FOTO Mai poate fi salvat Cazinoul? Ce facem cu clădirea-simbol a Constanţei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul proiect cu care ne-au amăgit autorităţile, acela de a salva clădirea-monument a Constanţei cu bani europeni, a picat şi el: lucrările nu vor fi gata până la jumătatea anului viitor.

Cândva perla litoralului românesc, Cazinoul din Constanţa se degradează pe zi ce trece, fără ca autorităţile să stabilească un plan de salvare a clădirii.

Ultimul proiect, de reabilitare cu fonduri europene, a picat şi el. Viceprimarul Decebal Făgădău a explicat că reabilitarea pe fonduri europene a Cazinoului nu mai este de actualitate deoarece lucrările ar trebui încheiate până la jumătatea lui 2015, lucru care nu este posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene.

El a propus, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu local, alocarea sumei de 167.000 de lei pentru găsirea unor soluţii de restaurare a Cazinoului.

Primarul Radu Mazăre spune că, în actualul context, nu are curajul să ia vreo decizie în ceea ce priveşte Cazinoul. El a spus că a solicitat unei companii internaţionale să îi dea o soluţie legală: ce este mai bine să funcţioneze în Cazinou. „Eu îmi doresc să fie cazinou, dar poate este o activitate mai profitabilă şi atunci investiţia privată ar veni mai uşor. Să ne arate drumul pe care să-l urmăm fără să vină a doua zi un procuror de la DNA şi să ne pună să dăm subsemnatul“, a spus Mazăre.

Istoria unei construcţii – simbol

În 2007, Cazinoul a fost concesionat, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice.

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. Investiţia era de 10 milioane de euro.

În urmă cu câteva luni, Radu Mazăre a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.

Cazinoul Constanţa a fost inaugurat pe 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză.
Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze ridice clădirea în stil Art Nouveau, lucrările costând 1.300.000 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite