Europarlamentari pentru o zi. Experienţa unică a unor liceeni din Constanţa
0O şcoală europeană din Constanţa s-a numărat printre cele 11 unităţi de învăţământ care au reprezentat România la Parlamentul European de la Strasbourg, cu ocazia Euroscola 2015.
Un grup de 24 elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa, însoţiţi de profesoarele Mihaela Tudorache (director adjunct) şi Cristina Gîlă, a făcut deplasarea la Strasbourg, la finele lunii ianuarie.
Pentru o zi, liceenii au trăit experienţa de a fi implicaţi, precum parlamentarii europeni, în dezbateri, negocieri, decizii şi vot pentru adoptarea unor rezoluţii privind probleme importante pentru Europa.
Proiectul Euroscola a fost înfiinţat în 1989 şi de atunci, în fiecare an, liceeni din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sunt invitaţi să petreacă o zi la Strasbourg şi să lucreze ca parlamentari europeni.
Constănţenii au ales să meargă la Strasbourg îmbrăcaţi în costume populare reprezentând etniile din Dobrogea. În prezentarea lor au inclus o geampara - dansul tradiţional al zonei, pe care l-au interpretat în sala principală a parlamentului.
Ana Barbu (clasa XII-a) a fost eleva care a prezentat discursul şcolii, împreună cu colegul său Mihai Chiron. Ei au vorbit asistenţei formate din sute de liceeni din toată Uniunea Europeană despre ţara, oraşul şi şcoala lor.
„Am avut emoţii uriaşe, nu mi-am recunoscut numele când am fost strigaţi. Mihai a vorbit în engleză, eu - în franceză. Vorbeam pentru prima dată în franceză în faţa atâtor oameni, chiar în Parlamentul European. Reprezentaţia noastră a plăcut, am fost aplaudaţi, mai ales c-am fost singurii care am dansat un dans tradiţional“, povesteşte Ana.
A urmat socializarea în cadru informal, unde elevii aveau ocazia să se cunoască. Apoi s-au format comisiile de lucru, pentru care fiecare se pregătise de câteva luni înainte. Ana a fost în grupa „Migraţie şi integrare“, unde s-au discutat soluţii despre oprirea migraţiei ilegale şi despre integrarea imigranţilor.
Raportorii trebuia apoi să susţină ideile fiecărei grupe, iar parlamentarii au supus soluţiile votului electronic. „Eu am întrebat un raportor dacă el consideră că este de ajuns ca prin simpla citire a unui site dedicat multiculturalităţii, oamenii să devină toleranţi. Sala a fost de acord cu mine“, relatează Ana (foto).
După altă etapă de socializare finalizată cu un concurs de întrebări despre ţările participante, liceenii au fost invitaţi să îşi aleagă un steag, indiferent de ţara căruia îi aparţine. „Oda bucuriei“ a lui Beethoven a încheiat ziua petrecută în Parlamentul European.
„A fost o experienţă unică. Să ajungi în inima democraţiei europene, în sala unde se iau cele mai importante decizii pentru Uniunea Europeană, este un vis realizat pentru noi“, arată Ana Barbu.
Aproximativ 550 de elevi şi profesori din statele membre ale Uniunii Europene prezenţi la Strasbourg cu această ocazie au reprezentat Belgia, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta,Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Ungaria.
Vă mai recomandăm
Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu“ sărbătoreşte 120 ani de existenţă