Cine era mirele de la nunta din Cana Galileei. Ce s-a întâmplat după ce Iisus a transformat apa în vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima minune pe care Iisus Hristos a săvârşit-o în faţa oamenilor a fost la nunta din Cana Galileei. Atunci, la rugămintea Fecioarei Maria, a transformat apa în vin. Puţină lume ştie ce s-a întâmplat cu mirele care se căsătorea în acel moment.

Nunta din Cana Galileei este momentul în care Iisus Hristos, invitat la eveniment împreună cu ucenicii săi şi Fecioara Maria, transformă legătura dintre un bărbat şi o femeie într-o adevărată Taină a Bisericii. Este, totodată, momentul în care, la rugămintea mamei Sale, Mântuitorul transformă apa în vin, salvând nuntaşii din situaţia delicată de a rămâne fără băutură la petrecere.

Conform Sinaxarului Ortodox, mirele de la Nunta din Cana este Simon Zilotul. Acesta era „de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret.”

Mai departe, din aceeaşi sursă bisericească aflăm ce s-a întâmplat cu Simon imediat după nuntă. „Îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi, lăsându-şi nunta şi casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit Zilotul, adică râvnitor. Deci s-a aprins cu atât de mare dragoste dumnezeiască către Hristos, încât şi pe mireasa sa şi pe toate cele lumeşti le-a trecut cu vederea pentru dragostea lui Dumnezeu, şi şi-a făcut sufletul său mireasă Mirelui Celui fără de moarte, numărându-se în ceata ucenicilor lui Hristos, şi a fost unul din cei doisprezece Apostoli”, mai spune Sinaxarul.

După momentul Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostoli, inclusiv peste Simon Zilotul, acesta a plecat să propovăduiască Evanghelia lui Hristos în Mauritania şi Africa. Moare în Britania, fiind răstignit.

Biserica ortodoxă îl cinsteşte pe Simon Zilotul (mai este numit şi Natanael sau Canaanitul pentru a fi deosebit de Apostolul Petru) în data de 10 mai.

O parte din moaştele acestui sfânt se află şi la biserica Podeanu din Bucureşti (zona Piaţa Chibrit).


                                         Sfântul Simon Zilotul  FOTO doxologia.ro

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Cum ajunge un om obişnuit să fie declarat sfânt. Criterii de recunoaştere a sfinţeniei

Reţete călugăreşti din bucătăria mănăstirii Dervent. Cum preparăm dulceaţa din coajă de pepene roşu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite