Patru ani de închisoare pentru uciderea a două persoane într-un accident rutier. Mama copilei: „Nici dacă primea 1.000 de ani nu eram mulţumită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şofer vinovat de producerea unui accident rutier în care au murit un copil de 13 ani şi tatăl ei, fost poliţist, a fost condamnat la pedeapsa închisorii cu executare.

O tragedie avea să schimbe pentru totdeauna viaţa Geaninei Stănculescu, din Titu Dâmboviţa. Pe data de 11 august 2013, fiica ei de doar 13 ani, Andreea Cezara, dar şi soţul ei, Daniel Lucian, fost poliţist, au murit într-un tragic accident rutier. 
 

Ea şi Andrei, al doilea copil, au fost la un pas de moarte, însă au scăpat cu viaţă. Tragedia s-a petrecut în apropiere de Miercurea Sibiului. Se întorceau din concediu. Era noapte. „Ţin minte doar că am spus «Ce vrea să facă acesta?!», apoi nu mai ştiu nimic“, povesteşte femeia. Nu vrea şi nu poate să-şi mai aducă aminte de acea noapte, care i-a furat jumătate din viaţa ei, jumătate din familie. Fetiţa ei şi soţul nu au mai fost duşi la spital. Probabil au murit pe loc, în urma impactului. 
 

Vinovat de producerea accidentului a fost şoferul profesionist Constantin Ion Gabriel, care conducea un autotractor al firmei SC Lazar International Company SRL. În timpul procesului, şoferul a recunoscut că a depăşit viteza, asumându-şi toată culpa pentru producerea accidentului. Femeia crede că a adormit la volan, întrucât nu erau urme de frână pe şosea. 
 

De altfel, el mai fusese condamnat în anul 2006 de Curtea de Apel Constanţa pentru uciderea din culpă a unei alte persoane. 

 „Fără a comenta profesionalismul lucrătorilor de poliţie şi a procurorilor în instrumentarea acestei anchete, este de remarcat că nimeni nu s-a deranjat a efectua o expertiză tehnică auto care să stabilească împrejurările producerii accidentului şi starea tehnică a tirului condus de vinovat, deşi acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri de Geanina Stănculescu“, a spus avocatul Viorel Pîslaru, cel care a reuşit să obţină în instanţă o despăgubire record, de un milion de euro, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru Georgiana Ghegeliu, fata rămasă fără o mână în urma unui accident rutier. 

Prima condamnare, cu suspendare

În primă instanţă, magistraţii au decis ca şoferul să fie condamnat la pedeapsa de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. A foc un şoc pentru femeia care a rămas fără un copil şi fără soţ. A început lupta. 

„Oamenii priveau neputincioşi cum ucigaşul fiinţelor cele mai dragi scapă nepedepsit de o Justiţie ce şi-a format o practică aberantă de a condamna la pedepse cu suspendare inconştienţi care conduc monştri de oţel pe şoselele din România. Ca amărăciunea să fie totală, procurorii nu au formulat apel împotriva acestei hotărâri, considerând probabil că s-a făcut dreptate“, adaugă avocatul.

A doua sentinţă, cu executare

Ulterior, Geanina Stănculescu a declarat apel. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Prin Decizia nr. 784/20.10.2014 Curtea de Apel Alba a admis apelul şi l-a condamnat pe vinovat la patru ani de închisoare cu condamnare.
 

Reproducem pe scurt soluţia pronunţată de Curtea de Apel Alba : Admite apelurile declarate de părţile civile împotriva sentinţei penale nr. 34/19.05.2014 pronunţate de Judecătoria Sălişte în dosarul nr. 52/294/2014. Desfiinţează sentinţa penală atacată, numai în ce priveşte latura penală a cauzei, cu referire la: aplicarea globală a legii penale mai favorabile, durata pedepselor aplicate inculpatului şi modalitatea de executare a pedepsei principale rezultante şi rejudecând cauza în aceste limite:

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 1 an şi 10 luni închisoare aplicată inculpatului, în pedepsele componente de : - 1 an şi 10 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 178 alin.1, 2 şi 5 din CP din 1969, cu aplicarea art. 5 CP, art. 375, 396 alin.10 CPP. - 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin.2 şi 3 CP. În aplicarea art. 5 CP, în interpretarea dată prin Decizia nr. 265/6.05.2014 a Curţii Constituţionale, constată că în mod global, încadrările juridice prev. de art. 178 alin. 1, 2 şi 5 CP din 1969 şi art. 184 alin. 2 şi 4 CP din 1969, sunt mai favorabile inculpatului.

Majorează pedeapsa aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 178 alin. 1, 2 şi 5 CP din 1969, cu apl. art. 396 alin. 10 CPP, de la 1 an şi 10 luni închisoare, la 3 ani şi 6 luni închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 184 alin. 2 şi 4 Cp din 1969, cu apl. art. 396 alin. 10 CPP, de la 8 luni închisoare, la 1 an şi 6 luni închisoare (faptă comisă în dauna părţii vătămate SG). În baza art. 33 lit. b, art. 34 lit. b CP din 1969, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 6 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie.

Înlătură dispoziţiile sentinţei apelate, privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante, conform art. 86/1, art. 86/2 CP din 1969, precum şi a suspendării executării pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor, conform art. 71 alin. 5 CP din 1969. În aplicarea art. 12 din Legea nr. 187/2012 şi art. 71 CP din 1969, menţine dispoziţia de aplicare a pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b CP din 1969. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. 3 CPP, cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Cu opinie separată privind pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni cu executare“.

Acuzaţii grave
 

Hotărârea a fost o premieră pentru Justiţia română. „Poate fi un avertisment sever faţă de cei care ignoră faptul că având pe mână un autovehicul deţin practic o armă ce poate curma vieţi. Avertismentul este unul sec şi concis: nu mai mizaţi pe pedepse cu suspendare. Respectaţi legea, Justiţia nu mai dă nu mai dă dovadă de clemenţă atunci când ucideţi“, spune avocatul.

Geanina Stănculescu spune că putea să-i dea şoferului vinovat şi 1.000 de ani de închisoare şi tot nu ar fi fost de ajuns. „Aş da tot dacă mi i-ar aduce înapoi“, strigă femeia, a cărei rană pricinuită de pierderea fiinţelor dragi nu se va vindeca niciodată.  
 

Ea vrea să plătească toţi cei vinovaţi. Spune că adună acte şi probe pentru a-i da în judecată pe poliţiştii care au fost la locul accidentului. Femeia acuză organele de anchetă că au ascuns probe. 
 

Recent, Justiţia a dat o nouă condamnare în cazul unui accident rutier. Andrei Andronie, fiul cunoscutului bancher Jean Andronie, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru ucidere din culpă, după ce în anul 2011 a ucis doi oameni într-un accident rutier produs pe Calea Floreasca. Magistraţii au mărit astfel sentinţa dată anterior, când acesta fusese condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare. Andronie a ajuns la Penitenciarul Rahova, după ce s-a predat la Poliţie.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Visul de un milion de euro al Georgianei Ghegeliu, fata care a învins CNADNR: să-şi aducă mama din Spania

Mesaje pentru tânăra care a rămas fără mâna dreaptă din cauza CNADNR: „Un milion e prea puţin. În America lua 10 milioane de euro despăgubire“

Poveste de 1 milion de euro: fata care a îngenuncheat CNADNR

FOTO Povestea fetei care a cerut CNADNR un milion euro despăgubiri pentru un accident

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite