Ce a cauzat catastrofa de la Petromidia. Lider de sindicat: „Pe toată platforma petrolieră mai sunt 2.000 de angajaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi răniţi de la Petromidia sosesc la Spitalul de arsuri din Bucureşti FOTO
  Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Doi răniţi de la Petromidia sosesc la Spitalul de arsuri din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Anchetatorii încearcă să stabilească motivul producerii acestui grav accident de muncă din seara de luni, 22 august, când la Petromidia a izbucnit un incendiu puternic, care a rănit şase oameni, unul dintre ei decedând. Ultimul accident de acest gen a avut loc la 5 noiembrie 2009 pe platforma Petromidia, când au murit trei persoane.

Petromidia a comunicat că „incidentul“ a avut loc „în zona instalaţiei de distilare în vid“, mai multe date fiind oferite de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care au preluat cercetarea.

Magistraţii au transmis câteva detalii despre cele întâmplate: „La platforma 1 DAB din cadrul rafinăriei menţionate, o echipă de lucrători efectua o reparaţie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încălzirea ţiţeiului, moment în care a izbucnit un incendiu“.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Posibile cauze

Ingineri petrolişti consultaţi de „Adevărul“ consideră posibilă ipoteza ca explozia să se fi produs din cauza unei erori umane sau a unei defecţiuni tehnice. „Distilarea prin vid este una dintre primele etape de extragere a componentelor uşor volatile din ţiţei. De regulă, accidentele se produc din cauza scurgerilor de substanţe combustibile, care iau contact cu foc deschis sau scânteie. Unele substanţe volatile sunt mai grele decât aerul. Greu de crezut că rafinăria care lucrează în condiţii speciale, cu materiale şi dispozitive antiexplozie, să aibă asemenea scăpare tehnică. Probabil a fost eroare umană. Este posibil ca incendiul să fi topit conductele, ţiţeiul având o putere calorică foarte mare, fiind un amestec de hidrocarburi. De obicei, ţiţeiul arde aşa, cu fum negru, pentru că prin ardere generează şi gudroane“, dă câteva explicaţii un inginer specialist în petrol şi gaze.

Panică şi durere

Starea de panică a cuprins angajaţii Rafinăriei Petromidia, care lucrează oricum în condiţii riscante. Forţa de muncă este permanent în mişcare, compania face periodic disponibilizări şi angajări de personal care trebuie instruit. Oamenii răniţi în accident făceau parte din echipa de mentenanţă de la Rominserv şi sudau o curea pe ţeava care transporta produsul petrolier, în locul unde se ivise o scurgere. Ţeava a cedat de la sudură, iar ţiţeiul în contact cu oxigenul a luat foc - spun ceilalţi angajaţi.

Muncitorul care a murit ars în proporţie de 99% era în vârstă de 48 ani, avea un fiu şi era membru de sindicat. „Munca noastră este deosebit de riscantă, asta le explicăm mereu directorilor noi care vin în companie. Avem negociat prin contractul de muncă sporurile care sunt incluse în salariu din 2001, iar colegii care mai au un an-doi până la pensie să primească o primă de fidelitate ceva mai mare dacă pleacă mai devreme. Pe toată platforma petrolieră mai sunt 2.000 angajaţi, spre deosebire de anul 1990, de exemplu, când erau 5.900“, afirmă Petre Tancău, liderul Sindicatului liber Petrochimistul de la Năvodari.

Tragedia de la Petromidia

Patru persoane au suferit arsuri în urma exploziei care a avut loc la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, care a provocat rănirea a cel puţin patru persoane. Alte două au fost intoxicate cu fum. Apelul a fost dat la ora 18.03. Coloana de fum putea fi observată de la distanţă foarte mare, fiind vizibilă de pe plaja din staţiunea Mamaia.

Elicopterele SMURD nu au putut decola de la Constanţa pentru că vremea de la Bucureşti nu le permitea aterizarea. Astfel că răniţii au fost transportaţi cu ambulanţele în Capitală, la spitale şi secţii de specialitate. Cel mai grav rănit dintre toţi avea, conform datelor furnizate de Serviciul de Ambulanţă Constanţa, 48 ani. Este cel care a decedat, ceilalţi având răni pe suprafeţe mai mici de 50% din corp, de grad mai mic.

Reprezentanţii ISU Dobrogea precizează că în urma incendiului de la Petromidia nu s-au înregistrat valori care să pună în pericol viaţa comunităţilor.

incendiu petromidia foto news.ro

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Explozie foarte puternică la Rafinăria Petromidia Năvodari. Patru persoane au suferit arsuri. Autorităţile au decretat cod roşu de intervenţie

Angajatul cu arsuri pe 99% din corp în explozia de la Petromidia a murit

Anchetă internă la Rompetrol Rafinare. Pericolul a fost îndepărtat, iar instalaţia defectă - oprită

ISU Dobrogea: „Nu s-au înregistrat valori ale emisiilor din aer care să pună în pericol viaţa comunităţilor“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite