Cum încercau nemţii să-i determine pe ostaşii români să dezerteze în timpul Primului Război Mondial: „În Muntenia este bogăţie şi ordine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostaşi români din Primul Război Mondial Sursă arhivă
Ostaşi români din Primul Război Mondial Sursă arhivă

În timpul Primului Război Mondial, manifeste germane erau aruncate pe teritoriul României prin care ostaşii erau îndemnaţi să dezerteze din rândul armatei şi să treacă în Muntenia.

Regiunea Muntenia fusese ocupată de Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia, Bulgaria). Doar Moldova mai rămăsese românească la acel moment, determinând Guvernul ţării să se refugieze la Iaşi, împreună cu familia regală.

La 27 august 1916, România a intrat în război de partea Antantei (formată din Franţa, Germania, Anglia, Rusia). Pe lângă luptele care i-au decimat populaţia, naţiunea avea de suportat presiunea psihologică din partea asediatorilor. Prin mesaje prost tălmăcite, nemţii încercau să convingă românii să treacă de partea lor ademenindu-i cu bunăstare, linişte şi pace.

Două astfel de manifeste din fondul de război, emise de germani, au fost expuse la Arhivele Naţionale ale României.

image

Comunicatele sunt redactate într-o limbă română plină de greşeli, ceea ce poate oferi indiciul că niciun român nu a luat parte la întocmirea acestor mesaje ce îndeamnă la trădare.

În apelurile lor, nemţii vorbesc despre românii care au dezertat deja şi trăiesc bine-mersi în Muntenia ocupată.  

Iată un manifest (cu grafia originală) emis de Comandamentul German de Armată prin care ostaşii erau îndemnaţi să părăsească Armata Română: 

„Soldaţi Români,

„Bărbaţi români de seamă şi purtarea întregei populaţiunei din Muntenia au dovedit guvernului german că poporul român n’a dorit războiul, ci s’a lăsat târi de către politicienne orbiţi.

Cea mai mare, cea mai bogată şi cea mai frumoasă parte a patriei voastre, Muntenia, este astăzi mai ruditoare decât în timp de pace, sondele lucreză ca şi înainte, comerciul şi industria sînt în floare.

Pentru că voi, români, să puteţi mări încă producţiunea şi să serviţi prin aceasta patriei voastre, guvernul german s’a hotărît în următoarele pe care vi le face cunoscut aci:

<Fiecare soldat român care de buna voie va trece la noi nu va fi tratat ca prisonier, ci va fi trimes acasă la dânsul pentru că să traiasca in libertate ca şi in pace cu femeia şi copii lui căutându-şi de treabă>.

Vă dăm înapoi patria voastră ca locuinţa liberă si Germania se ţine de cuvânt.

Comandamentul german de armată.

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră“

Ce li se promitea dezertorilor: bogăţie şi ordine

Într-un alt manifest intitulat „Ostaşi Români!“ (în care redăm grafia originală), germanii arată ce încântaţi sunt românii care au trecut de partea lor şi se bucură de un trai bun, în bogăţie şi ordine, în Muntenia „nemţească“.

„Ostaşi romăni!

Credem că vă este cunoscut că o mulţime din camarazii voştri de pe tot frontul au urmat sfaturile noastre trecând la noi şi după cum le-am promis acum se află acasă în toată libertatea muncind pământul lor ca şi în timp de pace. Toţi au fost încântaţi de bogăţiea şi ordinea ce domneşte în teritoriul ocupat. 

image

Gândiţ-vă la iarna bătrân înaintea uşilor cu frigul, mizeria, foamea şi boalele de care vă aduceţi aminte că iarna trecută aţi murit cu miile. Sau e mai bine să fiţi fericiţi lângă nevestele, fraţii, copii şi părinţii voştri trăind o viaţă regulată mai bine ca în timp de pace?

Ţăranul român n’a avut nici odată atăţia bani ca în timpul de faţă de care ce tot ce munceşte îi se plăteşte cu preţuri bune neavând nevoie să lucreze numai pentru boeri.

Să nu vă fie teamă de pedeapsă după războiu de oarece guvernul de astăzi n'are să mai existe, ci un guvern care vă va apăra.

Deci grăbiţi-vă a veni cu toţii înainte de a fi prea târziu!

Patrulele noastre fiind înştiinţate nu vor trage asupra voastră.

Soldaţi Germani cari văvroesc binele“ 

Pe aceeaşi temă: 

Român cu viaţă de roman. Dimitrie Dimăncescu, decorat de doi regi, apropiat al lui Winston Churchill. Este fondator al cercetăşiei, împreună cu fratele său Ioan

FOTO Imagini mai puţin cunoscute de pe frontul Primului Război Mondial, din tranşee şi de pe câmpul de bătălie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite