Ghid de sănătate. Specialiştii recomandă 11 căi pentru a învinge depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depresia este percepută ca o stare pe care persoanele afectate şi-o pot controla sau schimba brusc, cu uşurinţă, sau ca o stare de tristeţe. De fapt, depresia este o afecţiune cât de poate de gravă - spun specialiştii. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit din februarie 2017 prima cauză de dizabilitate la nivel mondial.

Ghidul de sănătate, intitulat „11 căi de a învinge depresia“, conceput pentru a sprijini pacienţii cu boli cronice în lupta împotriva depresiei, a fost lansat de Fundaţia Baylor România. „Nu putem separa sănătatea fizică de sănătatea psihică şi de calitatea vieţii: toate acestea sunt interconectate. Sunt momente în viaţă când ne simţim devastaţi, lipsiţi de speranţă, obosiţi, depăşiţi de situaţie, cu convingerea că niciodată nu ne va fi mai bine, că depresia ne va însoţi ca o umbră grea“, arată Sanda Murtaza, responsabil comunicare de la Fundaţia Baylor România.

Mai ales la pacienţii care trăiesc cu HIV sau care suferă de hepatite virale B şi C, hepatite cronice, ciroze, evoluţia bolii este influenţată negativ de depresie. Netratată, aceasta contribuie direct la deteriorarea stării generale a persoanelor infectate, iar costurile cu tratamentul unui bolnav cronic pot înregistra creşteri semnificative. 

„Echilibrul psihic este un ingredient deosebit de important pentru starea generală bună tuturor oamenilor, nu doar a persoanelor care trăiesc cu HIV, VHB sau VHC. Ghidul practic ‚11 căi de luptă împotriva depresiei’ le reaminteşte persoanelor afectate că grija de sine nu este o activitate punctuală; pe măsură ce ne mobilizăm să avem grijă de noi înşine regulat, prin toate acţiunile noastre şi prin toate deciziile pe care le luăm, putem învinge depresia, putem fi mai mulţumiţi, mai fericiţi“, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv Baylor România. 

Ce scrie în ghidul de sănătate

Iată câteva dintre recomandările cuprinse în ghidul de sănătate lansat de Baylor, care poate fi descărcat de pe site-ul fundaţiei.

Căutaţi soluţii pentru a învinge depresia?

Există multe intervenţii care vă pot fi de ajutor în caz de depresie. Nu vă lăsaţi păcăliţi de propriul creier că nu vă veţi vindeca şi că vă veţi simţi la fel de rău întotdeauna. Nu este adevărat! În loc să renunţaţi şi să staţi în pat, adoptaţi instrumentele pe care vi le recomandăm şi acestea vă vor aduce pe calea recuperării. Cu cât veţi folosi mai multe strategii antidepresie, cu atât mai repede vă veţi simţi mai bine. Analizaţi cele 11 căi propuse de noi şi găsiţi o cale de a le încorpora în rutina zilnică. Luaţi-vă un angajament, scrieţi un plan de acţiune şi începeţi de îndată!

Luptaţi cu depresia dormind suficient/odihnindu-vă

Odihniţi-vă suficient. Propuneţi-vă să aveţi un somn de calitate pentru a vă putea reface forţele. Chiar şi persoanele care nu suferă de depresie cu greu îşi pot regăsi optimismul dacă nu se odihnesc suficient. Este cu atât mai greu să dormiţi bine dacă sunteţi deprimaţi. Tulburările de somn sunt, din păcate, manifestări obişnuite ale depresiei.

Prea puţin sau prea mult somn (insomnie sau hipersomnie)?

Unele dintre persoanele care suferă de depresie nu pot adormi, dorm puţin sau se trezesc foarte devreme dimineaţa. La cealaltă extremă, alte persoane cu depresie suferă de hipersomnie, ceea ce înseamnă că dorm prea mult, şi nici acest lucru nu ajută în depresie. Starea de spirit vi se poate îmbunătăţi semnificativ după un somn de calitate suficient de lung.

Asiguraţi-vă că veţi dormi bine. 

Stabiliţi-vă o rutină a somnului. 

Învăţaţi să vă ascultaţi organismul şi oferiţi-i odihnă atunci când are nevoie. 

Resetaţi-vă ceasul intern stingând lumina. Lumina vă poate face să nu vă daţi seama că sunteţi obosiţi.

Evitaţi ecranele televizorului, tabletei, telefonului.

Încercaţi să scrieţi câteva rânduri într-un jurnal: astfel veţi reuşi să lăsaţi în urmă frământările de peste zi.

Învăţaţi şi apoi practicaţi meditaţia Concentraţi-vă asupra respiraţiei.

Asiguraţi-vă că temperatura este potrivită pentru somn (că nu vă va fi nici frig, nici cald)

Ascultaţi muzică de relaxare.

Dacă aveţi stări de anxietate, folosiţi o pătură mai grea pentru a vă înveli: veţi adormi mai repede.

Faceţi o baie caldă pentru a vă relaxa.

Rugaţi un membru al familiei să vă facă masaj pentru a vă putea relaxa.

Beţi lapte cald sau o infuzie de plante medicinale cu efect relaxant.

Faceţi mai multă mişcare în timpul zilei.

Evitaţi cafeaua, ceaiul sau alte băuturi energizante.

Sursa qbi.uq.edu.au

Imagine indisponibilă

Luptaţi cu depresia mâncând alimente sănătoase

Mâncaţi alimente sănătoase şi hrănitoare! Uneori, oamenii se folosesc de mâncare pentru a se calma, pentru a-şi distrage atenţia de la sentimente dureroase, dar acest lucru nu are cum să le fie benefic. Mâncatul emoţional alimentează dispreţul de sine.

Morcovi pentru confort psihic?

De obicei, atunci când oamenii mănâncă emoţional, nu mănâncă morcovi, ci consumă alimente cu un grad ridicat de procesare, lipsite de valoare nutritivă. Gustările dulci sau produsele de panificaţie duc la scăderea stării de spirit şi reducerea nivelului de energie. Consumul de alimente pentru a vă linişti poate avea ca rezultat o nedorită creştere în greutate. Odată cu creşterea în greutate, starea de depresie se agravează.

Nu vă agravaţi depresia! Evitaţi alcoolul şi drogurile

Cosumul de alcool adânceşte depresia. Alcoolul deprimă. Merită să repetăm: alcoolul deprimă! Vă veţi simţi şi mai rău iar recuperarea va fi şi mai anevoioasă. Consumul de alcool vă va afecta negativ şi somnul, deoarece vă va epuizeza rezervele emoţionale.

Drogurile nu vă ajută să vă simţiţi puternici sau să vă controlaţi mai bine viaţa. Drogurile nu rezolvă nimic, permiţându-vă doar o evadare temporară. Ce se întâmplă după ce acestea sunt eliminate de organism? Vă simţiţi cumva mai bine, mai plini de speranţă în ceea ce priveşte viitorul sau capacitatea dumneavoastră de a vă elibera de depresie? Vă putem garanta că răspunsul este NU.

În loc să căutaţi în afara dumneavoastră căi pentru a evada din capcana depresiei, căutaţi răspunsurile în interior. Încetaţi să vă repetaţi că nu vă puteţi ajuta singuri să vă simţiţi mai bine, deoarece puteţi!

Opiniile şi recomandările specialiştilor

„Vrem ca noul ghid de stil de viaţă Baylor să fie un instrument util, uşor de înţeles şi de folosit. Acesta prezintă 11 căi pe care beneficiarii noştri pot lupta eficient împotriva depresiei. Depresia poate fi un obstacol redutabil în urmarea corectă a tratamentului pentru boli ca infecţia cu HIV sau hepatitele B sau C. De aceea este foarte important ca cei care se confruntă cu această problemă să o recunoască cât mai repede şi să ştie că există soluţii! Dorinţa noastră este ca fiecare să ştie ce poate face pentru a se simţi mai bine şi a reveni la un stil de viaţă cât mai asemănător cu cel anterior. Ghidul de stil de viaţă „11 căi de luptă împotriva depresiei” este un material la care beneficiarii pot reveni ori de câte ori au nevoie. Bineînţeles, ei ştiu că pot să apeleze şi la ajutorul psihologilor noştri atunci când au nevoie de ajutor de specialitate în lupta împotriva depresiei“, a declarat Ştefania Mihale, director dezvoltare programe la Fundaţia Baylor Marea Neagră.

„Controlul stării de sănătate mintală trebuie inclus în procedurile standard de îngrijire pe termen lung, atât pentru persoanele care trăiesc cu HIV, cât şi pentru cele cu hepatite virale. Conform analizei datelor pacienţilor înrolaţi în Programul de îngrijire medicală şi psihosocială pe termen lung la Baylor, depresia este mai frecvent asociată unui diagnostic recent de boală cronică. Acest lucru se explică prin provocarea asociată cu adaptarea persoanei la noul diagnostic, efectul VHC asupra creierului şi nevoia ca persoana să îşi schimbe stilul de viaţă. Persoanele care trăiesc cu HIV şi s-au înrolat în acelaşi program în urmă cu aproape un deceniu prezintă simptomatologie depresivă într-un număr semnificativ mai mic însă deloc de neglijat. Analiza efectuată la Fundaţia Baylor Marea Neagră a cuprins pacienţi înrolaţi în servicii cu mai mult de 9 ani în urmă, cei cu HIV şi pacienţii cu hepatită C înrolaţi în servicii cu 2 luni în urmă, majoritatea cazuri noi. Studiul Baylor demonstrează nu doar că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte incidenţa depresiei la populaţia generală şi la persoanele cu HIV, VHB sau VHC, ci şi în funcţie de tipul infecţiei şi de perioada de îngrijire psihosocială,” a explicat Mihaela Bogdan, director al Programului de consiliere şi testare voluntară.

Ghidul „11 căi de luptă împotriva depresiei” poate fi citit în biblioteca virtuală Baylor. În secţiunea „Stil de viaţă” a bibliotecii virtuale a Fundaţiei Baylor Marea Neagră, regăsiţi şi ghidurile practice „Porţia zilnică de alimente” şi „O reţetă pentru exerciţii fizice”

Pe aceeaşi temă: 

Cum ne influenţează sentimentele negative sănătatea. Depresiile, anxietăţile şi afecţiunile digestive vin la pachet cu supărarea, răzbunarea şi furia

Reguli de aur pentru a creşte un copil fericit şi încrezător în el

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite