Motivul pentru care Biserica a interzis nunta pe plajă: „Este prea mult spectacol, iar Taina Cununiei devine pur formală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nunta pe plajă FOTO Shutterstock
Nunta pe plajă FOTO Shutterstock

Până recent, nunta pe plajă era considerată capriciul suprem pentru cea mai frumoasă zi din viaţa unui cuplu. Pentru cadrul său romantic, plaja a rămas decorul ideal al unei ceremonii maritale. Perechile de îndrăgostiţi continuă să-şi unească destinele la malul mării, jurându-şi credinţă la bine şi la rău. Însă cununia religioasă a fost interzisă de la oficiere pe plajă.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a pus capăt spectacolului nupţial de pe plajă. La 28 februarie 2013, forul BOR a reglementat situaţia, invocând necesitatea respectării rânduielilor liturgice referitoare la oficierea Tainei Sfintei Cununii numai în locaşurile de cult parohiale.

„În condiţiile unei secularizări accentuate se constată înmulţirea solicitărilor pentru oficierea Tainei Sfintei Cununii în afara locaşului de cult, în cele mai diverse locuri, urmând unui curent de aşa-zisă modernitate, fără nicio legătură cu Sfânta Taină a Cununiei, a cărei sacralitate este trecută în plan secundar. Aceste cereri sunt întemeiate pe dorinţa de a realiza un spectacol în cadrul căruia oficierea Tainei Cununiei trebuie să se încadreze, teatral, doar pentru îndeplinirea unei tradiţii pur formale.

Pentru a veni în sprijinul întăririi credinţei prin redescoperirea mesajului Sfintei Taine a Cununiei si a Tainei Botezului, precum şi pentru aplicarea unor măsuri unitare, pe temeiul tradiţiei si sfintelor canoane, se impune oprirea exagerărilor şi secularizării acestor evenimente importante şi sfinte în viaţa credincioşilor Bisericii noastre“, au hotărât mai-marii Bisericii.

De ce nunţile nu se mai pot oficia nici în mănăstiri

În luarea deciziei au cântărit două argumente de căpătâi. Îndreptarea legii din 1652, glava135, spune că „şi ieromonahul, adecă popa călugăr, nuntă nu cunună, adică nu blagosloveşte, că aceasta este fără de lege si fără de cale si nu se cuvine. Pe unul ca acela-l canonesc dumnezeiestii părinţi cu lipsă de preoţia lui“. Alt motiv îl constituie chiar sfintele canoane, astfel că ierarhii au hotărât că Taina Cununiei nu se va oficia în mănăstire, ci doar în bisericile parohiale (de mir), excepţie făcând catedralele centrelor eparhiale, atunci când nu sunt deservite de cler monahal.

„În cadrul discuţiilor s-a evidenţiat că este deosebit de importantă catehizarea ocazionată de săvârsirea fiecărei Sfinte Taine. La Taina Cununiei clerul trebuie să manifeste o atentă preocupare pentru catehizarea mirilor, precum şi a naşilor în ceea ce priveste familia creştină, dar si filiaţia duhovnicească.

La Taina Botezului, catehizarea are ca obiectiv responsabilizarea nasilor, dar şi a familiei copilului în ceea ce priveşte cşesterea şi educaţia duhovnicească a pruncului. Totodată, s-a precizat că această formare duhovnicească a familiei nu se poate realiza în mănăstire. S-a mai arătat că mănăstirea nu deţine documente de evidenţă administrativă a primitorilor Tainelor Cununiei si Botezului (registre mitricale) si nici formulare tipizate pentru eliberarea certificatelor specifice“, au consemnat preoţii Sfântului Sinod.

image

Astfel că decizia lor a fost drastică. În Patriarhia Română, potrivit sfintelor canoane, Taina Cununiei si Taina Botezului se vor oficia doar în biserică (de mir) sau în catedralele eparhiale care nu sunt deservite de cler monahal.

Cazurile de forţă majoră - biserica în restaurare, în consolidare sau imobilitatea mirilor

În cazurile de forţă majoră (biserica în restaurare, în consolidare sau imobilitate a mirilor), pentru obţinerea dispensei chiriarhale în vederea oficierii Tainei Cununiei în afara locasului de cult, cererile vor fi însoţite de recomandarea preotului care va săvârsi Taina Cununiei, împreună cu toate documentele justificative în susţinerea motivelor invocate.

În situaţia în care Taina Cununiei sau Taina Botezului se oficiază în altă parohie decât cea de care aparţin mirii, la oficiere va participa şi preotul de la parohia de unde provine unul dintre miri. Decizia a fost comunicată tuturor eparhiilor din ţară si străinătate.

Aşadar, clericii pot sluji unele Sfinte Taine în afara locaşului de cult doar cu aprobarea prealabilă a chiriarhului lor, abaterea fiind sancţionată cu caterisirea.

„Oficierea Sfintei Taine a Cununiei în afara locaşului de cult, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, alterează caracterul de aşezământ dumnezeiesc al acestei Sfinte Taine şi ignoră că mireasa este primită de către mire, şi reciproc, ca binecuvântare a lui Hristos, în faţa sfântului altar, deodată ca dar şi legământ“, arată Biserica Ortodoxă Română.

Clericul care va oficia Taina Cununiei sau a Botezului (cu excepţia botezului de necesitate) în afara locaşului de cult, fără aprobarea chiriarhului, va fi trimis în judecata consistoriului eparhial, pentru neascultare canonică. El este considerat schismatic si va fi pedepsit cu scoaterea din cler, „pentru ruperea comuniunii si părăsirea responsabilităţilor canonice privind parohia încredinţată“.

Nunta pe plajă la malul mării Sursă foto Shutterstock

Vă mai recomandăm:


Căsătoria albă, mariajul în care soţii refuză sexul. De ce respinge Biserica uniunea matrimonială fără relaţii intime

Păcătoasa căreia i se închină creştinii la 22 iulie. Maria Magdalena, cea mai controversată femeie din istoria omenirii

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite