PF Daniel, mesaj înainte de duminica Părinţilor şi Copiilor: „Familia este biserica de acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul daniel în mijlocul copiilor foto: Baslica
Patriarhul daniel în mijlocul copiilor foto: Baslica

Biserica Ortodoxă Română a stabilit, începând cu anul 2009, ca prima duminică de după 1 iunie să fie dedicată Părinţilor şi Copiilor.

Prima duminică după data de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este un prilej de a reafirma rolul principal al familiei în creşterea şi educaţia copiilor pentru viaţă. De aceea, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj în care arată importanţa familiei creştine.

„Familia este cununa creaţiei lui Dumnezeu şi mediul binecuvântat de El în care omul-copil începe să înţeleagă taina iubirii părinteşti a lui Dumnezeu pentru toţi oamenii”, spune capul BOR. El aminteşte de Mântuitorul Iisus Hristos, care a binecuvântat familia la nunta din Cana Galileii, a ajutat părinţi aflaţi în suferinţă, i-a binecuvântat pe copii şi a descoperit oamenilor iubirea Tatălui din ceruri pentru întreaga lume.

„Familia este <<biserica de acasă>>, după cum a fost numită de Sfântul Ioan Gură de Aur, în care se cultivă iubirea conjugală, părintească, fiască şi frăţească. Cu ajutorul părinţilor, copilul începe să simtă iubirea lui Dumnezeu pentru el şi să cultive iubirea faţă de cei din jurul său. Iubirea copiilor faţă de părinţi se arată mai ales în comunicarea cu ei”, mai spune PF Daniel.

Patriarhul arată că, la copii, caracterul se formează mai ales prin iubirea părinţilor faţă de ei şi prin modul de vieţuire al părinţilor. „De aceea, părinţii sunt chemaţi să trăiască adevărata credinţă, să cultive iubirea în familie, libertatea şi demnitatea persoanei umane, create după chipul lui Dumnezeu.”

În ultimele decenii, în contextul multor provocări la adresa familiei creştine, Biserica a intensificat activităţile ei privind consolidarea acesteia. În Patriarhia Română, câţiva ani au fost dedicaţi familiei şi educaţiei. Anul 2021 este în mod deosebit dedicat pastoraţiei românilor din afara României, părinţi şi copii aflaţi adesea printre străini.

„Pandemia actuală a afectat în mod direct familiile din ţară şi din diaspora, precum şi educaţia copiilor. Studiile recente evidenţiază utilitatea, dar şi limitele educaţiei on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivaţiei, dificultăţi în gândire, în concentrare şi în luarea deciziilor. O educaţie temeinică pentru viaţă include experienţe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunităţi concrete, începând din familie şi continuând în şcoală, în viaţa Bisericii şi a societăţii”, mai spune patriarhul.

Citeşte şi:

Teodosie sfidează Patriarhia şi continuă „cruciada“ pentru Mitropolia Tomisului. Patriarhul Daniel, acuzat de plagiat

Lideri de culte, în faţa vaccinării anti-COVID-19. Muftiul Iusuf Muurat: „Este o minune de la Dumnezeu“



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite