Istoria frumoasei construcţii din Eforie Sud care a ajuns pe mâinile Elenei Udrea. Vila s-a numit iniţial Monaco şi a aparţinut unui inginer bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vila Săbărel din Eforie Sud s-a numit iniţial Monaco şi a aparţinut unui inginer din Bucureşti care a ridicat-o în anul 1936. Construcţia a adăpostit trupele nemţeşti şi ruseşti în timpul războiului.

Vila din Eforie Sud care i-a adus Elenei Udrea un nou dosar penal este situată în Eforie Sud, într-o zonă încărcată de istorie. Procurorii DNA spun că Udrea ar fi preluat clădirea de la stat, la un preţ subevaluat. „Adevărul“ vă spune povestea clădirii.

În perioada interbelică, terenurile situate în apropierea falezei, din zona numită „Plantaţia statului“, care se întindea până la sanatoriu, au fost lotizate, fiecare lot având între 300 şi 600 de metri, şi date funcţionarilor statului de la Bucureşti. Un altfel de lot a primit şi inginerul Gheorghe Mandache din Bucureşti, care a obţinut în anul 1936 autorizaţie de construire de la Primăria Carmen Sylva, aşa cum se numea atunci localitatea Eforie.

Monaco: 22 de camere

Inginerul bucureştean a ridicat în termen scurt o somptuoasă vilă, din piatră, pe care a numit-o Monaco, inspirându-se după luxoasa staţiune mediteraneeană. Vila avea mai multe nivele şi nu mai puţin de 22 de camere. Vila apare pe o vedere din staţiune, fiind printre primele care s-au ridicat în zonă.

Nu a fost singurul care a construit în zonă. Atunci au apărut în vechea staţiune litorală majoritatea caselor cu arhitectură deosebită. Piatra, spun cei care au studiat istoria localităţii Eforie, era adusă de dincolo de Lacul Techirghiol, de la carierele lui Codreanu, aşa cum îl chema pe proprietar. Dar proprietarii nu aveau să se bucure până la adânci bătrâneţi de proprietăţile lor de la ţărmul Mării Negre, astfel că în anul 1950 ele au fost naţionalizate. Tot atunci i s-a schimbat vilei şi numele în Săbărel.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a adăpostit trupe nemţeşti şi apoi armata rusă. Ulterior, vila Monaco a trecut în proprietatea SC Carmen Sylva, fosta Întreprindere de Stat Turistică a Staţiunii şi introdusă în circuitul turistic. De regulă, aici erau cazaţi sindicaliştii, întrucât vila avea un confort redus, fiind o singură baie pe palier.

image

Gura lumii

Perioada de glorie a frumoasei construcţii avea să apună după Revoluţie, când a fost abandonată. Geamurile s-au spart, tencuiala din interior a căzut. Dar construcţia a rămas în picioare. În ultimii ani, din gură în gură, în localitate s-a dus vorba că vila ar aparţine Elenei Udrea. Tot cam din aceeaşi perioadă au apărut şi muncitori în curte.

„De vreo patru ani au început să lucreze la casă, cu perioade lungi de pauză. S-au pus geamuri termopan şi au început să construiască un gard“, spun oamenii din zonă. De câteva zile, muncitorii au dispărut cu totul.

Geamurile au rămas întredeschise, iar uşa de la intrare la fel. Ea este zăvorâtă însă cu un grilaj de fier. Câteva bucăţi de BCA sunt stivuite în curtea vilei, iar gurile de canalizare sunt acoperite cu bucăţi de material.

Construcţia însă este frumoasă şi atrage imediat privirile trecătorului: are ceva din farmecul de altădată al localităţii Carmen Sylva. Ridicată pe mai multe nivele, se termină cu un turn. Câteva geamuri au fost astupate cu piatră.

Vizavi de vila Săbărel este o altă construcţie de piatră, ridicată în aceeaşi perioadă cu prima, care se numeşte Bunicuţa. Este însă de dimensiuni mai mici. Vila Săbărel a fost evaluată de un agent imobiliar din Constanţa la suma de 200.000 de euro. Este un preţ orientativ, întrucât nu se cunoaşte starea interioarelor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite