FOTO VIDEO Militarii americani şi tehnica lor performantă de luptă au sosit la Mihail Kogălniceanu: „Suntem pregătiţi pentru orice ameninţare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activităţi de descărcare a echipamentului militarilor americani sosiţi în judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, marti, 14 februarie 2017. FOTO David Muntean/Adevarul
Activităţi de descărcare a echipamentului militarilor americani sosiţi în judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, marti, 14 februarie 2017. FOTO David Muntean/Adevarul

Trupele americane au sosit la Mihail Kogălniceanu din seara zilei de luni, 13 februarie. Este vorba de un efectiv de 500 de militari din Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii, tancuri, vehicule de război şi mortiere.

Militarii americani vor sta la Baza de la Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni pentru a întări forţele de apărare a flancului estic NATO. Locul lor va fi luat apoi de altă unitate. „Este cam frig, ce-i drept“, constată americanii, care rezistă stoic unui ger de minus 10 grade Celsius, ce pe câmpul deschis de la Kogălniceanu se simte la minus 15-16 grade Celsius.

„Suntem aici pentru a asigura interoperabilitatea în cadrul NATO şi a ne pregăti pentru toate ameninţările. Asigurăm securitatea tuturor partenerilor noştri din estul Europei. Această operaţiune a fost un test şi pentru noi, pentru a ne verifica viteza de reacţie“, a declarat maiorul Scott Stephens de la Brigada a treia Blindate.

Ofiţerul a venit printre primii la Mihail Kogălniceanu în urmă cu câteva zile pentru a face pregătirile de întâmpinare a transportului. Stephens este pentru prima oară în România şi abia aşteaptă să înceapă antrenamentele cu partenerii români. „Tehnica noastră de luptă este cea mai performantă. Am venit aici cu ce avem mai bun ca echipament militar“, arată maiorul. 

f

Marius Moneanu şi Jason Sabat FOTO Sînziana Ionescu

Batalionul „Cavalerii negri“ de la Galaţi se va pregăti împreună cu americanii în acest stagiu. „De la 15 martie vom avea activităţi comune în poligonul de la Smârdan“, a precizat Marius Moneanu, comandantul de batalion.

Jason Sabat este comandantul american al operaţiunii de la Mihail Kogălniceanu. „Forţa noastră sunt soldaţii, nu echipamentele. Soldaţii noştri sunt cei mai buni“, a declarat Sabat întrebat fiind despre capacitatea echipamentelor aduse în România.

Acestea trebuia să ajungă la Kogălniceanu luni, dar operaţiunile de distribuire a transportului venit din Statele Unite ale Americii către celelalte ţări din flancul estic al NATO, plus formalităţile vamale, au îngreunat sosirea, amândând-o cu o zi. Încărcătura vine din statul Colorado, chiar din centrul Americii, traversând Oceanul Atlantic pe vas, trecând prin Germania, ajungând în Polonia şi, de aici, spre destinaţia finală - Baza de la Mihail Kogălniceanu.

Ambasada SUA: Cooperarea româno-americană este aprofundată cu soldaţi, echipament greu şi antrenamente comune

Ambasada Statelor Unite ale Americii a salutat sosirea în România a „Vulturilor luptători”, Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie. Cei 500 de soldaţi din cadrul Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie aduc cu ei tancuri M1A1 Abrams, vehicule de luptă Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm Paladin şi vor fi staţionaţi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Staţionarea are loc ca parte a dislocării în Europa a Unităţii de luptă din cadrul Brigăzii 3 blindate, a Diviziei 4 Infanterie, care va continua pe bază de rotaţie, în viitorul apropiat.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm a menţionat: „Sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidenţiază faptul că puternicul parteneriat strategic dintre SUA şi România există nu doar în scris, ci şi în realitate. Noua prezenţă rotaţională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menţinere a păcii şi securităţii în Europa de sud-est şi în regiunea Mării Negre. În mod semnificativ, România este şi furnizor de securitate pentru comunitatea internaţională, nu doar beneficiar, aşa cum clar demonstrează angajamentul său continuu în Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL şi recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru apărare“.

În perioada staţionării în România, forţele americane vor efectua antrenamente şi exerciţii cu forţele armate române, cu alţi aliaţi NATO şi alte naţiuni partenere, inclusiv cu Brigada Multinaţională de la Craiova. Toate unităţile brigăzii blindate se vor reuni periodic la diverse evenimente de amploare, care demonstrează capacitatea acesteia de a furniza rapid forţă de luptă eficientă în zona estică a NATO.

La Mihail Kogălniceanu a sosit, pe calea ferată, transportul cu militari şi echipament de la Brigada a treia de Blindate, cu 500 efective militare, un batalion de infanterie cu tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley şi mortiere. „Vulturii luptători“ vor să facă o demonstraţie de forţă din debarcarea lor la ţărmul Mării Negre. Ei vor staţiona aici 9 luni, apoi vor fi înlocuiţi de altă unitate combatantă.

„Activităţile de descărcare a echipamentului militarilor americani, programate iniţial a avea loc luni, 13 februarie, începând cu ora 8.00, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, pot suferi întârzieri, ca urmare a condiţiilor de trafic şi a stării vremii“, a anunţat MApN duminică, 12 februarie. MApN a revenit apoi cu precizarea că Activităţile de descărcare a echipamentului militarilor americani, programate iniţial a avea loc luni, 13 februarie, începând cu ora 8.00, au fost reprogramate pentru marţi, 14 februarie, începând cu ora 7.00. 

Militarii americani  au sosit la baza Mihail Kogălniceanu FOTO David Muntean

Operaţiunea americană Atlantic Resolve este menită să asigure pacea şi stabilitatea regională, pentru flancul estiv NATO, în contextul intervenţiei Rusiei din Ucraina.

Din aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, acţiunile americanilor aflaţi în bazele militare din Europa s-au intensificat. SUA a organizat stagii de pregătire şi antrenamente multinaţionale cu aliaţii şi partenerii din Europa de Est.

Alegerea ţărilor în care au avut loc aceste activităţi denotă îngrijorarea faţă de eventualele ţinte ale unei invazii ruse: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria. „Aceste evenimente de pregătire îmbunătăţesc interoperabilitatea, cooperarea şi încrederea armatelor aliate, contribuind la stabilitatea regională, ca o dovadă a angajamentului SUA faţă de NATO, în aer, pe sol şi pe apă“, spun autorităţile SUA.

Din iunie 2014, Baza de la Mihail Kogălniceanu a fost reactivată ca obiectiv strategic pentru armata SUA, care a transformat-o în centru de tranzit pentru retragerea trupelor din Afganistan. Kogălniceanu a luat astfel locul bazei din Manas - Kîrgîstan, care a funcţionat cu această misiune din 2001 până în 2014. „Facilităţile sunt grozave aici, avem clădiri în loc de corturi. Inginerii au construit în timp util şi în bugetul prevăzut tot ce ne era necesar“, au declarat oficiali americani.

Timpul operaţiunilor a scăzut spectaculos - transferul se face în 36 ore la Kogălniceanu faţă de cele 48 ore de la Manas. Costul operaţiunilor este, de asemenea, redus substanţial: de la 80 milioane dolari/an la Manas la doar 18 milioane dolari/an la Mihail Kogălniceanu. 

Ministerul Apărării Naţionale a precizat că militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, 6 februarie, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, maşini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei".

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Aceasta unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

„Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză. Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional, atât pe palierul politic cât şi militar. În acest context, prezenţa rotaţională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea ţării noastre“, precizează oficialii români. 

Pe aceeaşi temă: 

Armata americană, „răpusă“ de căile ferate din România. Zeci de mii de tone de echipament nu pot fi transportate la Constanţa în termenul programat

„Vulturii luptători“, membri ai Forţelor Terestre ale SUA, au ajuns în România

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite