Pericol de înec. Salvamarii au arborat steagul roşu pe litoral. De la începutul sezonului estival, 18 persoane au murit înecate
0În ciuda avertismentelor salvamarilor, turiştii se avântă în apă şi îşi pun viaţa în pericol. Joi dimineaţa, scăldatul este interzis în Marea Neagră, pe plaja Modern.
Pe plaja Modern din Constanţa salvamarii au arborat joi steagul roşu, care înseamnă că scăldatul este interzis. „În staţiunea Mamaia am arborat deocamdată steagul galben, dar cred că va fi roşu în curând. Vântul bate din nord-est şi, deocamdată mai ţine adăpost digul de la Năvodari“, a precizat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.
În acest sezon estiva, pe plajele Mamaia şi Constanţa nu au fost cazuri de înec, câţiva fiind resuscitaţi. Au fost însă doi bătrâni cărora I s-a făcut rău după ce au intrat în apă. Unul dintre ei, de 74 de ani, a făcut infarct.
Salvatorii atrag atenţia că urmează cea mai grea perioadă a sezonului turistic, când marea devine mai capricioasă, iar curenţii - schimbători. Anul trecut, statistica a fost dată peste cap de o zi în care numai la Vama Veche au fost răpiţi de mare 10 turişti. Bilanţul sezonului turistic 2015 a fost de peste 30 morţi.
De la începutul sezonului estival 2016, au murit 18 persoane.
Pe plajele turistice există foişoare în care stau salvamarii în tricouri şi şorturi roşii, cu ochii aţinţiţi pe linia geamandurii. Turiştii nu trebuie să treacă de această semnalizare, care arată distanţa de siguranţă până la care se poate intra în apă în acea zi.
Amplasarea geamandurii se schimbă mai aproape sau mai departe de ţărm, în funcţie de starea vremii şi de starea fundului apei, care poate deveni abrupt peste noapte, în urma unei furtuni sau a unui curent care a săpat în nisip. La foişoare mai este arborat un steag, care înseamnă: steagul roşu cu galben – plaja este supravegheată de Salvamar; steagul galben - scăldatul este recomandat doar celor experimentaţi; steagul roşu – scăldatul este interzis.
Pe aceeaşi temă: