Cum se distruge un colţ de rai sălbatic al litoralului românesc. Fântână arteziană trântită la 30 metri de malul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântâna arteziană din dreptul terasei Merlin Foto Sînziana Ionescu
Fântâna arteziană din dreptul terasei Merlin Foto Sînziana Ionescu

Echipe de muncitori lucrează de zor la faleza dintre Năvodari şi Mamaia, teritoriu aflat sub administrarea Primăriei Năvodari. Lucrările au demarat imediat după încheierea sezonului turistic, în luna septembrie, şi au schimbat radical peisajul. În galeria foto cu imagini surprinse în ultimele trei luni vedeţi cum a evoluat şantierul de la Năvodari.

Plaja sălbatică, căutată ca unul dintre puţinele refugii rămase din calea turismului comercial, devine faleză ca în Mamaia, ba chiar mai abitir.

Primarul Nicolae Matei, edilul cu fantezii urbanistice precum statui şi statuete amplasate în tot oraşul şi în afara sa, vrea să facă din porţiunea sălbatică, populată doar de băruleţe din stuf şi foişoare pentru sporturi nautice, o promenadă betonată cu fântâni arteziene din marmură. Acestea au fost amplasate la doar 30 metri de ţărmul Mării Negre, acolo pe unde trece faleza lungă de 6 kilometri şi lată de 6 metri. Contrastul este izbitor, opulenţa decoraţiunilor edilitare fiind în contradicţie evidentă cu natura sălbatică.

Amenajarea zonei este un proiect cu fonduri europene al Primăriei Năvodari, fiind intitulat „Amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a oraşului Năvodari – dezvoltarea infrastructurii de turism de utilitate publică“. Început în 2013, proiectul trebuie încheiat la finele acestui an, 2015.

Faleză promenadă pietonală pe plaja dintre Năvodari şi Mamaia Foto Sînziana Ionescu

Iată ce scriu edilii din Năvodari în descrierea investiţiei pe care au considerat-o absolut necesară:

„Spatiul amenajat in apropierea Malului Marii, ca si traseu turistic destinat circulatiei pietonale si pentru foisoare de observatie si fotografiere/filmare, recreere si contemplare a obiectivului natural, are scopul de transforma oraşul Năvodari intr-o veritabilă staţiune turistică, si este conceput să se întindă pe o lungime de 5,9 km, cu zid de protecţie, lampadare, spatii de odihna si relaxare si foisoare de observatie.

In aceste conditii autoritatile publice locale considera ca lucrarile de amenajare a spatiului dinspre malul marii necesara si benefica. Lucrarile propuse pot rezolva concomitent mai multe probleme, respectiv:

- Delimitarea stricta a plajei de zona rezidentiala.

- Consolidarea terenului in zona accesului pe plaja, acolo unde au aparut rupturile sau denivelari.

- Crearea infrastructurii de turism de utilitate publica, in folosul populatiei din zona si a turistilor.

- Asigurarea accesului pietonal de-a lungul malului marii in zona de litoral a orasului Navodari.

De asemenea, crearea de spatii verzi si spatii pentru foisoare de observatie si fotografiere/filmare, recreere si contemplare a obiectivului natural, judicios amenajate in lungul zonei va avea efecte deosebite asupra turistilor si a locuitorilor din zona. Prin implementarea acestui proiect, turistii Navodari si locuitorii din zona pot beneficia de un spatiu natural, in care se pot plimba si recrea. Studiul propune amenajarea spatiului

ca traseu turistic, cu zone de odihna si socializare. Chiar si pe timp de seara, locuitorii pot beneficia de acest sit, tot ansamblul fiind utilat cu retea de iluminat public.

De asemenea, de-a lungul zonei amenajate vor fi realizate retele de apa si canalizare, permitand astfel proprietarilor din zona limitrofa sa dezvolte mici afaceri in scopul satisfacerii cerintelor turistice.

VALOARE ESTIMATĂ A PROIECTULUI: 61.345.838,5 LEI INCLUSIV TVA.

BENEFICIAR: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ ORAŞUL NĂVODARI.

DATA DEPUNERE: 14.03.2012

COD SMIS: 41 356

PERIOADĂ ESTIMATĂ DE IMPLEMENTARE: 2013-2015“

În apărarea proiectelor sale, primarul Nicolae Matei, care este şi preşedintele Asociaţiei Oraşelor dn România, spune pe site-ul personal mateinavodari.ro: „Am scazut gradul de îndatorare al orasului de la 37,5 % la 7-8 %, ceea ce ne ofera posibilitatea în mandatul urmator sa putem accesa credite pentru cofinantarea proiectelor europene de mare interes pentru orasul Navodari. Pentru o judecata corecta a primarului Matei, gânditi-va fiecare dintre voi ce taxe si impozite ati platit catre Primaria Navodari si ce a construit sau a facut în schimb primaria pentru cetatenii ei (iluminat, strazi, politie, pachete, rechizite), si o sa constatati ca cea mai mare parte a investitiilor provin din fonduri atrase si nu din taxele si impozitele locale“.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Năvodari, oraşul turistic cu groapă de gunoi chimic, drum accidentat şi primari la arest. Când se termină problemele urbei cu 33.000 locuitori

FOTO Canalul care leagă Dunărea de Marea Neagră a fost populat cu sirene

Primarul de Năvodari, Nicolae Matei, a fost eliberat după 8 luni de arest preventiv

Matei Nicolae, primarul din Năvodari acuzat că ar fi tăiat cablul tv ca să nu poată fi urmărită o anchetă despre el: „E halucinant. Nu aveam niciun interes“

Locuitorii din Năvodari, exasperaţi de lucrările interminabile de la drumul care leagă oraşul de Mamaia şi Constanţa

Biserica din Năvodari salvată de la demolare îşi serbează astăzi hramul - „Sfânta Cuvioasă Parascheva“

VIDEO Litoralul românesc în anii de glorie ai comunismului. Cum se distrau părinţii noştri la Hanul Piraţilor, localul legendar din Mamaia Sat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite