Cum le poate păcăli pe femei o boală ginecologică: afecţiunile care pot deveni fatale. Miturile despre simptome false, demontate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe femei se tratează singure atunci când au probleme ginecologice, deşi ar trebui să aleagă să facă o vizită la medic. De multe ori, însă, putem confunda simptome banale cu cele ale unor boli grave.

Obstetrica-ginecologia reprezintă domeniul medical în care rolul central îl are pacientul, dar un rol sensibil egal îl joacă partenerul acestuia. Dincolo de implicarea egală şi de implicaţiile reciproce într-un parteneriat, femeia este personajul pe care se bazează întemeierea unui cuplu, apoi a unei familii.

Dr. Mihail Cocoş este medic primar obstetrică-ginecologie, şef de secţie la Spitalul Medgidia. Specialistul ne învaţă care sunt semnele şi simptomele înşelătoare în afecţiunile specific feminine: de la uzuala dismenoree, la complicata sarcină falsă.

„De la probleme minore până la patologia încărcată de mortalitate mare pot fi întâlnite diverse situaţii în care interpretarea proprie poate avea urmări grave asupra pacientei. Amenoreea secundară (absenţa menstruaţiei) nu înseamnă neapărat sarcină la femeia de vârsta fertilă. De multe ori este determinată de tulburări ale echilibrului hormonal, dar pot exista şi alte cauze: stresul, efortul fizic excesiv, medicamente antidepresive, antipsihotice, chimioterapice, corticoizi, dar şi boli cronice grave, afecţiuni tiroidiene sau cauze organice uterine“, arată dr. Mihail Cocoş. Primul imbold al pacientei este de a efectua un test de sarcină, însă numai medicul poate face interpretarea corectă a acestuia.

Mitul alăptării ca metodă contraceptivă

Specialistul constănţean demontează un mit legat de perioada post lăuzie, în care femeia alăptează, nu are menstruaţie, dar poate rămâne însărcinată din nou, la foarte scurt timp de la naşterea unui copil. „Trebuie ştiut că amenoreea de lactaţie, absenţa menstruaţiei pe perioada alăptării, nu reprezintă o metodă de contracepţie după 6 săptămâni de la naştere. În multe situaţii este posibilă apariţia ovulaţiilor şi deci a unei sarcini nedorite“, atrage atenţia ginecologul.

Leucoreea, la extreme

O altă afecţiune legată de sarcină este leucoreea sau scurgerea vaginală din timpul sarcinii. Mai ales după trimestrul 2 de graviditate, boala poate fi confundată, spre îngrijorarea mamei, cu ruperea membranelor amniotice.

„În sarcină, chiar în afara contaminării microbiene, secreţiile vaginale devin mai abundente, filante, apoase, iar la trecerea în poziţie verticală pot fi percepute ca un debaclu - o rupere de fluide. În afara sarcinii se pot constata, din păcate, situaţii în care scurgerile să fie determinate de cancerul de col în formele sale vegetante, ulcerate, de obicei în stadii avansate. Din păcate, pe fondul lipsei educaţiei sanitare, femeia confundă în mod regretabil aceste semne cu infecţia vaginală banală netratată“, arată dr. Cocoş.

Pruncul din minte

Un caz aparte în această patologie îl reprezintă sarcina falsă, când femeia are toate semnele că a rămas gravidă şi poartă un prunc în pântece. Ea ajunge să simtă chiar şi mişcările fătului - totul, din păcate, fiind doar în imaginaţia ei. „Pseudociesisul sau sarcina imaginară este o situaţie rară, când toată simptomatologia sarcinii este prezentă: amenoreea, creşterea de volum a abdomenului, semne neurovegetative, perceperea mişcărilor fetale etc. Examenul imagistic (ecografia) este cel care, de obicei, exclude sarcina. Cauzele acestei afecţiuni sunt de altă natură, psihice, complexe“, spune medicul ginecolog.



Spotting-ul, sângerarea dintre menstruaţii

Între menstruaţii pot apărea sângerări. Afecţiunea are un nume străin: spotting. „Spotting-ul (sângerarile dintre menstruaţii) nu trebuie confundat sau socotit ca menstruaţie apărută mai devreme. Exista multiple cauze ce pot determina această simptomatologie: dezechilibre hormonale, leziuni ale colului uterin, ale vaginului, patologie endometrială, sarcina ectopică, avort, anticoagulanţi etc. Totodată apariţia unei sângerari mai mult sau mai puţin importante cantitativ, dupa o perioadă de întârziere menstruală, nu înseamnă neaparat sarcină - ceea ce popular se spune «m-a însemnat»“, precizează doctorul.

Durerile de la ovulaţie

Uneori, între menstruaţii, apar dureri ale pelvisului, localizate ca timp la jumătatea perioadei dintre cele două sângerări. Cel mai adesea, acestea sunt puse pe seama anexitei. „Durerile pelvine, uneori de intensitate mare, care apar undeva la jumătatea ciclului menstrual, pot fi cauzate de ovulaţie si nu trebuie confundate cu anexita, probabil cea mai frecventă cauză. O altă cauză, mai întâlnită după 40 de ani, este patologia tumorală benignă (fibromul uterin voluminos, chistul ovarian voluminos sau cu tendinţă la torsiune). Durerile pelvine asociate cu lipotimie şi eventual sângerare uterină pot fi semne ale unei sarcini ectopice complicate“, previne medicul.

Sângerarea de la menopauză, marele semnal de alarmă

O atenţie specială trebuie acordată sângerărilor care apar la menopauză. Departe de a fi vreun semn de bucurie, sângerarea trebuie luată ca atare: un mare semnal de alarmă. „Sângerarea uterină în menopauză nu trebuie confundată cu reapariţia menstruaţiei. Cancerul de endometru sau de col uterin sunt deseori diagnosticate în aceste situaţii“, avertizează dr. Cocoş. Acelaşi semnal de alarmă îl constituie sângerarea la contactul intim. „Atenţie la sângerarea la contact, în timpul sau după contactul sexual, sau ca urmare a toaletei intime intravaginale! Sunt situaţii ce nu trebuie confundate cu apariţia menstruatiei. O cauză ce nu poate fi neglijată este cancerul colului uterin“, spune medicul specialist.

image
sarcina ecografie shutterstock

Te doare burta? Controlează-te urgent la ovare!

Cancerul ovarian face ravagii pe plan mondial, iar medicii recomandă controale periodice, de 1-2 ori pe an, pentru depistarea oricărei patologii tumorale. „Este o boală perversă“ este diagnosticul unanim, iar cancerul de ovar împrumută un rol de travesti de cele mai multe ori.

„Ovarul, acest organ practic lipsit de funcţii în menopauză, poate reprezenta sediul dezvoltării unor mase tumorale impresionante, lansând un prognostic sumbru în majoritatea cazurilor. Această patologie este dificil de manageriat în acţiunile de depistare precoce, tocmai pentru că nu are semne specifice, dar împrumută din patologia organelor de vecinătate şi mai ales din cea digestivă“, afirmă medicul ginecolog.

Bolile sânilor

Sânul este la fel de expus îmbolnăvirii, iar palparea dureroasă este semnul care trebuie să ne pună pe gânduri şi să ne trimită la doctor. Uneori, însă, nu ne doare nimic sau realizăm prea târziu că ne doare, astfel că sunt cazuri în care o lovitură la sân ne poate salva viaţa.

Cum? Ne explică medicul. „În patologia mamară tumorală se vorbeşte adesea de traumatismul revelator. Pacienta constată prezenţa unei formaţiuni la nivelul sânului ca urmare a unei lovituri la acel nivel. Explicaţia simplistă a unui hematom poate ascunde de multe ori o formaţiune tumorală malignă, care nu a fost percepută până atunci din cauza neefectuării unei autoexaminări periodice, a absenţei durerii. Eczemele de la nivelul mamelonului, interpretate ca afecţiune dermatologică banală, pot ascunde boala Paget - o afecţiune malignă a mamelonului, cu evoluţie gravă, întâlnită mai ales la femeia în menopauză, dar sunt descrise cazuri şi la vârste tinere. În cazuistica personală am tratat o pacientă, o tânără în vârstă de numai 21 ani, cu această afecţiune tipică unei vârste mai înaintate“, dezvăluie dr. Cocoş.

Aceste afecţiuni, ce pot crea confuzii şi pot fi interpretate greşit, nu trebuie neglijate sau tratate după ureche sau la sfatul unei prietene „păţite“. „Este obligatoriu să consultăm medicul de specialitate, de fiecare dată, fără a interpreta semne şi simptome în baza experienţei proprii sau consultând abuziv şi chiar stupid internetul. Sunt greşeli care costă, aşa cum se întâmplă şi în cazul nerespectării recomandării de a face controale periodice bine standardizate pentru patologia ginecologică şi obstetricală“, declară dr. Mihail Cocoş, medic primar obstetrică-ginecologie.

Dr Mihail Cocoş, medic primar obstetrică-ginecologie. Foto OCH

Dr Mihail Cocoş - medic obstetrica-ginecologie - Constanţa Foto OCH

Vă mai recomandăm:

Semnele înşelătoare ale bolilor cardiovasculare. Durerea care te păcăleşte şi bolile tăcute pe care nu le simţi decât atunci când este prea târziu

Semnele care indică instalarea diabetului în organism. Când trebuie să ne alarmăm şi să mergem de urgenţă la doctor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite