Nava-şcoală Mircea soseşte luni în Portul Constanţa. Bricul se află de 77 de ani în dotarea Marinei Militare Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea
Bricul Mircea

Nava-scoală Mircea acostează pe 3 octombrie, în Portul Constanţa, după marşul anual efectuat de-a lungul a 1550 mile marine în Marea Egee.

Cu un echipaj format din 159 de membri, dintre care 26 de studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 52 de elevi ai Şcolii Militare de  Maiştri Militari "Amiral Ion Murgescu" şi 10 cadeţi străini din Bulgaria, China, Letonia, Polonia şi Ucraina, velierul a efectuat marşul  de instrucţie în perioada 12 septembrie – 3 octombrie, cu escale în  porturile greceşti Rodos, Heraklion şi Pireu.

Ceremonia dedicată sosirii navei-şcoală Mircea în portul Constanţa va avea loc începând cu ora 13.00 la dana militară. 

Istoricul navelor Mircea

Primul bric Mircea a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882, la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Bricul a fost botezat de către ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Ghica. Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele.La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. 

image

Primul bric Mircea

Predarea ştafetei către nava – şcoală Mircea s-a făcut în anul 1939. Al doilea bric s-a construit în Şantierul „Naval Blohm und Voss din Hamburg“, din Germania.

Pentru construirea lui s-a făcut subscripţie publică, la iniţiativa Ligii Navale Române. Spre deosebire de primul bric, nava – şcoală  Mircea are corpul din oţel. Măsoară 84 de metri lungime şi are o lăţime de 12,5 metri. Are trei catarge şi 23 de vele. 

Vă mai recomandăm:

O călătorie în jurul lumii cu „Bucureşti“. Marinarii au participat la mitingul lui Fidel Castro, au băut bere din borcane şi au plătit fetele cu ţigări americane

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“


Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite