Proiect de lege: închisoare de la 3 luni la 2 ani pentru deranjarea vecinilor. Poliţia va avea o autoritate mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi  completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Modificările sunt făcute la solicitarea poliţiştilor şi vor întări autoritatea acestora.

Pe 2 noiembrie, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică, timp de 20 de zile, un set de modificări şi completări ale unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice cuprinse într-un proiect de Lege. Sunt vizate Legea 61/1991 privind unele norme de convieţuire socială, Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române şi Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră.

Într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul Poliţiei Rutiere, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa a prezentat principalele modificări propuse prin intermediul proiectului de lege aflat în dezbatere publică.

Astfel, cea mai importantă completare, spun poliţiştii constănţeni, este cea din Legea 61 unde la articolul 9 se va adăuga încă un alineat: „Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activităţile contravenţionale prevăzute la art.2 pct. 25, 26 sau 27, continuă să săvârşească aceste activităţi şi prin aceasta tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani”. Aici este vorba despre persoanele care tulbură liniştea şi ordinea publică într-o zonă locuită care până acum erau doar amendate, iar ele îşi puteau vedea liniştite de activităţi. Conform noilor modificări, poliţistul va putea, dacă este sesizat a doua oară într-un termen scurt că tulburarea persistă, să intervină deoarece contravenţia va deveni infracţiune.

Şeful IPJ Constanţa, comisarul şef Constantin Dancu, a salutat această modificare a legii. „Vrem ca atunci când ne solicitaţi ajutorul, să nu stăm neputincioşi în faţa uşii locatarului, care tulbură liniştea şi ordinea publică, şi asta pentru că o simplă sancţiune contravenţională s-ar putea dovedi a fi ineficientă”.

Printre alte modificări şi completări cuprinse în proiectul de lege se numără incriminarea ca infracţiuni şi pedepsirea lor cu închisoare sau amendă: împiedicarea poliţistului de către o persoană care asistă la un eveniment să ia măsuri faţă de persoana vizată sau adresarea de cuvinte sau gesturi obscene poliţistului.

De asemenea, poliţiştii vor beneficia la fel ca şi magistraţii de protecţie specială în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau bunurile lor sunt supuse unor ameninţări. De altfel, cei prezenţi la conferinţa de presă au amintit cazuri ale unor colegi care au avut de suferit de pe urma răzbunării unor infractori cu care au avut tangenţă.

Aşadar, poiectul de Lege instituie o serie de măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin aceasta înţelegându-se „instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi, mai ales, fizice, a personalului angrenat”, se arată în argumentarea MAI.

„Considerăm că sunt măsuri de bun augur, că era timpul pentru aceste schimbări şi, odată mediatizate, activitatea poliţistului în relaţia cu cetăţeanul va fi mult mai normală” a declarat comisarul şef Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Poliţia Română, după ce Carmen Dan a anunţat întărirea autorităţii poliţistului: „Nu vom deveni paranoici dacă te vedem mergând cu mâinile în buzunar”

Reţinerea de 24 de ore, la latitudinea poliţiştilor. Cum vrea MAI să întărească autoritatea oamenilor legii

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite