Gânduri pentru preşedintele Basarabiei: „Să aibă mandatul până în 2018, când va fi Unirea cu România!“
0Basarabenii au păstrat obiceiul românesc de a ieşi la vot în partea a doua a zilei. La Constanţa, unde trăiesc 500 cetăţeni ai Republicii Moldova, până la prânz doar 100 votanţi se prezentaseră la urne. Majoritatea erau adulţi stabiliţi în oraşul de la malul mării, cu afaceri sau căsătoriţi cu români.
UPDATE ORA 24 Secţia de votare 1/396 Constanţa: Mihai Ghimpu - 10 voturi, Iurie Leancă – 16 voturi, Dumitru Ciubaşenco – 10 voturi; Maia Sandu - 314 voturi, Igor Dodon - 10 voturi, Silvia Radu - 1 vot, Maia Laguta – 0; Ana Guţu - 1 vot, Valeriu Ghileţchi - 14 voturi. Voturi anulate - 6. Total voturi exprimate - 382.
UPDATE ORA 22 Un număr de 382 cetăţeni moldoveni au votat la secţia amenajată în sediul Universităţii Ovidius din Constanţa, pe Bulevardul Mamaia. Comisia de votare începe numărarea voturilor.
Secţia de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost găzduită de Universitatea Ovidius, iar Vlad Gîra (24 ani) din Căuşeni a fost secretarul comisiei de votare. „Studenţii sărbătoresc de obicei şi apar mai târziu, după-amiaza. Deocamdată nici 10% nu au votat. Dar sigur vor veni la vot, cum au venit de fiecare dată“, afimă Vlad, care este masterand în anul al doilea la Facultatea de Drept de la Universitatea Ovidius.
Lider al Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa, viitorul avocat a ales să se întoarcă acasă după licenţă şi să activeze la Chişinău. Speră ca toate cunoştinţele învăţate în România, de la profesorii săi, să le poată aplica în locurile sale natale, unde este atâta nevoie de schimbare. Personal a votat pentru integrare europeană a Moldovei de peste Prut, ceea ce în termeni nediplomatici se traduce prin Unirea cu patria-mamă. „Cel mai scurt drum al integrării europene trece prin Bucureşti“, este convins tânărul basarabean.
El visează la un preşedinte al tuturor basarabenilor, indiferent unde s-ar afla, care să unească oamenii, de la cei simpli până la cei de ştiinţă, apoi toţi românii de pe ambele maluri ale Prutului. „Am o dorinţă: mandatul preşedintelui să fie cât mai scurt. Până în 2018, când vor fi transferate atribuţiile sale la Cotroceni“, este încrezător Vlad Gîra.
Vlad Gîra, în faţa secţiei de votare de la Universitatea Ovidius din Constanţa Sursa foto facebook V.G.
Ana Chiperi este absolventă a Facultăţii de Litere de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a făcut masteratul la Universitatea Ovidius din Constanţa, unde a predat norvegiana la un curs organizat de Consulatul onorific al Norvegiei de la Constanţa. Cursul a avut mare succes, cei înscrişi dorindu-şi să trăiască în ţara cu cel mai înalt nivel de trai. Acolo a ajuns şi Ana, la un moment dat. Experienţa de peste hotarele Basarabiei i-a schimbat total optica.
„Sinceră să fiu, nu am pentru cine vota acum în Moldova. Candidatul meu ideal ar fi cel care nu profită de funcţia pe care o are şi chiar să vrea să facă ceva bine pentru Moldova. Acolo lumea e împărţită în pro Rusia şi pro Europa. Atâta timp cât vor exista aceste două direcţii vor fi conflicte. Eu sincer nu vreau nici pt una şi nici pt alta. Cred că doar aşa va fi pace. Dar nu ne lasă în pace puterile mari ale lumii. Eu cam rar ajung acasă şi nu prea sunt în temă cu politica. Visez la o ţară în care conducerea nu fură şi face în fiecare zi câte ceva ca să fie bine. De exemplu, drumurile, sistemul de conducere, de învăţămant. Şi în care se păstrează tradiţiile şi se mănâncă eco. Dacă Moldova va intra în UE vor dispărea toate astea.
Ana Chiperi Sursa foto Facebook Ana Chiperi
La mine, diferenţa dintre România şi Basarabia se rezumă la gust şi la drumuri. Drumuri proaste, dar şi mâncare adevărată, aşa cum ar trebui să fie. Eu de când sunt în România mănânc doar carne injectată, legume care nu au gust, lactate care nu conţin lapte etc. De ce? Pentru că totul luăm din supermarketuri unde sunt standarde europene. Nu avem acces la producătorul de la ţară. Eu cel puţin demult caut pe cineva de la ţară, de la care să pot cumpără câte ceva. UE îşi impune regulile şi ţăranul este alungat practic de pe piaţă. Iar ce găsim în magazine n-are gust pentru mine, care am crescut la ţară şi ştiu care trebuie să fie gustul şi calitatea, de fapt. Dar nu numai la ţară. Şi în magazine produsele sunt încă bune, nu bag mâna în foc pentru toate.
Dar eu văd o diferenţă destul de mare când cumpăr ceva din România şi ceva din Moldova. Dacă ar intră Moldova în UE, sunt sigură că vor dispărea toate astea pentru aşa s-a întâmplat şi în România din câte mi s-a povestit. Nu e chiar la îndemână, dar e foarte bine şi aşa. Cu siguranţă sunt mai multe de zis şi probabil că cineva mă va contrazice. Şi probabil aş fi pledat şi eu pentru UE, dacă mă întrebai acum 5 ani. Dar am avut norocul să văd şi alte ţări europene şi non-europene şi stilurile de viaţă de acolo. Şi concluzia mea peste ani este că e mai bine fără UE. Eu admir Norvegia de exemplu. O ţară în care SĂ TRĂIEŞTI. Nu să supravieţuieşti cu stresul zilei de mâine“, spune Ana Chiperi.
Pe aceeaşi temă:
Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu: Am votat pentru oameni oneşti şi corecţi
Igor Dodon: Astăzi ar putea fi primul şi ultimul tur al alegerilor!
Dorin Chirtoacă a votat pentru reîntregirea neamului românesc
Voturi din arest. Vlad Filat şi Veaceslav Platon şi-au exprimat dreptul de vot
Vlad Plahotniuc: „Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu”
Lara, din Basarabia, cu dragoste. Epistola trimisă românilor, de peste Prut, de o tânără patriotă