VIDEO Operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Povestea medicilor care au ajuns primii la răniţii de pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziana Motora, medic rezident şi voluntar SMURD, şi Raluca Zăgănescu, studentă la Medicină şi volutar SMURD, au fost primele care le-au oferit asistenţă medicală specializată victimelor din Apuseni. FOTO: Remus Florescu
Ziana Motora, medic rezident şi voluntar SMURD, şi Raluca Zăgănescu, studentă la Medicină şi volutar SMURD, au fost primele care le-au oferit asistenţă medicală specializată victimelor din Apuseni. FOTO: Remus Florescu

Medicii clujeni au povestit filmul operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic. “Cum a găsit epava primul paramedic”, “în ce stare erau victimele”, “cine a dat indicaţii privid poziţia acestora”, “de ce nu i-au fost făcute şocuri electrice Aurei Ion” sau “de ce medicii îi consideră pe sătenii din Poiana Horii adevăraţii salvatori” sunt câteva întrebări la care medicii clujeni din echipa de salvare au dau răspunsuri.

Ziana Motora (26 de ani), medic rezident de medicină de urgenţă şi paramedic volutar, a fost primul şi singurul medic care a ajuns la victimele accidentului aviatic din Apuseni. Ea a fost însoţită de o studentă în anul IV la Medicină, Raluca Zăgănescu. Ele au parcurs 11 kilometri de traseu montat în condiţii extreme pentru a ajunge la victime.  Ziana Motora (26 de ani), medic rezident de medicină de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj, cu experienţă de 5 ani, a susţinut că cel mai mult au impresionat-o localnicii cărora li se datorează faptul că a reuşit să ajungă până la epava avionului şi să salveze vieţile victimelor după un drum de 11 kilometri  parcurs în condiţii extreme. 

“Mersul până la locul accidentului a fost mai greu, acolo am avut emoţii şi mi-a fost puţină frică. Nu puteam însă renunţa mai ales când am văzut localnicii care erau în bluze, pentru că şi-au dat hainele de pe ei victimelor, erau uzi, erau obosiţi, afară era frig, noapte, nu mai veau lumini şi totuşi  nu au dat înapoi. Ei ştiau una şi bună: <<trebuie să ajungem la victime şi să-i ducem la maşini pentru că numai aşa îi putem salva>>. Era simplu pentru ei, nu era nimic complicat. S-au oprit când ultima victimă a ajuns în maşina de offroad.  Până atunci se putea întămpla orice, ploua, ningea, era frig, uneori intrai în zăpadă până la genunchi, uneori până la brâu, nu a contat pentru ei. Au făcut tărgi, au făcut foc, şi-au dat hainele de pe ei, le-au imobilizat fracturile cu hainele şi cu ce au putut, cu crengi. S-au descurcat admirabil, absolut fabulos s-au descurcat. A fost impresionant”. Motora a mai precizat că localnicii au ajuns cam cu 45 de minute – o oră înaintea ca ea să fie la faţa locului şi să acorde ajutor medical specializat. “Sătenii sunt cei care merită să fie numiţi salvatori pentru că au făcut tot ce le-a stat în putinţă să aducă victimele la noi”, a concluzionat medicul. Ea a ţinut să-i mulţumească şi Ralucăi Zăgănescu (23 de ani), paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani, împreună cu care a acordat primul ajutor victimelor, dar şi echipei de la Salvaspeo Bihor, care le-au asistat. Raluca este studentă în anul IV la Medicină în Cluj-Napoca. 

Filmul evenimentului

“La 16.40, s-a dat alarma. Am plecat 2 echipe cu maşini de medicină de urgenţă plus o maşină pentru victime multiple. Am ajuns în satul Poiana Horii, de unde am anunţat dispeceratul de la telefoanele fixe ale sătenilor pentru că nu era semnal. Ni s-a spus să mergem mai sus. Ne-am întâlnit cu echipe de medici din Alba şi Bihor şi am decis să facem 3 echipe pentru că nu se ştia precis unde e accidentul. În fiecare echipă a fost un medic. Eu împreună am făcut echipă cu Raluca, cu patru membri ai Salvaspeo Bihor şi cu 3 localnici. Din sat am luat-o pe jos. Aveam cu noi un rucsac, de 17 kilograme,  dotat cu tot ceea ce trebuie pentru medicina de urgenţă. Am umblat 7 kilometri prin pădure până la un loc numit dealul Cochii, unde am găsit săteni care ne-au spus că la locul accidentului au ajuns primii localnici. Informaţiile pe care le primeam erau contradictorii, la 10 minute se schibau informaţiile şi de aceea am fost precauţi. Am reuşit să-i prindem la telefon şi i-am întrebat despre starea victimelor. Ne-au spus că cinci vorbesc şi doi nu vorbesc. Apoi am rămas fără semnal. Peste câteva minute a apărut o maşină de teren. Am urcat în benă şi ne-am dus aşa circa 2,5 – 2,7 kilometri până ce roţile s-au împotmolit pentru că zăpadă trecea de genunchi. Am plecat din nou  pe jos. Raluca a mers în faţă cu salvamontiştii şi a ajuns la prima maşină de teren ce cobora de la locul accidentului. În maşină era o victimă de sex feminin (Aura Ion – nr) în stop cardio –respirator şi un bărbat, care stătea în picioare şi era conştient”, povesteşte Ziana.  

Aura Ion a fost resuscitată pentru a doua oară 

Raluca Zăgănescu, studenta în anul IV la Medicină, a ajuns prima la maşina de teren în care se afla Aura şi medicul Zamfir. Medicul i-a spus că a început manevrele de resuscitare asupra Aurei la epava elicopterului, dar acestea trebuie continuate. Raluca a început resuscitarea pe bancheta din spate a jeepului, iar peste 5 minute, când a ajuns şi Ziana, cele două au scos-o pe Aura Ion din maşină pentru a începe manevrele de resuscitare avansate pentru care aveau nevoie de mai mult spaţiu. Între timp au fost anunţate că echipele medicale de urgenţă sunt la câţiva kilometri de locul unde se aflau şi au decis să urce victima din nou în maşina de teren şi s-o trimită cu cei de la Salvaspeo mai departe, aceştia din urmă continuând manevrele de resuscitare. 

“Apoi am plecat cu Raluca spre celelalte victime. L-am găsit pe copilot adus pe târgi improvizate de săteni; era conştient, vorbea, dar nu putea să-şi mişte picioarele. Am decis să continue drumul, în jos, spre maşinile de teren. Raluca a luat-o înainte, în timp ce eu m-am ocupat de următoarele două victime, care au fost urcate într-un tractor de săteni. Apoi am găist şi a 6-a victimă, care era conştientă”, povesteşte Motora. Între timp, Raluca a sunat-o s-o anunţe că a ajuns la epava elicopterului. “Am mers circa un kilometru pe un teren foarte accidentat. Am ajuns pe creasta muntelui, unde zăpada era până la genunchi, apoi prin pădure am ajuns la epavă. Când am ajuns la epavă am constatat că a 7-a victimă – pilotul - e încarcerată în epavă, că prezintă leziuni evidente şi  nu prezintă puls central. Am anunţat la 112 şi apoi m-am întors s-o ajut pe Ziana cu celelalte victime”, a susţinut Raluca. Victimele au fost transportate cu succes spre ambulanţe şi sunt, acum, în stare bună, cu excepţia Aurei Ion şi a pilotului Adrian Iovan. 

De ce nu i s-au făcut şocuri electrice Aurei Ion 

Medicul şef de la Urgenţe SMURD, Adela Golea, a fost cea care a evaluat starea Aurei Ion după ce a fost adusă de pe munte. “Am solicit să se măsoare temperatura centrală. Iniţial temperatura a fost de 18,4 grade. Am zis să aşteptăm cel puţin 20 de minute, fiind posibl ca termometrul să nu fi arătat temperatura reală. Din păcate a rămas aceeaşi valoare şi după 20 de minute. Am reexaminat pacienta, tot corpul era ridgid, nu se putea mişca, abdomenul era destins, bombat, nu puteai palpa. Manevrele de resuscitare au durat 30 de minite după ce a ajuns la mine, aceasta după ce pe drumul de coborâre de pe munte a mai fost resuscitată o oră şi jumătate. Există un protocol de resuscitare, care este folosit în Europa din 2010 şi vreau să precizez că acesta a fost aplicat în întregime”, a suţinut Golea. Aceasta a explicat şi de ce nu s-au făcut şocuri electrice: “Şocuri electrice se fac dacă ai activitate de tip fibrilaţie sau tahicardie. La ea era asistolă, care nu are indicaţie de şocuri electrice. De asemenea, când are sub 30 grade nu se pot da şocuri”, a mai spus Bolea. Ea a arăta că echipa SMURD a mers după ghidajul primit de la dispeceratul 112, fără însă a imputa vreo vină. “Nu puteam comunica tot timpul şi asta nu se poate imputa nimănui.Eu vreau să vorbesc despre ce am făcut noi, nu despre ce au făcut alţii”, a conchis ea. 

Angajaţii au fost felicitaţi

Oficialii Spitalului Judeţean Cluj au menţionat în seara aceasta că starea de sănătate a victimelor accidentului aviatic de luni este favorabilă, lucru care se datorează şi măsurilor prompte luate de personalul spitalului implicat în operaţiunea de salvare: 16 medici, 17 aistente, doi medici rezidenţi voluntari, un paramedic I student la Medicină,  7 brancardieri, 4 infirmiere şi două îngrijitoare. Când s-a aflat despre tragedia aviatică toţi medici solicitaţi au venit la datorie, deşi mulţi dintre ei ieşiseră din ture. Medici au fost aduşi în sala în care s-a ţinut conferinţa de presă şi felicitaţi. 

Citeşte şi

Pe aceeaşi temă:

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite