VIDEO Românul care face mii de afişări pe Youtube cu un film despre „ce nu ţi se spune la şcoală“. „Dacă doar aşteptăm, o să rămânem dezamăgiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Dascălu este un masterand la Informatică din Bucureşti care a făcut un video despre ce crede el că nu li se spune tinerilor la şcoală şi la facultate. Înregistrarea are puţin peste trei minute şi a fost postată pe canalul de Youtube al tânărului.

„Trebuie să fii deschis şi să priveşti lumea ca pe un loc pe care poţi să-l explorezi şi atunci să încerci să înveţi de la fiecare persoană”, e de părere Cristian Dascălu, un masterand la Informatică din Bucureşti. A fost în internshipuri la Facebook şi Google, iar peste câteva săptămâni urmează să plece la un altul, la Google, în State.

Tânărul a făcut un video numit „Ce nu ţi se spune la şcoală“ pe care l-a potat pe canalul său de Youtube şi în care vorbeşte despre educaţie, bani, facultăţile văzute ca business şi Bacalaureat.

Mesajul înregistrării făcute de Cristian e să le arate elevilor, studenţilor şi părinţilor că e important şi necesar, ca pe lângă informaţiile care li se oferă, să caute ei înşişi altele, să se documenteze singuri: „să facă oamenii să înţeleagă că trebuie să ceri, şi nu să scrii după dictare, fără să te întrebi de ce e aşa, de ce lucrurile nu stau invers. Şi ca societate ne-ar ajuta să punem mai multe întrebări“.

El spune „mulţi aşteaptă să li se dea“ informaţii şi privesc sistemul de învăţământ ca o „lumină supremă spre educaţie“. „Sunt multe de îmbunătăţit în sistemul din România, e loc de mai bine“, consideră tânărul. Mai crede că e cazul ca oamenii să se implice, să schimbe lucrurile şi nu să mai aştepte. „Dacă doar aşteptăm, o să rămânem dezamăgiţi”, adaugă acesta.

Imagine cu sediul Facebook din California  FOTO: arhivă personală 

Imagine indisponibilă

Nevoia de surse alternative de informare

Cristian consideră că informaţiile pe care le oferă şcoala nu sunt suficiente pentru anul 2018, când „informaţia se consumă diferit“, şi e nevoie de alternative.

În opinia sa, sursele alternative de educaţie nu sunt promovate de sistemul de învăţământ. Mărturiseşte că a avut şansa să găsească un site de informatică, o comunitate de pregătire pentru olimpici făcută de olimpici. „Privind retrospectiv, site-ul ăsta mi-a schimbat viaţa“, zice tânărul. La astfel de surse alternative se referă el. „M-aş bucura să văd studenţi la Medicină, studenţi la Istorie sau studenţi de la toate facultăţile care să-şi facă comunităţi online să dea mai departe ce au învăţat ei. Cred că aşa am avea o şansă foarte mare să progresăm“, consideră tânărul. Numeşte aceste comunităţi un fel de „raze de lumină“.

După postarea video-ului a primit zeci de mesaje şi comentarii şi de la tineri ce au terminat o facultate şi i-au transmis că are mare dreptate şi că şi-ar fi dorit să fi văzut un astfel de video înainte să facă studiile superioare. Cristian mai spune că a primit mesaje şi de la elevi ce au văzut cu părinţii lor acea înregistrare.

„Strada televizoarelor“ şi BAC-ul

În video se vorbeşte despre „strada televizoarelor“ şi sunt redate imagini de la mai multe canale TV ce au transmis ştiri despre Bacalaureat. Cristian consideră că mass media „amplifică“ importanţa acestui examen întrucât promovabilitatea la Bac e privită drept un reper al calităţii sistemului educativ. „E un examen pe care trebuie să-l treci, dar nu e un examen aşa greu pe cât pare“, afirmă tânărul. După ce l-a dat şi a ajuns în prima sesiune spune că preferă să dea 10 BAC-uri în locul examenelor de la facultate.

În opinia sa, notele mari de la şcoală „nu sunt un indicativ bun pentru realitate“. „De multe ori se investeşte timp doar pentru a învăţa pentru notele acelea mari. Şi de multe ori, am observat asta la mine în facultate, cursurile sunt învechite. Nu sunt foarte relevante pentru tehnologiile prezente. Atunci efortul pe care-l depune un elev pentru a învăţa pentru materiile acelea poate fi direcţionat către a învăţa lucruri mai actuale şi mai utile şi care chiar vor face diferenţa după ce va termina facultatea“, e de părere masterandul.

Imagine indisponibilă

Cristian Dascălu la Liceul Haşdeu din Buzău, la o prezentare despre Informatică FOTO: Petru Trîmbiţaş

Priorităţile unui elev

Mărturiseşte că i-a plăcut Informatica de mic. A fost autodidact. „Am ajuns unde am ajuns datorită muncii mele pe cont propriu şi datorită mentalităţii de a căuta informaţii şi de a cere. Nu am aşteptat niciodată să primesc informaţii de la şcoală“, afirmă Cristian. S-a înconjurat de oameni care l-au ajutat, a avut dascăli care i-au fost modele.

În video-ul său apare şi o scenă din filmul „Cercul poeţilor dispăruţi“ cu imaginea profesorului Robin Williams. „Nu e modelul clasic care vine şi dictează, e tipul de profesor care o să schimbe oameni. Am avut astfel de profesori“, mărturiseşte tânărul.

Întrebat ce ar trebui să facă un elev sau un student la şcoală, tânărul susţine că ar trebui să înveţe inteligent, să-şi stabilească priorităţile, să caute cât mai multe surse de informaţii - inclusiv să vorbească cu colegii mai mari care materii sunt relevante pentru ce îl aşteaptă după liceu/facultate sau ce îşi doreşte de la viaţă după ce face o facultate - , să obţină validarea muncii lor la cei din jur.

„E foarte important să caute informaţii de la cei din jurul lor, să-şi stabilească un scop, să vrea să-şi dorească să ajungă undeva, apoi trebuie să lucreze pentru scopul ăla“, explică tânărul. Nu trebuie să uite de acel echilibru dintre şcoală/muncă şi viaţa lor socială, dar şi să nu uite să facă mişcare. Cristian subliniază că sportul face parte din acel echilibru şi ajută la menţinerea sa.

Împreună cu alţi tineri – printre care şi clujenii de la Wellcode - , Cristian a susţinut prezentări interactive despre Informatică la mai multe licee din ţară. Au surprins, zice el, şi subiectul legat de mentalitate.

credit video: Youtube Cristian Dascălu 

Mai puteţi citi:

VIDEO Manualul care lipseşte şcolilor din România: site-ul inovativ care te învaţă informatică gratuit a fost creat de patru tineri din Ardeal

Doi tineri din Transilvania au creat wellcode.ro, o platformă unică în România de unde oricine poate învăţa informatica de la zero. Informaţiile sunt structurate cu ajutorul unor specialişti în Pedagogie, în aşa fel încât învăţatul să nu fie o povară. Pe lângă lecţii, există probleme şi chestionare (quizz-uri) care îi verifică pe cursanţi şi se asigură că au înţeles informaţiile.

Stagiarii români la Google şi Facebook întorşi acasă să schimbe mentalităţi: „În România, dacă pui o întrebare, lumea crede că eşti prost“

Un grup de cinci foşti olimpici, actualmente studenţi, masteranzi şi doctoranzi la matematică şi-au propus să-i înveţe pe copii să descopere farmecul matematicii şi informaticii. Ei vor să arate elevilor că profesorul care predă poate fi nu numai un dascăl, ci şi un prieten care încearcă să le explice modul în care cele două discipline şcolare ar trebui privite ca un instrument util pentru viitorul lor profesional.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite