Condamnări în dosarul fraudării bacalaureatului de la Mangalia. Şeful comisiei, doi ani de închisoare cu executare
0Tribunalul Constanţa a anunţat luni 2 martie, sentinţele în cazul fraudei de la bacalaureat din Mangalia de acum doi ani. DNA trimisese în judecată 12 persoane, iar instanţa a decis ca şeful comisiei să primească doi ani cu executare. Ceilalţi inculpaţi au fost condamnaţi cu suspendare.
Cea mai mare pedepasă a primit-o Gheorghe Amza, preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia, în 2013. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
Doi ani de închisoare cu suspendare au primit Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, Valeria Maria Tudosa, Ingrid-Iulia Rădulescu şi Otilia Stere, toţi fiind reprezentanţi în comisia de bacalaureat. Zece luni de închisoare cu suspendare a luat Mihaela Valentin Balint, profesor supraveghetor, iar Veronica Cara - şase luni de închisoare cu suspendare.
Profesorii şi elevii judecaţi în acest dosar s-au ales la rândul lor cu condamnări. Astfel, Cilica Stângaciu, candidat la examenul de bacalaureat, a primit şase luni de închisoare cu suspendare, iar Gabriela Alexoiu, Viorel Urziceanu, părinţi şi Aurel Boboşatu, candidat la bacalaureat - patru luni închisoare cu suspendare.
Decizia Tribunalului nu este definitivă. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
În cursul lunii iulie - iulie 2013, Gheorghe Amza, în calitate de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulţi elevi, participanţi la examenul de bacalaureat, suma totală de 3.000 euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de bacalaureat.
În data de 30 iunie 2013, la acelaşi examen de bacalaureat, şi alte cadre didactice din comisia condusă de Amza au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, Florin Pădureanu Florin, Valeria Maria Tudosa, Doina Manoleasa, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Otilia Cornelia Stere, informaticianul liceului şi secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei.
Gheorghe Amza şi cadrele didactice menţionate au primit banii prin intermediul inculpaţilor Boboşatu Aurel, Alexoiu Gabriela, Stângaciu Cilica şi Urziceanu Viorel care, în perioada premergătoare examenului, au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la centrul stabilit în incinta liceului „Ion Bănescu” din municipiul Mangalia.
Veronica Cara a intermediat contactul dintre Amza Gheorghe şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu Gheorghe Amza pe toată durata desfăşurării examenului de bacalaureat şi l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită.
În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, Gheorghe Amza, preşedinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Florin Pădureanu, Doina Manoleasa şi Otilia Cornelia Stere, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat şi Mihaela Valentina Balint, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial.
Mai citiţi şi:
Şpăgarii de la Bac vor fi judecaţi. Dosarul Mangalia, trimis de DNA la Tribunal