Grevă la Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica. Dascălii protestează la adresa planului secret al ISJ de comasare a unităţii cu Şcoala nr. 6 Nicolae Titulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii de la Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica din Constanţa intră vineri, 15 ianuarie, în grevă japoneză, în semn de protest faţă de o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Dascălii de la Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica din Constanţa intră vineri, 15 ianuarie, în grevă japoneză.

Corpul didactic manifestează astfel în semn de protest faţă de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi a Consiliului Local Constanţa de a transforma Şcoala nr. 6 Nicolae Titulescu în structură a unităţii de învăţământ de pe strada Flămânda.

Greviştii au precizat că nu vor fi afectate cursurile în urma protestului lor.

La ora 8, dascălii vor merge la sediul ISJ Constanţa, iar la ora 11 la şcoală vor veni reprezentanţi ai ISJ şi ai CLM, pentru discuţii.

Iată memoriul cu argumentele pentru care corpul didactic al Şcolii nr. 30 Gheorghe Ţiţeica nu doresc noua structură de organizare: 


„Către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa

În atenţia Doamnei Inspector Şcolar General, Zoia Gabriela Bucovală

Stimată Doamnă Inspector General,

Colectivul de cadre didactice şi personalul nedidactic din Şcoala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” Constanţa a luat la cunoştinţă de intenţia Consiliului Local şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de a transforma Şcoala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” în structură a unităţii noastre de învăţământ. Considerăm că această măsură ar duce la consecinţe defavorabile pe termen lung, dintre care le enumerăm pe cele mai grave.

În primul rând, prestigiul câştigat în timp de Şcoala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” Constanţa se datorează muncii asidue a cadrelor didactice implicate. O astfel de măsură ar distruge capitalul pozitiv de imagine pe care instituţia l-a dobândit datorită calităţii actului educativ oglindit în rezultatele elevilor noştri la Evaluări Naţionale, concursuri şi olimpiade.

În al doilea rând, fuziunea presupune preluarea cheltuielilor pentru plata utilităţilor, salariilor şi a altora suplimentare de către Şcoala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” Constanţa ce, conform finanţării per-capita, dispune de sume mai mari decât Şcoala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu”. În timp s-au făcut numeroase investiţii prin finanţare bugetară şi extrabugetară, dar aceasta nu-şi permite susţinerea unei alte structuri, deoarece deja grădiniţa-structură existentă „Hensel şi Gretel” necesită, an de an, cheltuieli de reabilitare. În plus, avem cunoştinţă că se intenţionează repartizarea unei alte grădiniţe în administrarea şcolii noastre, ceea ce va genera dificultăţi financiare.

În al treilea rând, colectivul de cadre didactice din Şcoala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” este, în proporţie de 90%, titular în sistemul naţional de educaţie şi deţine gradul didactic I, ceea ce va conduce, din cauza numărului insuficient de elevi şi a scăderii populaţiei şcolare, la situaţii de restrângere totală sau parţială de activitate. De asemenea, este afectat şi personalul nedidactic al şcolilor ce fuzionează, care va fi redus la jumătate, conform normelor în vigoare.

Protest al dascălilor de la Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica, în faţa ISJ Foto Cristian Nicolae Lupu

image

Nu în ultimul rând, distanţa dintre cele două  şcoli este mare, ceea ce nu justifică intenţia dumneavoastră  de a crea această structură, pentru Şcoala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu” existând instituţii şcolare de stat mai apropiate. Nici pentru Şcoala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, ce este suprapopulată la nivel primar, aceasta nu este o soluţie, întrucât nici şcoala dorită să devină structură nu oferă un spaţiu suficient desfăşurării programului de la nivel primar în acelaşi interval orar. O parte a Şcolii Nr. 6 „Nicolae Titulescu” este deja închiriată către instituţii de învăţământ particular- Şcoala Postliceală „Henri Coandă” Constanţa, nerămânând decât un număr redus de clase libere.

De asemenea, menţionăm că direcţionarea elevilor din sectorul arondat Şcolii Gimnaziale Nr. 6 „Nicolae Titulescu” către Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” nu este o soluţie, deoarece clasele noastre au deja un număr mare de şcolari. Derularea procesului instructiv-educativ se face cu un efort foarte mare şi cu implicare din partea cadrelor didactice care au chiar şi clase de 34, 35 şi 36 de elevi.

Ţinem să precizăm că am aflat despre această hotărâre miercuri, 13.01.2016, din surse neoficiale, ceea ce ne îndreptăţeşte să considerăm ca a existat intenţia de a ne pune în faţa unui fapt împlinit. Prin urmare, considerăm că nu s-a acordat importanţă informării necesare într-un astfel de demers complex, ce vizează cadre didactice, elevi şi părinţi, ca parteneri sociali într-un dialog deschis şi transparent.

În concluzie, vă rugăm să reanalizaţi această situaţie care are numeroase aspecte delicate şi să luaţi o hotărâre care, în timp, nu ar avea decât efecte negative pentru elevi, părinţii acestora şi pentru cadrele didactice.

Cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, membre de sindicat în totalitate, îşi anunţă intenţia de a lupta împotriva acestei decizii, prin orice mijloace legale, conforme cu statutul lor şi să atragă atenţia întregii opinii publice constănţene asupra unei hotărâri politico-economice care ar zdruncina din temelii climatul educativ din instituţia noastră. Suntem convinşi că, mai ales în an electoral, niciunul dintre cei aleşi nu doreşte implicarea într-un scandal mediatic ce va fi defavorabil tuturor.

Anexăm prezentului memoriu copia procesului-verbal încheiat în data de 14.01.2016, în cadrul şedinţei de sindicat a cadrelor didactice din Şcoala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” Constanţa.“

image
image

Pe aceeaşi temă:

FOTO Simona Halep, înapoi la şcoală. Revedere cu foştii colegi din generală

Mereu în top. În ziua victoriei, şcoala Simonei Halep a făcut o mare bucurie copiilor din Vadu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite