FOTO Steaua lui David va lumina din nou în templul israelit. Istoria celor două sinagogi ale Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steaua lui David, la templul israelit FOTO Mariana Iancu
Steaua lui David, la templul israelit FOTO Mariana Iancu

Templul israelit din Constanţa de pe strada C.A. Rosetti, pe care comuniştii nu au reuşit să-l demoleze, s-a degradat din cauza indiferenţei oamenilor. Nu s-a luat nicio măsură atunci când au apărut primele semne ale degradării sinagogii. Astăzi, din vechea construcţie au mai rămas doar câteva ziduri.

Din fericire, clădirea sinagogii din Constanţa ar putea fi salvată. Joi a început expertiza la sinagoga din Constanţa. SC S&T Proiect SRL este firma care va decide dacă minunea arhitecturală poate fi reparată sau trebuie demolată. 
 

Firma are experienţă în astfel de proiecte şi, după prima evaluare, templul israelit ar putea fi salvat. Aceeaşi societate lucrează acum şi la partea de expertiză a unui alt edificiu important al Constanţei - Casa cu lei. Tot aceeaşi firmă a expertizat Arcul de Triumf din Bucureşti.

Cercetarea cu caracter tehnic va costa 7.000 de euro şi va fi gata în maximum două săptămâni. Comunitatea evreiască din Constanţa, condusă de Sorin-Lucian Ionescu, dispune de o sumă mare de bani, în urma vânzării unui teren de pe strada Sulmona.

„De regulă, 80% din sumă merge la Bucureşti şi cu aceşti bani se derulează programe de asistenţă socială. Restul rămâne comunităţii locale, dar atunci când s-a vândut terenul din Constanţa banii au rămas la comunitate“, spune Sorin-Lucian Ionescu, preşedintele comunităţii evreieşti din Constanţa.

În funcţie de rezultatul expertizei, va fi înaintată la Primăria Constanţa o solicitare de demolare sau de reconstrucţie. Din experienţa firmei, nu este nevoie ca zidurile sinagogii să fie demolate, ci poate fi reconstruită. 

O istorie de un secol

Evreii aşkenazi au ajuns în Constanţa în timpul războiului ruso – turc, în anii 1800. Membri ai comunităţii israelite au participat la conducerea oraşului Constanţa. Documentele arată că înainte de 1878  mai mulţi negustori şi armatori devin membri ai Consiliului de conducere a Primăriei Kustange, scrie Tănase Bujduveanu în cartea „Evreii în Dobrogea“. 
 

În anul 1904, comunitatea israelită din Constanţa avea o şcoală primară la care învăţau 39 de elevi. La 1899, erau nu mai puţin de 4.600 de evrei care se ocupau cu negoţul, dar erau şi medici, farmacişti şi antreprenori. Modernizarea falezei din Constanţa se datorează şi evreilor.

Evident, la un număr atât de mare de evrei se impunea necesitatea ridicării unui lăcaş de cult. În anul 1860 este menţionată o casă de rugăciuni făcută pe cheltuiala sultanului Abdul Aziz. La cerinţa comunităţii israelite, în noiembrie 1867, un firman al sultanului autoriza ridicarea unei sinagogi la Constanţa. Templul evreiesc de rit spaniol s-a aflat pe Mircea cel Bătrân, nr. 18. 

Istoria celor două sinagogi ale Constanţei


 

În 1908 acesta a fost demolat şi s-a ridicat actualul templu, după planurile arhitectului Adolf Linz, decorat de pictorul Moritz Finkelstein în sti gotic – catalan, cu sprijinul comunităţii sefarde. 
 

Linz este cunoscut ca fiind unul dintre marii arhitecţi ai Constanţei, care şi-a pus amprenta asupra arhitecturii Pieţei Ovidiu. Era o splendidă construcţie sub formă de navă. Ferestrele erau arcuite, bolta înaltă, iar vitraliile strălucitoare veneau în contrast cu firidele albe. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial sinagoga a devenit magazie de muniţie. A fost demolată în 1989 cu acordul Uniunii Evreieşti Internaţionale.

„Nicolae Ceauşescu a transmis: fie o transformă în bibliotecă, fie o dărâmă, întrucât era în pericol să se prăbuşească, şi aşa ea a pierit de pe faţa pământului“, povestesc bătrânii evrei.
 

Templul înalt de 13 metri

Cea de-a doua sinagogă, de pe strada C.A. Rosetti, a fost construită la iniţiativa comunităţii conduse de Pincu Şapira.  Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 9 aprilie 1910, iar proiectul a fost dat spre realizare lui Anghel Păunescu.  

„Domnule primar, am onoarea a vă ruga să binevoiţi a elibera cuvenita autorizare de a construi un templu israelit pe proprietatea comunităţii evreieşti din Constanţa, strada Rosetti, colţ cu Petru Rareş“, se scrie în cererea care există la Arhivele Naţionale Constanţa. De altfel, aici există toate proiectele originale ale construcţiei, dar şi fotografii cu templul israelit. 
 

Templul are 13 metri înălţime. „Pereţii vor fi din piatră sau de cărămidă lucraţi cu mortar de var alb, hidraulic. Pereţii hasnalelor vor fi de zid masiv, de 28 cm grosime, lucraţi cu var hidraulic, cu ciment în interior, asemenea şi fundul hasnalei. Ferestrele parterului se vor putea deschide în afară“, sunt doar câteva din condiţiile impuse în autorizaţia de construire eliberată pe un an.

Decoraţiuni maure

Sinagoga este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter şi etaj. În exterior, ferestrele şi uşile au decoraţii de influenţă maură. 

Parterul se întinde pe 238,37 mp şi cuprinde curtea, intrarea în templu şi un vestibul. De o partea şi de alta sunt băncile enoriaşilor. Altarul este sub forma unui semicerc alungit. 
 

Intrarea principală are o uşă dublă, terminată în partea superioară cu o fereastră sub formă de treflă, flancată de două uşi. Ulterior, proiectul este modificat şi în locul ferestrelor apar două uşi duble care se termină cu steaua lui David. 
 

Atracţia templului era dată de frumuseţea arabescurilor, în culori albastru şi roşu şi de candelabrele cu opt braţe ce luminau încăperea. În timpul războiului templul a devenit, la rândul lui, depozit de armament. 

Evreii din Constanţa spun că din anul 2006 nimeni nu a mai intrat în templu. Sinagoga s-a degradat de la an la an. Acum, din ea au mai rămas doar câteva ziduri. 
 

Evreii din Constanţa au încredere că Steaua lui David, acum ascunsă în moloz, le va arăta calea şi templul israelit, unde cândva se adunau la zi de sărbătoare, îi va reuni lalolaltă într-o bună zi. 

Istoria celor două sinagogi ale Constanţei

Vă mai recomandăm:

FOTO „Revelionul“ evreilor: urmaşii lui Moise au trecut în noul an, la Tulcea. Sinagoga din Constanţa este în ruină

FOTO „Să fii trecut în Cartea Vieţii“ şi-au urat evreii, la trecerea în noul an - 5775

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite