DNA a descins la TV Neptun. Procurorii au vrut să confişte serverul ce conţine toată corespondenţa electronică a angajaţilor. „Este încălcată libertatea profesiei de jurnalist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA investighează TV Neptun Foto Arhivă Adevărul
DNA investighează TV Neptun Foto Arhivă Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins miercuri, 22 aprilie, la sediul TV Neptun din Constanţa. Anchetatorii au vrut să confişte serverul ce conţine toată corespondenţa electronică a angajaţilor. „Este o încălcare a libertăţii profesiei de jurnalist“, a reacţionat conducerea televiziunii.

TV Neptun face parte din portofoliul echipei Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu - Sorin Strutinsky, care a fondat un trust de presă din care face parte şi canalul de televiziune.

Odată cu ocuparea funcţiilor administrative în structura judeţului Constanţa, Mazăre şi Constantinescu s-au retras de la comanda oficială a postului media, pe care a rămas să-l administreze capul afacerilor - Sorin Strutinsky.

La ora actuală, toţi trei - Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky - se află în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de corupţie.

Iată comunicatul remis miercuri, 22 aprilie, de TV Neptun, ce este semnat de Sorin Strutinsky, preşedintele Soti Cable Neptun SRL:

„NEPTUN TV este sufocată de controale şi percheziţii!

Astăzi, 22 aprilie 2015, pentru a doua oară în două luni, DNA  a descins în sediul central al Neptun TV din Constanţa, pentru percheziţii. Acţiunea de forţă a DNA survine simultan cu un aşa-zis control inopinat al ANAF – serviciul Antifraudă. Sunt vizate şi solicitate contracte, facturi, documente justificative, raportari contabile, balanţe, dovezi video pentru contracte comerciale încheiate de SOTI CABLE NEPTUN SRL cu firme partenere din grupul Conpress, dar şi cu alţi clienţi externi, în ultimii opt ani.

Departamentele financiar-contabil, juridic, administrativ şi publicitate ale televiziunii au fost blocate în operaţiunea de căutare în  arhive, selecţie, copiere a tuturor documentelor solicitate. Ca şi-n percheziţia de la începutul lunii februarie, NEPTUN TV, în deplină transparenţă şi cu bună-credinţă în respectarea legii, a dat întreg sprijinul pentru a raspunde solicitărilor DNA şi ANAF.

Aducem însă la cunoştinţa opiniei publice că NEPTUN TV a devenit obiectiv-ţintă asupra căruia se fac presiuni fără precedent pentru a fi  discreditat, compromis şi-n final lichidat.

Astfel, DNA a venit astăzi, ţintit, să ia serverul de e-mail cu TOATĂ corespondenţa electronică a TUTUROR angajaţilor NEPTUN TV. Intenţia era practic ca procurorii DNA să aibă acces la orice informaţie, din orice adresă de e-mail, inclusiv la surse confidenţiale, fapt care evident încalcă drepturile şi libertăţile internaţionale ale profesiei de jurnalist. Acest lucru n-a fost posibil pentru că toate adresele de e-mail ale angajaţilor NTV sunt găzduite pe servere externe.

Este fără precedent ca, în doar două luni, DNA şi ANAF, instituţii de forţă ale statului român, să descindă la sediul unei instituţii mass-media, dar şi la partenerii săi,  pentru aceleaşi documente, în condiţiile în care de fiecare dată am răspuns solicitărilor şi, în mai multe rânduri, am transmis, în format electronic, răspunsurile ori documentele solicitate.

Dacă n-ar fi o manifestare a presiunii şi hărţuielii la care suntem supuşi, ar fi  hilar că ANAF şi DNA  pretind aceleaşi documente originale, şi nu copii conforme,  şi sunt nevoite să şi le împartă după principiul „primul venit, primul servit!“.

Este inadmisibil ca din datele confidenţiale ale contractelor NEPTUN TV cu partenerii săi se scurgă în presă informaţii grav distorsionate care, propagate la ordin, ne aduc grave prejudicii.

Semnalăm că, prin frecvenţă şi semnificaţie, acţiunile DNA şi ANAF împotriva Neptun TV  sunt de natură să determine o atmosferă încărcată de tensiune şi îngrijorare pentru cei 200 de angajaţi şi familiile lor, cu efecte grave asupra îndeplinirii atribuţiilor de serviciu şi implicit asupra companiei.

În egală măsura, transformarea NEPTUN TV în ţintă şi trofeu pentru procurorii DNA şi inspectorii ANAF distorsionează grav percepţia clienţilor şi telespectatorilor noştri şi determină subminarea comercială a televiziunii.

Pentru toate aceste motive esenţiale considerăm că acţiunile împotriva NEPTUN TV reprezintă, prin consecinţele reale, un grav atentat la independenţa şi libertatea presei.“

neptun

Dosarul DNA al lui Sorin Strutinsky

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gabriel-Sorin Strutinsky, om de afaceri. El este prieten şi partener de afaceri cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. 

Comunicatul DNA arată că în cursul anului 2009, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor D.A.D.L. şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

„Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., SC Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. şi S.C. CDS Project S.R.L.

În perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., S.C. Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. şi S.C. CDS Project S.R.L. să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi:  465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. New Home Construct S.A.,  125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. Mehmetoglu S.R.L., 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L. , 5.376 lei, în patrimoniul S.C. Nefermin S.R.L. În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Sorin Strutinsky - Constanţa

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.

Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia - Năvodari).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menţionat.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv S.C. Sisteme Internaţionale de Afaceri S.A., S.C. Panel Building System S.R.L., S.C. CDS Project S.R.L., S.C. Classic S.R.L. şi S.C. New Open Sector S.A. De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, şi suma 25.000 euro, urmând ca diferenţa de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

În perioada 2013 - 2014, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor menţionate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale.

În perioada 2013 - 2014, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii societăţilor comerciale să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunţătorului, după cum urmează: 36.800 lei în patrimoniul S.C. Sisteme Internaţionale de Afaceri S.A., - 103.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., - 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS Project S.R.L., 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. Classic S.R.L.,  124.000 lei în patrimoniul S.C. Panel Building System S.R.L., 159.588 lei, în patrimoniul S.C. New Open Sector S.A.,
- 116.917,12 lei către S.C. CDS Project S.R.L. În acest fel, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În cursul anului 2013, Strutinksy a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa (modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de consorţiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei şi 6.844 euro), proprietatea inculpatului Strutinsky Gabriel-Sorin, până la concurenţa sumei de 1.892.844,97 lei“, precizează anchetatorii de la DNA.

Vă mai recomandăm

Arpad Paszkany a recunoscut că Radu Mazăre i-a cerut un milion de euro pentru construirea unui mall

Păcatele lui Radu Mazăre. Primarul Constanţei va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro

Mazăre, nervos când vine vorba de explicat afacerile cu apropiaţii

Sorin Strutinsky, prietenul lui Mazăre şi Constantinescu, trimis în judecată de DNA

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiatul lui Radu Mazăre, arestat preventiv


 

 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite