Portretul românului de mâine. „Aceşti copii vor schimba lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt liceeni, dar ştiu să conducă acţiuni, să organizeze echipe şi să instruiască alţi adolescenţi în misiunea voluntariatului. Raluca şi Monica au acumulat fiecare peste 1.000 ore de voluntariat în decursul acestui an, ceea ce - spun dascălii şi coordonatorii - este foarte mult pentru elevii care au un program atât de încărcat la şcoală. Şi fiecare dintre ele este un elev eminent.

Raluca Damian (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi Monica Popa (16 ani), elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Traian, sunt două dintre nominalizările la Gala Voluntarului 2014, ce se va desfăşura vineri, 5 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa, pentru a celebra Ziua Internaţională a Voluntarului.

Raluca şi Monica au început voluntariatul din şcoala generală, fac parte din organizaţia TEAM şi merg oriunde este nevoie de o mână de ajutor: la copii cu dizabilităţi, la familii nevoiaşe, la bătrâni uitaţi de lume. „Dacă aceşti copii, la vârsta lor, ţin cursuri de formare pentru alţi tineri, la vârsta mea ei vor schimba lumea“, spune coordonatoarea lor, psihologul Daniela Ghiţoiu (40 ani), fondatorul TEAM.

În Săptămâna Mare a Paştilor, voluntarii TEAM au participat la o tabără umanitară „Raze de speranţă“. Au făcut colectă de hăinuţe şi un târg de prăjituri în care au strâns bani, cu care au cumpărat alimente pe care le-au dus nevoiaşilor din Negru Vodă. Au petrecut 3 zile acolo, timp în care au cunoscut familiile pe care le-au ajutat, au venit în contact cu problemele comunităţii.

De dormit, au dormit pe jos, pe saltele puse în sălile de clasă. Impresionaţi profund de traiul greu al localnicilor nevoiaşi, voluntarii au păstrat în grijă 3 familii cu 8-9 copii pe care îi ajută constant şi cărora le trimit ajutoare. Tot ei au înfiinţat în Negru Vodă un Centru pentru Tineret, unde se strâng elevii în timpul liber. Oraşul nu are nici măcar o cofetărie, darămite alte spaţii de recreere. Spaţiul centrului este pus la dispoziţie de primărie, iar voluntarii l-au amenajat şi l-au utilat.

image

„Raluca şi Monica sunt vesele, energice, pozitive şi conştiente ca au devenit modele pentru alţi tineri de vârsta lor. Vorbesc cu pasiune despre proiectele şi activităţile în care s-au implicat, în care au crescut, prin care au reuşit să facă o lume mai bună. Este o bucurie să-ţi dai răgazul să povesteşti cu ele, să afli în cate locuri din ţară au ajuns şi câţi tineri au cunoscut, cu care au lucrat în echipe, să auzi poveşti de tabără, să vezi prin ochiul unui tânăr ce înseamnă multiculturalitatea şi cum voluntariatul nu are nevoie decat de o singură limbă: iubirea pentru oameni.

Sunt tinere cărora le pasă cum trăiesc, unde trăiesc şi care văd că pot schimba lumea prin implicarea lor. Dacă le eşti profesor, nu poţi decât să le admiri. Dacă eşti tânăr îţi doreşti să le urmezi, iar dacă le eşti părinte, trăieşti un sentiment de împlinire profundă că tu ai crescut un asemenea copil“, le descrie fondatorul TEAM, psihologul Daniela Ghiţoiu.

Raluca - elev, voluntar, sportiv

Raluca Damian a intrat în contact cu voluntariatul din clasa a III-a, când studia la Şcoala Gimnazială Nr. 7 Remus Opreanu Constanţa. „Eram destul de mică atunci, dar am descoperit în câţiva ani că aceste activităţi mă fac fericită şi că-mi doresc şi mai mult să mă implic“, spune ea.

În liceu a început voluntariatul în cadrul unui ONG, numit GLT TIM Constanta. S-a implicat în proiecte europene şi este membru în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei TEAM, cu care dezvoltă proiecte locale, regionale, naţionale şi internaţionale. „Acum sunt elevă in clasa a XII-a. Urmează pentru mine un examen de bacalaureat şi mai apoi admiterea la facultate. Dar aceasta nu mă împiedică să mă implic în acţiuni de voluntariat; ştiu să-mi organizez timpul şi să-l prioritizez.

Nu pot concepe viaţa mea fără activităţile de voluntariat. Şi eu mă distrez, ies cu prietenii şi toată munca este o adevărată plăcere. Pentru mine, voluntariatul este un stil de viaţă! Prietenii mei cei mai mulţi sunt tot voluntari, ne întâlnim la activităţi, ne distrăm, comunicăm. Aici este a doua mea familie!“, arată Raluca.

Fata, care a practicat baschet de performanţă, este trainer în Asociaţia TEAM, cu care a colindat ţara, a ţinut mai mult de 15 cursuri de formare şi a participat la nenumărate tabere naţionale.

„Lucrez cu uşurinţă în proiecte europene şi internaţionale şi am reuşit să mă remarc de fiecare dată, fără să-mi propun să fac asta. Iubesc să fac voluntariat. Am învăţat atâtea!! M-am transformat în ceea ce sunt: o adolescentă sociabilă, cu bune abilităţi de comunicare şi lucru în echipa; ştiu de la a face un design de curs, până la a identifica o problemă într-o comunitate şi a construi un plan de acţiune pentru ameliorarea ei.

Pot scrie un roman despre ce am învăţat făcând voluntariat. Dar cel mai important îmi pare că mă dezvolt ca o persoană căreia-i pasă, care nu închide ochii şi trece mai departe şi care a învăţat să ia atitudine, care ştie să spună şi DA şi NU, fără a se teme că supară pe cineva, care ştie cine este şi ce-şi doreşte de la viaţa ei şi care îşi asumă responsabilitatea propriilor decizii. Aş fi rămas timidă, puţin sociabilă, cu o puţina capacitate să vorbesc despre emoţiile mele, cu abilităţi de comunicare reduse şi cu o stimă de sine deficitară. Aşa cred“, mărturiseşte Raluca.

image

Revelaţia ei: la Centrul de Zi Arca, unde merge la activităţi, a întâlnit persoane cu diverse dizabilităţi. „Într-una din zile am înţeles ca aceşti oameni nu au dizabilităţi sufleteşti şi tocmai aceasta ne defineşte ca oameni! Un gând de final pentru ceilalţi? Nu poţi spune că nu-ţi place o mâncare dacă nu ai gustat măcar o dată din ea!“, transmite Raluca Damian.

Monica - şefă de promoţie, coordonator, trainer

„Am terminat şefă de promoţie la Şcoala Gimnazială Nr. 11 Dr. Constantin Angelescu, iar media de admitere la liceu a fost 9,90. În clasa a IX-a am luat premiul I şi am terminat cu media 9,87. Asta arată cât m-am implicat în viaţa şcolară. În acelaşi timp am coordonat echipe, am iniţiat şi am manageriat trei proiecte, am fost în tabere, am participat la foarte multe activităţi. Deci se poate!“, arată Monica.

Adolescenta este trainer in Asociaţia TEAM, ceea ce a făcut-o să-şi descopere şi să-şi dezvolte abilităţi organizatorice şi manageriale. La 15 ani şi jumatate, ea coordonează o echipă mai mare de 70 de tineri, scrie şi manageriază 3 proiecte judeţene, în care implică mai mult de 500 de voluntari. „Pentru mine voluntariatul este un stil de viaţă. Eu sunt copil unic la părinţi, iar la voluntariat am experimentat cel mai bine sentimentul de solidaritate şi de echipă, de a împărţi, de a accepta şi tolera, de sprijini. Dacă te virusezi, nu mai găseşti antidot să te vindeci. Eşti pierdut! Aşa că sigura soluţie este să te bucuri de viaţa ta, pentru că altă variantă nu ai“, glumeşte Monica.

Dacă n-ar fi fost voluntar... „Aş fi introvertită cu siguranţă. Nu cred că aş fi putut vorbi în faţa unui grup; nu aş fi experimentat bucuria de a împărţi. Cel mai probabil aş avea o comunicare deficitară şi o puţină încredere în mine. Am fost impresionată când într-o zi mi-a spus o voluntară că mă admiră şi că sunt model în viaţă pentru ea. Mi-au dat lacrimile. Am înţeles mai apoi că noi putem schimba lumea! Dar nu cu revoluţii în stradă sau cu parvenitism, ci cu implicare şi dăruire.

Aş vrea să spun părinţilor că tinerii au nevoie de grup de prieteni – aceasta este o nevoie importantă de vârstă, aşa cum copiii au nevoie să se joace. Dacă-I susţin să facă voluntariat, şi să adere la un grup cu valori sănătoase, ei nu vor mai hoinări străzile şi vor creşte frumos. Vreau să mulţumesc tuturor voluntarilor din TEAM cu care lucrez şi sa transmit că nu pot concepe viaţa mea fără ei“, mărturiseşte Monica.

Raluca (stânga) şi Monica, invitate la LTV

image

Vă mai recomandăm

Civi-Mateca, un nou proiect educaţional începe în şcolile constănţene

Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

Constănţenii premiaţi de Ziua Internaţională a Voluntarului. Printre ei, un medic indian

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite