Atentate la Bruxelles. Român stabilit în capitala Belgiei: „Oamenii se aşteptau ca teroriştii să reacţioneze astfel după arestarea lui Salah Abdeslam“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentate la Bruxelles. Un constănţean care locuieşte de 11 ani la Bruxelles mărturiseşte că oamenii simpli se aşteptau ca teroriştii să atace violent după ce teroristul Salah Abdeslam a fost arestat de poliţia belgiană.

Dorin Epure locuieşte de 11 ani în Bruxelles. Fostul jurnalist constănţean lucrează în capitala Belgiei si, în momentul în care au avut loc primele explozii în capitala Belgiei, se afla în autoturism şi mergea la o reuniune profesionala. „M-am întors din drum şi acum am intrat în casă, asa cum au cerut autoritatile federale. Vreau, însă, să mă duc să-mi iau copilul de la şcoală, care este în apropierea casei, desi cursurile ar trebui să se termine abia la 15.30."

Companiile de telefonie mobilă din Belgia au restrictionat comunicaţiile în sensul ca permit numai transmisia de SMS-uri. In acest moment, conexiunile audio nu sunt posibile. Masura ar fi fost impusa de catre autoritati, care se tem ca alte eventuale dispozitive explozive ar putea fi detonate cu ajutorul mobilelor.
 

Românul spune că pe străzi circulă doar autoturisme personale şi niciun mijloc de transport în comun. Metroul este, de asemenea, închis. „Ascult ştirile şi se anunţă să fie lăsate libere ringurile intern şi extern, adică autostrada de centură a oraşului, dar şi tunelul care face legătura în interiorul capitalei Belgiei, între comune“, adaugă el.
 

În Bruxelles gradul de alertă teroristă este ridicat la maximum. Cu toate acestea, nu se gândeşte să părăsească Belgia. „Ce-o să fac? O să încerc sa-mi continui activitatea. Dacă este să se întâmple ceva, se întâmplă oricum si oriunde. În plus, teroristii asta vor, să ne paralizeze, am intra în jocul lor“, spune el.
 

Crede însă că autoritatile belgiene au fost destul de indulgente, ceea ce a permis formarea unor adevarate "cuiburi de vipere" în inima Europei. „Ştiu că la un moment dat se sigilaseră coşurile de gunoi din statiile de metrou din cartierul european. Armata patrula în toate zonele aglomerate sau strategice, inclusiv la aeroportul de la Zaventem, fiindca nivelul alertei era, de câteva luni, ridicat la 3. Iată, însa, ca masurile de securitate au fost luate în salturi, fără a atinge radacinile răului si, bineînteles ca nu si-au dovedit eficacitatea." 
 

El spune că mulţi belgieni se aşteptau la astfel de atacuri, după ce în urmă cu câteva zile a fost arestat teroristul Salah Abdeslam, suspectat că a fost implicat în atentatele din Paris când au murit 89 de persoane, printre care şi doi români, de către poliţia belgiană. „De acum cred că va începe cu adevarat războiul. Sunt sigur ca autoritatile belgiene au realizat cu adevarat gravitatea situatiei si nu vor mai actiona cu manusi, ca pâna acum. Aşa cum cunosc eu oamenii de aici, curajoşi şi inteligenţi, cred că vor găsi soluţii şi la această provocare.“

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Pe aceeaşi temă:


Dragoste românească ucisă în capitala Franţei: „Se iubeau atât de mult, aveau tot ce şi-au dorit“. Ce au lăsat în urmă românii morţi în atentatele de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite