Bacalaureat 2017. Candidaţi daţi afară de la examen. Doi elevi au fost prinşi pe când încercau să copieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de clasa a-XII-a susşine proba scrisă la Limba şi literatura română la examenul de BAC

Doi elevi au fost eliminaţi de la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2017, din judeţul Constanţa. Candidaţii au fost daţi afară din sală pe acelaşi motiv: tentativa de fraudă.

Cei doi elevi susţineau prima probă a Bacalaureatului la centre de examen diferite: unul la Liceul Cobadin şi altul la Colegiul Tehnic de Marină Alexandru Ioan Cuza din Constanţa. Ei au fost surprinşi încercând să copieze la examen, astfel că au fost eliminaţi din sală. 

În total, în judeţul Constanţa s-au prezentat la examen 4.354 elevi şi au absentat 187 elevi. 

Candidaţii de la bacalaureat s-au confruntat oricum cu probleme de organizare, cum ar fi temperatura sufocantă din sălile de examen. La centrul de examen de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, aparatele de aer condiţionat ba au funcţionat, ba nu au funcţionat pentru că profesorii supraveghetori le-au închis. Acestea nu erau reglate la temperatura potrivită, iar când unii elevi s-au plâns de frig, dascălii au oprit aparatele şi au deschis geamurile. Acestea n-au făcut faţă caniculei, altor elevi li s-a făcut rău, câţiva au cerut voie să meargă la toaletă, dar aparatul de aer condiţionat din sala de clasă n-a mai fost pornit.

„Am făcut toate subiectele, nu acestea erau problema, pentru că învăţasem, dar să dai examen în condiţiile astea este totuşi extrem de greu. Draperiile erau trase peste ferestre, ca să mai ţină umbră, dar dădeau o lumină obositoare pentru că erau colorate. La un moment dat se făcuse atât de cald în sală, încât supraveghetorul a ieşit afară pe hol spunând că este mult prea cald în clasă şi el nu mai poate respira. Noi am rămas în clasă şi am scris în continuare, dar aerul condiţionat tot n-a mai fost pornit, deşi i-am rugat“, a relatat Maria, o elevă care a susţinut examenul la „Eminescu“. Alt elev de la „Mihai Eminescu“ a povestit cum la el în sală geamurile nu au fost deschise „pentru că se făcea curent“. 

Aceeaşi părere privind gradul de dificultate a subiectelor o are şi Mihai, elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, profilul Ştiinţele Naturii. El este de părere că subiectele de la Română au fost accesibile. „Subiectele au fost uşoare, accesibile, nu au ridicat probleme deosebite. Ne aşteptam la cerinţe mai grele, mai complexe, despre viziunea unor autori în opere, dar ni s-a dat caracterizarea de personaje, ceea ce cred că a fost simplu pentru toată lumea, chiar şi pentru cei care s-au pregătit mai puţin. Eu voi da admitere la Medicină, astfel că m-am concentrat pe materiile care îmi sunt necesare pentru a intra la facultate. Bacalaureatul este un examen care trebuie dat şi trebuie luat fără emoţii, greul pentru mine urmează la admiterea în facultate“, a declarat el. 

Elevii de la profilul Uman au avut de analizat la punctul 1 o poezie de patru strofe, de redat sinonime, de explicat rolul cratimei şi a prezenţei mărcilor lexico-gramaticale, de comentat ideea poetică şi mijloacele artistice. La subiectul 2, textul argumentativ era despre utilitatea organizării activităţilor extraşcolare de educaţie în cinematografie. La punctul 3 trebuia descrisă relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, iar elevii au abordat romanul Moromeţii pe care l-au studiat la şcoală, fiind cuprins în programă. Ei au catalogat subiectele ca fiind uşoare. Candidaţii de la profilul Real au avut de făcut caracterizarea romanului psihologic, la alegere între Ion Slavici şi Liviu Rebreanu, la punctul 3. La textul argumentativ au avut de explicat rolul comunicării în munca de echipă.

Rezolvarea subiectelor a fost făcută luni, ora 13:00, la Adevărul Live, unde invitată va fi Ruxandra Achim, profesor de Română la Colegiul Naţional I.L Caragiale din Capitală. 

Calendar Bacalaureat 2017 

26 iunie 2017 - Limba si literatura româna - proba Ea)

27 iunie 2017 - Limba si literatura materna - proba Eb)

28 iunie 2017 Proba obligatorie a profilului - proba Ec)

30 iunie 2017 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba Ed)

5 iulie 2017 Afisarea rezultatelor (pâna la ora 16:00) si depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00)

6 - 9 iulie 2017 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie 2017 Afişarea rezultatelor finale

Proba scrisă din cadrul examenului începe la ora 9.00, iar accesul candidaţilor în centrul de examen este permis în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate. Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. 

Centre de examinare

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a desemnat 15 centre de examinare, dintre care 10 în municipiu şi cinci în judeţ:

1. Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”

2. Colegiul Naţional  „Regina Maria”

3. Liceul Teoretic „Lucian Blaga”

4. Colegiul Comercial „Carol I”

5. Liceul Tehnologic de  Electrotehnică şi Telecomunicaţii,

6. Colegiul Tehnic de Marină „Al. Ioan Cuza”

7. Liceul Teoretic „Ovidius”

8. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

9. Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”

10. Liceul  Teoretic „Decebal”

11.  Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia

12.  Liceul Cobadin

13. Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari

14.  Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă

15. Liceul Tehnologic „Callatis” din Mangalia

Anul trecut, procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Constanţa a fost de 61,89%, informează Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Din totalul de 1731 de contestaţii depuse, 755 au fost admise, după cum urmează: 349 proba Ea; 246 proba Ec); 160 proba Ed).

De asemenea, 139 de lucrări care au primit iniţial notă sub 5 au înregistrat o creştere peste 5 (69- proba Ea); 54- proba Ec); 16- probaEd)) şi 18 lucrări notate iniţial peste 5 au fost evaluate în final cu note mai mici decât 5.

La nivelul judeţului Constanţa, din totalul de contestaţii depuse, 176 de lucrări au fost evaluate cu o notă mai mică decât nota iniţială şi 579 au fost evaluate cu note mai mari.

Un număr de 4.853 elevi din judeţul Constanţa au susţinut Bacalaureatul în intervalul 13 iunie - 8 iulie. După afişarea notelor, la nivelul judeţului Constanţa au fost depuse 1731 de contestaţii, 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite