Ce plănuiesc, de fapt, autorităţile să amenajeze la Vama Veche pentru migranţii musulmani: „Nu avem cum să-i trimitem direct la Galaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnici din comuna constanţeană Limanu şi simpatizanţi ai unui partid politic au protestat după ce autorităţile române au anunţat, pe data de 16 martie, că satul Vama Veche ar putea ajunge centru pentru găzduirea migranţilor ajunşi în România pe mare. Şefii Poliţiei de Frontieră spun însă că este vorba doar de un ipotetic utilizat punct de triaj al refugiaţilor, care nu pot sta în centru mai mult de trei zile.

Terenul liber al fostei unităţi de grăniceri din Vama Veche, amplasată chiar pe punctul de frontieră, a fost igienizat, urmând ca aici să se amplaseze corturile în care urmează să fie găzduiţi câteva zile eventualii migranţi care vor pătrunde în ţara noastră pe calea apei. 
 

Refugiaţii din calea războiului care vor ajunge în Dobrogea vor fi amprentaţi şi identificaţi în construcţia situată la o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate de aşezările localnicilor, după ce autorităţile au decis că spaţiul este bun pentru a-i caza pe migranţii care ar putea fi aduşi de călăuze pe Marea Neagră. 

Cum vor decurge operaţiunile ne-a dezvăluit comisarul şef Alexandru Pătrăşcoiu, care conduce Serviciul pentru Imigrări Constanţa. „Este pentru noi un exerciţiu. Să vedem dacă suntem pregătiţi pentru venirea unui val mare de migranţi. În urmă cu câţiva ani am avut 500 de persoane care au ajuns aici. I-am cazat pe oameni pe la Gara Maritimă, pe la diverse spaţii ale Poliţiei de Frontiră sau pe la taberele de copii“, explică, pentru Adevărul, comisarul şef.

Migranţii vor sta în corturi

Alexandru Pătrăşcoiu spune că pe platforma betonată a fostei unităţi de grăniceri vor fi montate corturi, unde vor sta atât migranţii cât şi autorităţile. „Toţi ce care vin trebuie identificaţi, amprentaţi, puşi pe familii, pe categorii. Trebuie ca la nivelul ţărilor europene să existe o evidenţă a lor. Astfel, dacă ei cer azi în România şi peste un timp ajung în Germania şi cer şi acolo, sunt descoperiţi. Ei nu pot cere acelaşi lucru într-o altă ţară europeană“, adaugă el.  
 

Pe lângă stabilirea identităţii, operaţiune nu foarte uşoară întrucât majoritatea migranţilor ajung la noi fără acte de identitate şi în majoritatea cazurilor îşi ascund adevăratul nume, autorităţile le fac un control al bagajelor, pentru a nu avea asupra lor materiale interzise şi periculoase. Totodată, vor fi fotografiaţi. 

Această operaţiune durează aproximativ două-trei zile. „Nu aveam cum să-i trimitem direct la Galaţi“, explică el.

Ulterior, cei care doresc azil politic în România sunt transferaţi la centrul de primire a migranţilor din regiunea de sud-est a ţării, care este la Galaţi. Aici, străinii vor solicita în scris că vor azil politic şi vor urma procedurile legale. Ulterior, instanţa de judecată va decide pentru fiecare în parte. 

Migranţii care nu doresc să ceară azil politic în România sunt escortaţi la Bucureşti, acolo unde sunt luaţi în custodie publică. Totodată, ei sunt cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei. 

Centrul de migranţi de la Vama Veche Sursa foto PRU Constanţa

Oamenii au protestat în faţa garnizoanei FOTO PRU 

Protest în faţa garnizoanei 

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Constanţa a informat public populaţia cu privire la activităţile care au loc în sediul din Vama Veche.

Cu toate acestea, localnicii au reacţionat foarte vehement, spunând că ei se tem de terorişti şi că nu doresc ca migranţii să locuiască în apropierea caselor lor. De asemenea, românii care cunosc Vama Veche doar ca destinaţie de vacanţă s-au simţit obligaţi să reacţioneze pe reţelele sociale faţă de decizia autorităţilor de a caza în unitatea de grăniceri eventualii migranţi.

Mai mult decât atât, pe 20 martie, membrii Partidului România Unită au protestat în faţa garnizoanei criticând implicarea României în problema refugiaţilor. „Suma alocată pentru întreţinerea fiecărui migrant este uriaşă şi scandaloasă (aproape 1200 lei/ persoană) în comparaţie cu alocaţia unui copil (sub 100 lei) sau indemnizaţia unui şomer (aproximativ 500 lei). Afacerile din turism ar putea avea de suferit pe termen mediu - amplasamentul acestui centru riscă să excludă din planurile agentiilor, destinaţiile turistice de pe litoralul romanesc al Mării Negre. Într-o astfel de situaţie este neapărat necesară consultarea de urgenţă a populaţiei locale, direct afectată de aceste măsuri“, au spus reprezentanţii PRU.

Ce informaţii primesc localnicii

Nicolae Urdea, primarul localităţii Limanu, comună de care aparţine satul Vama Veche, spune că imediat ce localnicii şi turiştii au reacţionat faţă de decizia Gărzii de Coastă de a amenaja un spaţiu de triere a migranţilor a cerut un punct de vedere oficial de la autorităţi.
 

„Pe 16 martie am trimis o adresă oficială către Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Constanţa, informarea fiindu-mi necesară pentru a răspunde locuitorilor comunei Limanu şi a altor persoane îngrijorate de perspectiva organizării în unitatea militară dezafectată a unui centru de primire sau de adăpost a refugiaţilor“, spune primarul. 

image


 

O zi mai târziu, a venit şi răspunsul oficial. „În săptămâna 14 – 18 martie, la fostul sediu al Sectorului Poliţiei de Frontieră Vama Veche, situat în localitatea Vama Veche, se efectuează lucrări de întreţinere şi igienizare ale spaţiului şi construcţiilor adicente. Acest spaţiu, ca orice alt sediu al Poliţiei de Frontieră Române, poate fi folosit şi pentru activităţile specifice ce sunt derulate de instituţia noastră în cazul depistării unui grup de migranţi (trierea, identificarea, amprentarea migranţilor etc).
 

De asemenea, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu există informaţii despre un eventual grup de migranţi.

Garda de Coastă se pregăteşte pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 53 din 2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul aparţiei la frontiera de stat a unui aflux de migranţi“. Răspunsul oficial este semnat de Laurenţiu Costache, directorul Gărzii de Coastă. 

Agitaţie electorală 

Primarul localităţii Limanu spune că la Vama Veche s-au făcut „valuri într-un lighean cu apă“ şi că totul este doar o „agitaţie pur electorală“. „Sunt aici oameni din Primărie care, acum, înainte de alegeri, merg prin sat şi le spun oamenilor că vor să-i ferească de migranţi. Am auzit că vor să blocheze şi un drum naţional pentru a se face auziţi“. El crede că aceşti indivizi trebuie traşi la răspundere din punct de vedere moral. Edilul, care trăieşte în zonă din anii '80 spune că a apucat cazarma de la frontieră şi ştie că acolo erau inclusiv spaţii de locuit, birouri, dar şi grajduri de cai. 

Vă mai recomandăm:

Refugiaţi sirieni la Constanţa: „Mai bine să murim în război sfârtecaţi de o bombă, decât aici de foame!“

De ce mergem la mare de 1 Mai. Istoria sărbătorii primei zile de plajă, de la serbare câmpenească la marea descălecare în capitala distracţiei

1 Mai la Vama Veche, locul unde soarele apune pe ritm de chitară. Cine au fost primii vamaioţi

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli 

FOTO Farmecul de altădată al boemului 2 Mai: locul unde domnii de la Bucureşti se dezbrăcau de haine şi de griji

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite