Psiholog criminalist, despre cazul femeii care s-a sinucis alături de copii: „A murit cu zile. Mersul soţului, văzut la televizor, nu era al unui om îndurerat“
0Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu susţine că în cazul macabru de sinucidere petrecut astăzi în localitatea ilfoveană Brăneşti este vorba, la bază, despre o relaţie de cuplu extrem de toxică.
Liviu Chesnoiu este psiholog criminalist, comisar-şef în rezervă, un om care a văzut nenumărate cazuri de sinucideri în cariera sa în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. După părerea lui, din primele informaţii apărute în mass-media, în acest caz macabru de sinucidere este vorba, la bază, de violenţa domestică.
„De ani de zile această femeie suferea într-o relaţie toxică. A vrut să divorţeze, nu a lăsat-o soţul, care era şi foarte gelos. Ea avea trei copii şi era însărcinată. Probabil se gândea că mai apare încă unul care se va chinui şi el. Vă daţi seama ce era în sufleţelul ei? Nimeni nu a ajutat-o, nimeni nu a apărat-o”, explică Liviu Chesnoiu.
În opinia acestuia, mersul soţului aduce lămuriri, deoarece
întotdeauna mersul spune foarte multe despre o persoană. „Mersul soţului, văzut la televizor, nu era al unui om îndurerat”, este părerea psihologului criminalist.
Cazul sinuciderii de astăzi este cu atât mai grav cu cât alături de femeie au fost implicaţi şi cei trei copii pe care-i avea aceasta. „De aici reiese cât de afectată era. Ea nu a fost dusă de nimeni la un specialist. Vă daţi seama că şi copiii, atunci când sar să o apere pe mamă, mănâncă bătaie? Aceşti copii au fost traumatizaţi, aceşti copii poate că au fost chinuiţi în atâţia ani, iar în mintea tulbure a mamei, ea consideră că e singura cale să-i scape de acest om. Femeia aceasta a murit cu zile pentru că nimeni nu a ajutat-o să iasă din această relaţie toxică. Trebuia să sune la acel Telverde pentru femei abuzate, să se ducă acolo, să primească sprijin şi să dispară din viaţa acestui om care a împins-o să recurgă la acest gest”, declară comisarul-şef.
Un astfel de caz nu se întâmplă niciodată instantaneu, el este premeditat, iar cei din anturajul persoanei aflate în suferinţă pot observa şi interveni la timp cu un minim de atenţie. „Oamenii aceştia trag semnale de alarmă cu mult timp înainte. Spun fraze de genul: «o să scap de viaţa asta», dar nu-i bagă nimeni în seamă pentru că oamenii sunt limitaţi. În mod normal, cum auzi la un om aşa ceva, imediat îl duci la medicul de familie, după care medicul îl trimite la psiholog, psihologul la psihiatru ca să i se pună un diagnostic, un tratament medicamentos şi să treacă de acea depresie“, explică paşii care trebuie urmaţi, în astfel de cazuri, psihologul Liviu Chesnoiu.
Soluţia: o lege draconică
Pentru a preîntâmpina astfel de drame, chestorul-şef declară că se impune adoptarea unei legi dure care să descurajeze violenţa în familie. ”Se impune o lege draconică din punctul acesta de vedere, al violenţei domestice. Într-o ţară civilizată dacă dai într-o femeie justiţia nici măcar nu te ascultă pe tine. Femeia are dreptate întotdeauna. Cel care loveşte o femeie face puşcărie imediat. Până o să ajungem noi acolo nu ştiu câte femei trebuie să moară în ţara noastră. Femeile sunt maltratate dar nu spun pentru că aceasta este societatea românească, patriarhală. La noi trebuie să moară nu ştiu câţi oameni ca să se ia o măsură. Să vină doamnele parlamentare cu o propunere legislativă dură, copiată dintr-o ţară mai civilizată, şi să apere femeia de astfel de situaţii. Dacă vor şti toţi bărbaţii care-şi abuzează femeile că intră în puşcărie doar că spune femeia că a fost bătută, se vor cuminţi imediat”, concluzionează Liviu Chesnoiu.
Pe aceeaşi temă: