Orfanii care şi-au învins destinul: matematicianul şi medicul veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Matei, cu diriginta şi directoarea Centrului Albatros din Constanţa FOTO S.I.
Bogdan Matei, cu diriginta şi directoarea Centrului Albatros din Constanţa FOTO S.I.

Printre candidaţii de la Facultatea de Matematică-Informatică din Constanţa se numără şi Bogdan Matei (21 ani), un orfan care a luat 9,55 la matematică, la Bacalaureat. Un alt exemplu de succes este Georgian Biju (28 ani), un medic veterinar crescut într-un centru de plasament.

Bogdan Matei, un constănţean în vârstă de 21 ani, se numără printre miile de tineri care dau admitere la facultate, în aceste zile. El bate la porţile facultăţii de Matematică-Informatică de la Universitatea Ovidius din Constanţa. „Am încredere, la Bac am luat 9,55 la matematică. Dacă nu greşeam o definiţie, probabil făceam de 10“, socoteşte Bogdan.

Emoţiile rămân aşadar în sarcina familiei sale, acestea fiind cu atât mai mari cu cât Bogdan este un copil aparte. A fost abandonat la naştere şi nu şi-a cunoscut niciodată părinţii. A crescut într-un centru de plasament, iar statul român l-a dat în grija familiei Sandu la vârsta de 5 ani, într-o stare precară.

Mama de împrumut s-a luptat din greu să-l dezbare pe copil de năravuri. „La 5 ani nu ştia încă să vorbească. Scotea doar nişte sunete ca de animal. De mâncat, mânca săpunul din baie. Avea crize violente de furie, în care distrugea ce nimerea, sfâşia perdelele, rupea tot. Mi-arăta prin gesturi să-l leg la mâini şi să-i pun leucoplast la gură“, povesteşte Vasilica Sandu, asistenta maternală a băiatului.

Episoadele trecutului o dor şi acum, dar femeia n-a dat niciodată înapoi. Avea doi copii, casă, serviciu de sezon. Ar fi putut sta liniştită să-şi vadă doar de familie. Dar cine să aibă grijă şi de copiii nimănui? „Simt că mi-am făcut pomană cu nişte suflete amărâte. Avem de unde să-i creştem, din ce ne descurcăm noi, din ce ne mai ajută Dumnezeu. Cum i-am făcut mari pe ai mei, i-am crescut şi pe ceilalţi. Toţi laolaltă suntem o familie“, spune Vasilica Sandu.

Mădălina Ghizu, Bogdan Matei şi mama Vasilica Sandu

Bogdan Matei - orfan şi absolvent al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros Constanţa care dă admitere la Matematică

Fiul ei, Constantin, este comandant de navă, iar fiica Mădălina este psiholog. Ea este cea care a deschis uşa casei părinteşti pentru a primi copii orfani. „Am lucrat cu ei şi mi-a fost tare milă de micuţi. Puteam fi oricare dintre noi în situaţia lor“, spune Mădălina Ghizu.

După Puiu, a venit Bogdan

Întâlnirea cu Bogdan a fost aproape o întâmplare. Familia Sandu îl avea deja în grijă pe „Puiu“, un turculeţ cu doar un an mai mare decât Bogdan. Reorganizarea sistemului de protecţie a copilului din anii 2000 a obligat asistenţii maternali să mai ia un copil în plasament, dacă voiau să-şi păstreze serviciul.

Vasilica Sandu ar fi putut renunţa, dar asta ar fi însemnat să îl dea pe Puiu altei familii sau, mai rău, să-l lase să ajungă iar pe la case de copii. „Pe Puiu l-am crescut de la 3 ani. Cum să-l dăm înapoi? La 18 ani, ce s-ar fi ales de el? Şi până la 18 ani, cum s-ar fi dezvoltat, ce şanse ar fi avut? Am preferat să mai luăm un copil. Aşa a ajuns Bogdan la noi, de la casa de copii din Cernavodă“, mărturiseşte mama Vasilica.

Acum, cei doi băieţi fac parte din familie. Puiu (Menzat Mamut pe numele lui) este dascăl la biserică, student la Teologie Pastorală la „fără taxă“ şi vrea să urmeze şi Psihologia. Bogdan a absolvit 12 clase la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros din Constanţa şi visează deja la primul salariu obţinut ca IT-ist. „Din primii bani o să-i iau mamei oale, cratiţe şi nişte cuţite mai ascuţite, iar tatălui - un set de scule. Lui Puiu i-aş cumpăra o biserică, iar eu o să-mi iau numai aparatură“, râde Bogdan.

Bogdan Matei, împreună cu dascălii şi mentorii săi

Bogdan Matei - orfan şi absolvent al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros Constanţa care dă admitere la Matematică

De la micuţul orfan cu apucături sălbatice la absolventul de liceu cu notă de 9,55 la Bac, a fost un drum uriaş. Băiatul care altădată mânca săpun şi-a schimbat gusturile. Îi place să vorbească în engleză şi se dă în vânt după fineţuri: călătorii, spectacole şi brânzeturi franţuzeşti.

„Unde am mers noi, a mers şi el. Oriunde am ieşit în oraş, l-am luat şi pe el. Am vrut să arătăm că este un copil normal şi că se pot obţine rezultate extraordinare şi cu cei din sistemul de protecţie socială. Niciunul dintre ei nu mai este încadrat acum în niciun grad de handicap. Am vrut să arătăm că se poate“, spune Mădălina Ghizu, sora de suflet şi mentorul lui Bogdan.

Povestea medicului veterinar din Brăila
 
Brăileanul Georgian Biju, în vârstă de 28 de ani, este un medic veterinar aflat la începutul carierei. A terminat recent facultatea, iar acum este angajat la un cabinet particular din Brăila, unde se specializează în chirurgie veterinară.

Pe când avea doar 14 ani, ambii părinţi ai lui Georgian au murit. Tatăl şi-a pierdut viaţa după ce a făcut infarct, iar mama a pierit la doar câteva luni distanţă, doborâtă de un cancer galopant. Georgian şi fratele său, mai mic cu doi ani, au rămas singuri pe lume. Aveau rude, însă nimeni nu s-a încumetat să-i ia în grijă, aşa că amândoi au ajuns într-un centru de plasament din Brăila.

„Am fost luaţi la Centrul de Plasament nr. 6 «Pinochio» din Brăila. La început ne-a fost tare greu, dar faptul că ne-am avut unul pe altul ne-a ajutat mult. N-aş putea spune că acolo am fost trataţi rău. Dar totuşi era senzaţia aceea apăsătoare că am pătruns în altă lume, cu alte reguli, şi că viaţa noastră de până atunci, lângă părinţii noştri, s-a terminat pentru totdeauna“, îşi aminteşte Georgian.

Ajutat de oameni sufletişti
 
Tânărul a găsit un refugiu în învăţătură. Pentru că îi plăceau animalele, a luat de mic decizia să devină medic veterinar. Fără meditaţii, Georgian a reuşit să obţină la Bacalaureat media 9.35. A intrat astfel fără probleme la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Georgian Biju - orfanul din Brăila crescut la centurl de plasament şi devenit medic veterinar

Georgian Biju spune că nu doar ambiţia lui l-a ajutat în viaţă, ci spune că a întâlnit şi nişte oameni care l-au sprijinit, printre care se numără Gherghina Cotigă, directoarea centrului de plasament, dar şi Ianula Ciorăşteanu, o femeie care i-a dat bani pe toată perioada facultăţii.

„Îi mulţumesc din inimă doamnei Ciorăşteanu, care m-a susţinut în facultate cu 100 de euro pe lună. Nu e o persoană bogată, ci pur şi simplu sufletistă. Lucrează ca ospătar în Grecia, iar în copilărie a crescut tot în centrul de plasament unde am fost instituţionalizaţi noi. Acesta e motivul pentru care a ţinut să mă ajute: ştie cum e să te zbaţi pentru a-ţi depăşi condiţia şi cât e de greu să reuşeşti dacă nu ai pe cineva care să te ajute“, mai spune tânărul.

Georgian nu s-a căsătorit încă şi îşi dedică întreaga energie profesiei, încercând să devină din ce în ce mai bun. Locuieşte cu chirie într-un fost cămin de nefamilişti al Şantierului Naval Brăila. Fratele său lucrează ca lăcătuş la o societate comercială din acelaşi oraş.

„Dorinţa lui Georgian Biju de a ajunge medic a fost încurajată şi sprijinită de către toate persoanele cu care a intrat în contact, graţie felului în care ştie să se facă plăcut, fiind respectuos, sociabil şi serios“, spune Simona Cimpoae, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila.

Georgian Biju - orfanul din Brăila crescut la centurl de plasament şi devenit medic veterinar

Vă mai recomandăm

Casa copiilor, la care Dumnezeu a pus piatra de temelie. Aşezământul din Techirghiol, închinat părintelui Arsenie Papacioc

Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite