Panică în Parlamentul European: „Facem politică sub teroare. Ni s-a recomandat să nu părăsim clădirea“. Crin Antonescu era în drum spre aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxelles-ul este împânzit de forţe de ordine
Bruxelles-ul este împânzit de forţe de ordine

Europarlamentarii români sunt îngroziţi de ceea ce s-a întâmplat pe aeroportul din Bruxelles, arătând că toată lumea în Parlamentul European urmăreşte cu emoţie evoluţia evenimentelor şi îşi sună cunoştinţele pentru a afla dacă sunt bine.

UPDATE Crin Antonescu era în drum spre aeroport în momentul exploziilor de la Bruxelles. „Eram în drum spre aeroport când s-au produs exploziile. Voiam să vin în România. Am scăpat. Am auzit ştirile la radio. Nu am văzut nicio imagine”, a spus Crin Antonescu, la România TV.

UPDATE Viorica Dăncilă, şefa delegaţiei PSD la Bruxelles: Suntem ingroziti, speriati si extrem de ingrijorati, de ceea ce s-a intamplat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles in aceasta dimineata. Daca se confirma ipoteza unui atentat, din pacate putem spune ca terorismul se face simtit cu pregnanta in inima Europei. Sunt fericita ca niciun coleg din echipa europarlamentarilor romani nu se afla in acel moment in aeroport. Transmit pe aceasta cale condoleante familiilor care au suferit aceste pierderi, oameni nevinovati care si-au pierdut viata sau au suferit rani, din cauza acestui flagel care pare sa se extinda tot mai mult in Europa.

Europarlamentarul Maria Grapini a arătat că Parlamentul European este păzit de militari înarmaţi şi persoanele străine nu mai au acces în clădire. „Eu sunt în Parlament. Am venit la 08.00, neştiind ce s-a întâmplat. Stă fiecare în birou. Acum trebuie să mă duc la o Comisie. Nu ştiu dacă se ţine sau nu. Nu intră nimeni în clădirea Parlamentului. Aşteptăm să vedem dacă ieşim. Suntem păziţi cu Armată. Clădirea nu este tot timpul păzită. Dimineaţă, când am venit, am văzut că sunt militari înarmaţi din nou. M-am gândit căs e un Cod galben sau portocaliu, dar nu mam gândit la aşa ceva. Parlamentarii au ajuns înainte de a se şti ce s-a întâmplat. Persoanele străine nu mai au acces astăzi“, a spus Grapini, pentru „Adevărul“.

Norica Nicolai a arătat că majoritatea europarlamentarilor au ajuns la Bruxelles încă de ieri. „Noi suntem bine, toţi membrii echipei mele sunt aici, au ajuns încă de ieri. Toată lumea stă şi se uită la televizor, sună la prieteni, cunoştinţe”, a spus europarlamentarul Norica Nicolai, pentru News.ro.

Atentate Bruxelles. Imaginile groazei, surprinse imediat după exploziile de la aeroport

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, a fost pe aeroportul Zaventem în această dimineaţă, cu două ore înainte de a avea loc atentatul. „Eu sunt bine. Am decolat azi-dimineaţă spre Bucureşti în ceea ce părea a fi o dimineaţă obişnuită. Sper că toată lumea e teafără“, a spus Siegfried Mureşan. Europarlamentarul intenţiona să se întoarcă, în această seară, la Bruxelles, însă aşteaptă să vadă dacă aeroportul va fi deschis până diseară.

Europarlamentarul Cristian Preda a spus că lucrările Parlamentului European se desfăşoară potrivit programului, însă toată lumea este şocată. „Am avut o sesiune de vot în comisia AFET, în timpul căreia am aflat că s-a comis un atentat în preajma clădirii PE. Politică sub teroare. Ni s-a recomandat să nu părăsim clădirea“, spune Cristian Preda. 

Ramona Mănescu a arătat că a aflat de exploziile de la metrou în timpul lucrărilor Comisiei din care face parte. „
Vestile despre atacurile teroriste de la aeroportul Zavantem şi de la staţia de metrou Maelbeek, de lângă clădirile institutţilor europene, au întrerupt discuţiile de aici şi aşteptăm cu totţi instrucţiuni de la secretariatul Parlamentului. Nivelul de alerta a fost deja ridicat la maxim. Suntem cu toţii şocaţi de evenimentele încă în derulare. Am ţinut un moment de reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa în atentatele din această dimineaţă şi sperăm ca numărul victimelor să nu crească“, a spus Ramona Mănescu.

Citește și: Teroare la Bruxelles

Traian Ungureanu a descris atmosfera din Bruxelles după exploziile care s-au petrecut în lant.  „Acum totul este paralizat aici - traficul rutier, inclusiv pe autostrada spre aeroport, circulaţia metroului. Străzile sunt aproape pustii, e uruială generală", afirmă Traian Ungureanu, aflat la aceastră oră în sediul Parlamentului European, potrivit News.ro.

Europarlamentarul român a mai spus că „serviciile de securitate belgiene se calcă pe picioare, iar Bruxelles-ul a devenit o pepinieră de racolare a teroriştilor din cartierul arab“.

Grapini nu-şi găseşte invitaţii

Europarlamentarul Maria Grapini spune că un grup de români a aterizat pe aeroportul din Bruxelles la o oră după ce a avut loc atentatul, însă nu reuşeşte să-i găsească de atunci. ”Au ajuns la ora 9.00, ora din Belgia, pe aeroport. De atunci nu am reuşit să dau de ei. Am trimis acolo doi asistenţi de-ai mei. Aştept veşti de la ei”, a declarat, pentru News.ro, Maria Grapini.

Ulterior, Grapini a fost anunţată că cei 30 de români se aflau în cursa Tarom care a fost redirecţionată la Amsterdam. Românii se vor întoarce în România.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Potrivit presei belgiene, cel puţin 11 persoane au murit, iar 30 au fost rănite, însă poliţia belgiană vorbeşte de cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi. Alte deflagraţii au avut loc la trei staţii de metrou din apropierea instituţiilor europene.

La scurt timp de la atentatul de pe aeroport, alte trei explozii s-au produs la Bruxelles, în trei staţii de metrou diferite, dintre care una în apropiere de instituţiile UE, relatează RTBF.  Toate staţiile de metrou din capitala belgiană vor fi închise şi sunt în curs de evacuare.

Parlamentul European, aflat la cinci minute de mers de staţia de metrou Maelbeek, a anunţat că a crescut nivelul de alertă - echivalent nivelului 4 de alertă din Belgia, relatează Le Monde.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Explozii pe aeroportul din Bruxelles şi în trei staţii de metrou din apropiere de instituţiile europene. Cel puţin 11 morţi FOTO VIDEO

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Potrivit presei belgiene, cel puţin 11 persoane au murit, iar 30 au fost rănite, însă poliţia belgiană vorbeşte de cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi. Alte deflagraţii au avut loc la trei staţii de metrou din apropierea instituţiilor europene.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite