Aşezământul de la Techirghiol, ridicat de un preot cu bani din donaţii, a devenit adăpost pentru primii copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşezământ Techirghiol FOTO Claudiu Banu
Aşezământ Techirghiol FOTO Claudiu Banu

Preotul Claudiu Banu, care a ridicat la Techirghiol un adăpost pentru copii şi mame aflate în dificultate a anunţat că are primii oaspeţi.

„Dragii mei, Aşezământul "Sfântul Arsenie cel Mare", cel mai important proiect social-filantropic din Parohia noastră, a devenit o casă primitoare pentru semenii noştri mai puţin norocoşi.

Astă seară am cinat împreună cu cei protejaţi din acest Aşezământ, care deja numesc locul "ACASĂ", Aşezământul Bisericii de lemn din Parc Tăbăcărie devenind noua lor casă.

Miercuri aşteptăm încă o mămică cu două fetiţe de 6 şi respectiv 8 ani ce au nevoie de protecţia noastră“, anunţă preotul Claudiu Banu.

Piatra de temelie a adăpostului ale cărui costuri s-au ridicat la 420.000 de euro a fost pusă în 2015. Puţini au fost cei care au crezut la acea vreme în visul preotului, care a copilărit la mănăstirea unde a fost duhovnic Arsenie Papacioc şi care în prezent slujeşte la Parohia Sfânta Mina. 

Numai el a continuat să spere că proiectul la care s-a înhămat va fi dus la bun sfârşit. Odată finalizată construcţia şi utilată, încă se găsesc destui care pun la îndoială destinaţia centrului. „Mi-au zis unii: «Părinte, ăsta este hotel de cinci stele», dar întotdeauna cârcotaşii s-au dat eroi şi judecători după taste. Noi vom păstra destinaţia pentru care a fost construit: aceea de a ajuta mame şi copii“, spune arhidiaconul.

Claudiu banu

Complexul cuprinde nouă garsoniere, trei apartamente cu câte două camere fiecare, cu baia adiacentă, un living în suprafaţă de 150 metri pătraţi, spaţiu joacă pe perioada iernii, bucătărie, sală de mese, sală de studii, cabinet medical, magazin de alimente, spaţii tehnice, terasă exterioară la parter pentru luat masa pe timpul verii, trei terase suplimentare pe acoperiş unde copiii se vor juca vara.

Părintele Banu spune că scopul nu este acela de a umple centrul, ci de a trata fiecare caz în parte şi de a reintegra oamenii în societate. „Nu mi-am propus să umplu centrul, pentru că acest lucru îl pot face într-o zi. Aici nu va fi un loc unde cei care sunt în dificultate să doarmă, să mănânce şi apoi să plece. Aici, vom trata fiecare caz în parte şi vom ajuta femeile să se reintegreze în societate“, spune Claudiu Banu. Pe de altă parte, comisia aşezământul va analiza fiecare caz în parte şi apoi va lua o decizie: „Spre exemplu, spune părintele, dacă sunt certuri în familie, noi vom încerca să-i împăcăm pe cei doi soţi, intenţia noastră nu este să o scoatem pe mamă din cămin“.

Personalul centrului şi beneficiarii vor fi o familie. „Eu vreau să creez o familie, nu să instituţionalizez. Prin urmare, acest aşezământ va fi casa femeilor. Acestea trebuie să ştie că vor munci aici ca la ele acasă. Nu o să plătesc oameni din afară să facă la ele curat în cameră sau să le prepare mâncarea“, avertizează părintele.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Călătorie rituală în Olimpul ortodoxiei, enigmaticul Munte Athos: „Care femeie e mai vrednică decât Fecioara să meargă“

FOTO VIDEO Părintele Arsenie Papacioc, „spitalul de urgenţă al sufletelor“

Doi ani de la plecarea Părintelui Arsenie Papacioc. Duhovnicul Dobrogei este comemorat pe pajiştea de la Sfântul Mina

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite