Alegeri locale 2016 Constanţa. Prezenţa la vot în Constanţa: 49,73% dintre alegători au votat până la închiderea urnelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânără la vot Foto Mediafax
Tânără la vot Foto Mediafax

Alegeri locale 2016. Pe Adevarul.ro vă vom arăta prezenţa la votul de la alegerile locale desfăşurate în data de 5 iunie 2016. Urnele s-au deschis la ora 7.

UPDATE ora 22.00 La închiderea urnelor, au votat 49,73% dintre alegători. 

UPDATE ORA 20 Prezenţa la vot în judeţul Constanţa este de aproape 47% până la ora 20. Media naţională este de 46%.

UPDATE ORA 16.20. Prezenţa la vot în judeţul Constanţa este de 33,76% până la ora 16.00

UPDATE ORA 14.30 Prezenţa la vot în judeţul Constanţa este de 29, 54% la ora 14.00

UPDATE ORA 12.00 Prezenţa la vot este de 20,25% în judeţul Constanţa, faţă de media naţională de aproape 18%.

UPDATE ORA 10.25: Prezenţa la vot în judeţul Constanţa este de 11%.

Urnele s-au deschis la ora 7 a zilei de 5 iunie, iar până la ora 8, constănţenii votaseră în proporţie de 3%, peste media naţională de 2,4%.

În judeţul Constanţa au drept de vot 628.935 persoane, care îşi pot exercita dreptul democratic în 554 secţii de votare înfiinţate în cele 70 circumscripţii electorale de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale. În municipiul Constanţa pot vota 268.680 persoane.

Amintim că la alegerile locale din 2012, Radu Mazăre a ieşit primar al Constanţei, fiind votat de 87.945 persoane. Prezenţa la vot a fost de 58,72% din totalul electoratului, la urne prezentându-se 137.000 de alegători.

Alegeri locale 2016

La alegerile locale din 5 iunie 2016, Constanţa îşi alege primarul, pentru prima oară după 16 ani, fără ca Radu Mazăre să fie pe lista candidaţilor.

Demisionar din funcţie în iunie 2015, după presiunea DNA, Mazăre l-a lăsat în loc pe viceprimarul PSD Decebal Făgădău, care candidează din postura de primar interimar la fotoliul de primar al Constanţei. Cotat cu prima şansă şi datorită alegerilor locale într-un singur tur, Decebal Făgădău a scăpat, până acum, de dosarele penale pe care DNA le-a întocmit colegilor săi din primărie, ceea ce i-a atras interpelări de la „urmaşul lui Mazăre“ la „turnătorul lui Mazăre“. Băiatul harnic din primărie, după cum şi-a făcut renumele cât a stat lângă Mazăre, a încercat să repare pe ultima sută de metri marile dezastre: străzile, trotuarele, spaţiile verzi distruse, curăţenia din oraş. În zilele finale ale campaniei electorale, pe arterele Constanţei au fost scoase la un hei-rup fără precedent echipele de măturători şi de îngrijitori, care muncesc de zor, să bage gunoiul sub preş.

Principalul contracandidat este un nou-venit în politică, spre care se îndreaptă speranţele constănţenilor care vor schimbare în administraţia locală. Amiralul Vergil Chiţac (PNL) se prezintă la raport cu un CV solid de profesor şi militar, care a condus ca rector Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa. Chiţac şi-a asumat rolul de începător în ale politicii, statut care a devenit o carte de vizită ce atrage electoratul sătul de promisiuni, hoţie şi corupţie. Şi lui i se aduce un reproş, acela de a fi convins să intre în politică de magnatul GSP Gabriel Comănescu, adversar vehement al administraţiei Mazăre care intenţiona să pună mâna pe Portul Constanţa. În contextul internaţional, prezenţa unui militar la cârma Constanţei, poartă maritimă a Europei dinspre Răsărit, este considerată de analişti salutară.

Opozanţi vechi

Lista continuă cu doi politicieni care i-au făcut opoziţie lui Mazăre. Claudiu Palaz (PMP), fost prefect, s-a aflat în război de la bun început cu echipa Mazăre-Constantinescu, care i-a promis că nu va pleca din Casa Albă odată cu preluarea puterii, ci din contră va rămâne, pentru a răspunde pentru deciziile luate de fosta conducere, din care Palaz a făcut parte. Numele Palaz (al tatălui său, crescător de oi din Pietreni) a fost descoperit de presă într-o suveică imobiliară, cu un teren (60.000 metri pătraţi) cumpărat extrem de ieftin (150.000 euro) la piciorul noului pod de la Agigea, care a fost vândut unui fin al lui Mircea Toader (PDL) la un preţ de 20 ori mai mare (3,1 milioane euro). O zecime din teren a fost revândut Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa la preţul de 422.000 euro.

Christian Gigi Chiru (ALDE) este singurul condamnat penal care candidează la Primăria Constanţa. În campania trecută, fundaţia lui Chiru a tipărit 25.000 bonuri valorice de 25 lei, cu care constănţenii puteau să-şi ia gratis medicamente de la farmacii, senatorul a fost condamnat în martie 2015 la 6 luni de închisoare, pentru infracţiuni la alte legi speciale. Decizia Curţii Supreme de Justiţie a fost pronunţată de completul de 3 judecători şi prevede suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Senatorul şi fundaţia sa (ce a primit o amendă penală de 5.000 lei) au declarat apel încă de atunci, dar dosarul nu a intrat deocamdată pe rolul CSJ pentru completul de 5 judecători.

Totodată, Christian Gigi Chiru este autorul a două proiecte semnificative. A reuşit, cu ajutorul Avocatului Poporului, să retragă pachetul de 20% acţiuni deţinute neconstituţional din 2008 la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa de Consiliul Local Municipal Constanţa, în defavoarea Ministerului Transporturilor. Tot Chiru a iniţiat cu succes proiectul pentru instituirea Zilei Dobrogei la data de 14 noiembrie, în amintirea zilei de 14 noiembrie 1878, când Dobrogea a devenit oficial românească. Dobrogea a devenit astfel prima regiune istorică a României care are o zi aparte, consemnată în calendarul sărbătorilor oficiale.

Dumitru Bădrăgan (PRU) este cunoscut, de asemenea, constănţenilor care s-au implicat în mişcările de stradă. El a organizat venirea la Constanţa a basarabenilor care doresc reunirea cu patria-mamă, precum şi protestul de la Vama Veche prin care locuitorii din zonă şi-au declarat revolta faţă de intenţia autorităţilor de a amenaja la frontiera cu Bulgaria un centru pentru refugiaţi.

Independenţii

Trei independenţi participă la alegeri. Unul dintre ei s-a remarcat deja în peisajul civic: George Andrei Popescu este tânărul care a reuşit să elimine taxa de linişte impusă de Radu Mazăre. Aceasta însemna plata unor sume consistente către municipalitate de către agenţii economici din Constanţa şi Mamaia, în schimbul acordării pazei şi siguranţei unităţilor, de aceea, i se mai spunea „taxa de protecţie“. Andrei şi-a instalat o măsuţă în oraş şi a strâns, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine, peste 7.000 semnături pentru desfiinţarea acestei taxe care aducea bugetului local 1,5 milioane euro, folosiţi pentru tot felul de proiecte, a căror utilitate nu ajutau deloc vizibil oraşul. Instanţa a anulat plata acestei taxe. Tot el a avut curajul în 2014, când nimeni nu avea curaj să se ia de Mazăre, să organizeze un marş de protest chiar de ziua primarului (5 iulie) urându-i „La mulţi ani cu executare!“.

Alt independent este Ion Budi, fratele vedetei TV Tania Budi. El deţine un club din Constanţa, cu extensie estivală în Mamaia, intens frecventat de fostul primar Radu Mazăre. Deşi i s-a reproşat direct sau indirect că a fost un apropiat al fostului primar Radu Mazăre, din cauza căruia oraşul Constanţa a ajuns de nerecunoscut chiar şi pentru localnici, Ion Budi s-a delimitat categoric de el.

Sondajul IRES

Dat publicităţii de Digi24, televiziunea care l-a comandat, sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 12-13 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.109 de persoane cu drept de vot în Constanţa. Marja de eroare este de 3%.

Decebal Făgădău, PSD - 20%; Vergil Chiţac, PNL - 13%; Claudiu Palaz, PMP - 4%; Christian Gigi Chiru, ALDE - 4%; Omar Sunay, PND - 2%

Nicolae Grosu, PRM - 2%; Andrei Nicolae Tatu, independent - 2%; Ion Budi, independent - 1%; George Andrei Popescu, independent - 1%; Gheorghe Caruţiu, PNTCD - 1%

Dumitru Bădrăgan, PRU - 0,3%; Octavian Claudiu Ceti, PPU - 0,1%;

Nu votez - 4%; Indecis - 32%; Nu răspund – 15%.

Alegerile locale din iunie 2012

În iunie 2012, la postul de primar al municipiului Constanţa au candidat 10 politicieni, dintre care unul singur independent. Cele mai multe sufragii le-a obţinut Radu Mazăre (PSD/USL), care a fost votat de 87.945 de persoane. Iată voturile adunate de ceilalţi candidaţi: Christian Gigi Chiru (PDL/Alianţa pentru Constanţa) - 18.903; Claudiu-Iorga Palaz (UNPR) - 12.360; Gheorghe Dinu (PP-DD) - 11.894; Marcel Bouroş (independent) - 3.717; Raluca Dincu (PRM) - 2.002; Gheorghe Donţu (PER) - 1.835; Sorin Belu (Partidul Viitorului) - 805; Dumitru Gavari (PNG-CD) - 532; Ion Stoica (Alianţa Civică Democrată a Romilor) - 126. Prezenţa la vot a fost de 58,72% din totalul electoratului, la urne prezentându-se 137.000 de alegători.

Pe aceeaşi temă:

Analiză electorală la mijloc de campanie. Cine poate fi noul primar al Constanţei

Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite