comună. Parteneriatele civile reprezintă un sprijin şi o plasă de siguranţă pentru persoanele ce se iubesc una pe cealaltă. Acestea nu vor afecta drepturile sau viaţa nimănui, ci vor furniza o bază minimală pentru o protecţie decentă pentru aceia care au nevoie cel mai mult de ea“, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României de susţinătorii din Parlamentul European.

image

Vă mai recomandăm

Parteneriatul civil indiferent de sex - avizat la Camera Deputaţilor. „Vrem să fim recunoscuţi drept cuplu. Asta nu ar afecta cu nimic drepturile şi viaţa altora“

Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite