Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Gâju a mărturisit crima
după ce fapta s-a prescris FOTO: ADEVĂRUL
Florin Gâju a mărturisit crima după ce fapta s-a prescris FOTO: ADEVĂRUL

Jurnaliştii „Adevărul“ vă prezintă un nou caz în cadrul campaniei „România infractorilor necunoscuţi“. Este vorba despre cel mai vechi omor cu autor necunoscut din Constanţa, care a avut loc în anul 2006.

Ziarul „Adevărul“ continuă campania „România infractorilor necunoscuţi“, în centrul căreia se află problema numărului mare de dosare cu AN (autor necunoscut). Astăzi vă prezentăm un caz din judeţul Constanţa în care un tânăr a ucis o femeie şi şi-a recunoscut crima ani mai târziu, când aceasta se prescrisese şi nu mai putea fi condamnat.

Într-o dimineaţă friguroasă, la ora 6.30 a zilei de 18 martie 2006, un trecător a observat urme de sânge pe trotuarul staţiunii Olimp, pe marginea drumului spre Mangalia.

Dârele duceau către liziera din apropierea staţiei de cale ferată de la Olimp. La distanţă de trotuar, aruncată pe pământul aproape îngheţat, zăcea moartă o femeie cu capul zdrobit.

Omul a anunţat poliţia, iar anchetatorii s-au trezit în faţa unei crime fără martori. Singura persoană din jur era un paznic, de la un hotel situat la 100 metri, care însă nu văzuse şi nici nu auzise nimic.

Victima, Cătălina Căpraru, avea 37 ani şi era bucătăreasă la un restaurant din Neptun, „Turist“, situat tot în apropierea pădurii. În acea dimineaţă, femeia se trezise devreme, pentru că intra de serviciu. Ea locuia cu fiul ei, adolescent de 17 ani, şi cu mama imobilizată la pat, într-unul dintre blocurile pentru muncitori din Olimp.

Arma crimei, pe pieptul victimei

Iniţia, al existat mai multe variante pentru care femeia fusese omorâtă: motivul pasional - dragoste, gelozie, răzbunare; motivul sexual - atacul pentru molestare; motivul tâlhăriei şi jafului; sau, pur şi simplu, niciun motiv. În cazul de faţă, atacul se soldase doar cu moartea victimei. Aceasta nu fusese agresată sexual, cel mai probabil pentru că atacatorul nu a mai avut timp să-şi pună planul în aplicare. Poşeta femeii a fost găsită la locul crimei, la fel şi portofelul, aruncat la câţiva metri. Telefon mobil nu avea, iar în urechi mai avea doar un cercel, celălalt fiind găsit pe traseul pe care femeia fusese târâtă.

Cătălina Căpraru fusese lovită de 12 ori în cap, în special în faţă, cu o ramură groasă smulsă dintr-un copac. Arma crimei fusese apoi abandonată pe pieptul femeii. Nicio urmă biologică nu a fost găsită la locul crimei, cercetările fiind făcute pe o arie de un sfert de hectar. Criminalul purtase mănuşi - fie premeditase atacul, fie îi era frig. Nişte coji de seminţe sparte de pe trotuar au fost analizate şi ele, anchetatorii căutând să afle dacă atacatorul a aşteptat-o pe Cătălina în acel timp.

Cercul de suspecţi

Cei cu care Cătălina Căpraru întreţinuse legături, de-a lungul timpului, au fost cercetaţi. Fostul concubin, către care a mers iniţial suspiciunea, era însă la Buzău în momentul crimei. Alte relaţii pasagere ale Cătălinei cu bărbaţi din Mangalia au fost verificate, dar nici acestea nu au scos la iveală vreun făptaş. Unul dintre ei şi-a demonstrat alibiul, de exemplu, cu cartela electronică prin care şi-a înregistrat prezenţa în Şantierul Naval Daewoo Mangalia.

Chiar şi fiul Cătălinei a fost bănuit la un moment dat de uciderea mamei, pentru că n-a fost deloc cooperant cu anchetatorii. Băiatul de 16 ani a fost reticent în a-i lăsa în casă pe criminalişti, să caute vreun bileţel sau vreun înscris care să ateste că femeia era urmărită sau ameninţată. Ulterior, anchetatorii au ajuns la concluzia că era doar comportamentul unui adolescent care s-a trezit dintr-odată singur pe lume.

O altă crimă comisă după un timp a dus la ideea că autorul ar putea fi Florin Urzică, un individ angajat la o fermă de la lacul Astacus din Olimp. În octombrie 2007, Gheorghe Dumitrescu (60 ani), om de afaceri care deţinea luciul de apă al lacului Astacus din Olimp, fusese omorât în somn, cu mai multe lovituri de topor în cap. Asasinul a fost prins după câteva zile, după ce a mai omorât un om, pe Ilie Cristian Rednic, la Ploieşti, în acelaşi mod. Florin Urzică lucra cu ziua pe unde apuca şi, pentru că nu îşi primise banii la timp, şi-a ucis patronii. Deşi au crezut că Urzică este călăul Cătălinei Căpraru, legătura dintre ei nu a putut fi dovedită. Pentru faptele sale, criminalul a fost condamnat la 24 ani de închisoare.

Suspectul numărul 1

Modul de operare de la Olimp a dus la un moment dat către o altă pistă. Florin Gâju, un tânăr de 17 ani dintr-o localitate învecinată, 23 August, a comis după câteva zile o crimă oribilă în comuna lui. El a atacat ziua o fetiţă de 9 ani, care venea de la şcoală, pe care a târât-o în cimitirul turcesc din sat, i-a luat telefonul mobil şi 200.000 lei, a violat-o şi apoi i-a zdrobit capul cu o piatră funerară de 30 kilograme.

„Modus operandi ne-a dus cu gândul la un individ periculos din zonă: Florin Gâju, care omorâse cu sadism acea fetiţă. Gâju comisese şi o tâlhărie la Olimp, când atacase ziua în amiaza mare o femeie, ofiţer din Servicii, care se întorcea singură de la plajă. Gâju era cu încă un individ şi a lovit-o cu o scândură în faţă de mai multe ori, ca să-i fure două telefoane mobile. În instanţă, victima nu s-a mai prezentat, pentru că femeia stătea mai mult prin spitale să-şi repare faţa“, precizează procurorul-şef Zafer Sadîc, din cadrul Secţiei Urmărire Penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cel care a investigat acest caz.

gaju criminal

Suspectul Florin Gâju (foto dreapta) era deja arestat când anchetatorii l-au bănuit de uciderea Cătălinei Căpraru. El n-a recunoscut niciodată că a omorât-o, dar într-un târziu, pe când se afla deja în puşcărie pentru asasinarea fetiţei, a făcut o declaraţie la care anchetatorii se aşteptau. Până în 2012, termenul de prescripţie era de 15 ani pentru un criminal adult şi de 7,5 ani pentru un minor criminal. Gâju a mărturisit că a omorât-o pe Cătălina Căpraru după împlinirea acestui termen. În 2012, infracţiunea de crimă a devenit imprescriptibilă.

„Florin Gâju nu a fost exclus niciodată din cercul de suspecţi. A negat constant orice legătură cu omorârea femeii şi fiind minor la data faptei, nu-l puteam testa nici la detectorul de minciuni. După ce a trecut termenul, s-a «spovedit» anchetatorilor. Se mai întâmplă şi asta, să vină ei să mărturisească. Ne-a spus: «Da, eu am fost. Am mai fost cu cineva, însă n-o să vă spun cine e». Toate investigaţiile le facem acum pentru prinderea acestui complice, care să sperăm că n-a fost şi el minor la data comiterii faptei. Legea nu se aplică retroactiv, din păcate, cu excepţia legii penale mai favorabile infractorului“, a declarat procurorul-şef Zafer Sadîc.

Florin Gâju nu o cunoştea pe Cătălina Căpraru. În acea dimineaţă a crimei hoinărea prin Olimp, probabil întorcându-se de prin Mangalia, de la vreo cârciumă, cred anchetatorii, când i-a ieşit în cale femeia care se îndrepta către muncă, la marginea unei păduri, într-o zonă necirculată, într-o început rece şi întunecat de primăvară. Gâju, în prezent în vârstă de 27 de ani, se află actualmente în puşcărie, condamnat la 15 ani pentru omorârea fetiţei din 23 August. În detenţie a încercat să evadeze, astfel că pedepsei i s-au adăugat ani de închisoare.

Deşi n-a fost scos niciodată din cercul de suspecţi, Florin Gâju, un ins acum în vârstă de 27 ani, nu va răspunde niciodată pentru moartea violentă a Cătălinei Căpraru (37 ani), ucisă fără niciun motiv, în zorii zilei de 18 martie 2006, în timp ce se îndrepta spre muncă.

CITIŢI ŞI:

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite