VIDEO Lecţia Consiliului Judeţean Cluj: cum să duci la faliment o firmă care nu are concurenţă
0
SC Pază şi Protecţie Cluj SRL, firma care are monopol asupra contractelor de pază a tuturor instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, a ajuns la sapă de lemn după mai puţin de un an de când USL a numit, pe linie politică, un director fără experienţă, pe Robert Cojan. Acesta şi-a dat demisia şi a lăsat firma cu datorii de peste 800.000 de lei.
SC Pază şi Protecţie Cluj SRL, firma Consiliului Judeţean care asigură paza instituţiilor publice care îi sunt subordonate, este într-o situaţie financiară dificilă. În fiecare lună, firma pierde 35.000 de lei, iar la sfârşitul lunii iunie a acestui an, datoriile se ridicau la 847.000 de lei, conform unei situaţii prezentate de Consiliul Judeţean la solicitarea Adevărul. Situaţia este aşa de gravă încât firma nu mai are bani nici să plătească găzduirea siteului web propriu. Restanţele firmei în ceea ce priveşte TVA-ul (226.000 de lei), salariile angajaţilor (259.000 de lei), asigurările sociale (174.000 de lei) şi 68.000 de lei (asigurările de sănătate) duc firma în zona unei posibile executări silite din partea Fiscului, dacă situaţia nu se schimbă rapid. Cum s-a ajuns în această situaţie în condiţiile în care în 2012, firma avea un profit de circa 92.000 de lei, conform datelor furnizate de Ministerul Finantelor? Situaţia este cu atât mai curioasă cu cât S.C. "Paza si Protectie Cluj" S.R.L are, practic, monopol pe paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor aparţinând domeniului public şi privat al judeţului Cluj. Firma asigură serviciile de paza cu un efectiv de circa 300 de agenţi publici la un numar de 85 beneficiari, prin 125 posturi de paza.
Mangementul politic duce Consiliul Judeţean la sapă de lemn
Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu: după ce a câştigat alegerile USL a dispus concedierea fostei directoare, Adriana Sabou, şi înlocuirea ei cu Robert Filip Cojan, un jurist care nu avea nicio idee despre cum se conduce o astfel de firmă. Dovada este faptul că a adus la sapă de lemn SC . "Paza şi Protectie Cluj" S.R.L în mai puţin de un an. El a fost numit în funcţie la sfârşitul lui 2012, pe linie politică, din partea PSD. La şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută el şi-a depus demisia invocând „motive personale” (vezi video). Nici aducerea, din 1 iunie 2013, în postul de director adjunct a lui Daniel Mihiş, un tânăr penelist de 30 de ani, care de asemenea nu are nicio experienţă în domeniu, nu a adus nimic bun. Mihiş a fost unul dintre lideri ai primelor zile de protest care au avut loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în luna ianuarie a anului trecut.
Cum s-a ajuns la această situaţie
Surse din interorul SC Pază şi Protecţia Cluj au susţinut pentru Adevărul că noul director a reuşit performanţa de a pune pe butuci în timp record o firmă funcţională întrucât a mărit numărul personalului TESA cu circa 10 persoane, dintre care doi noi directori. Apoi, acesta a majorat cu circa 50% salariul personalului TESA, el numărându-se printre cei cu salariile mărite. Aceasta, pe fondul unui management defectuos şi a unei politici darnice de cheltuieli materiale inutile, a dus la dezastrul în care se află firma. În şedinta de Consiliul Judeţean care a avut loc săptămâna trecută, executivul a recunoscut că firma are datorii mari, însă a dat vina pe creşterea salariului minim pe economie. Consiliul a votat şi soluţia propusă de executiv: desfiinţarea funcţiei de director al SC Pază şi Protecţie Cluj şi a încă trei posturi, de pe urma cărora ar rezulta e economie de 10.000 de lei lunar. Mare parte, din economie se face din desfiinţarea postului de director -7.600 de lei. Problema este că pe acest post a fost reîncadrată la începutul lunii fosta directoare, Adriana Sabou, conform unei hotărâri definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Cluj. Sabou a obţinut şi o despăgubire de circa 80.000 de lei, salariile neîncasate din momentul în care a fost concediată ilegal. Astfel, timp de aproape 11 luni SC Pază şi Protecţie a plătit doi directori. La aceasta se adaugă cheltuielile de judecată şi de executare silită.
Se doreşte falimetarea SC Pază şi Protecţie SRL
La şedinţa de Consiliu Judeţean de joia trecută, consilierii PDL au acuzat puterea că hotărârea desfiinţării funcţiei de director este pur politică şi nu are legătură cu situaţie economic a firmei. În replică, vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, principalul susţinător al directorului care a dus societatea comercială la sapă de lemn, a făcut acuzaţii grave (vezi video): pe de o parte a susţinut că Adriana Sabou, fosta directoare, şi-ar fi trimis oamenii să-l întrebe ce sumă de bani doreşte pentru a o păstra în funcţie, iar pe de altă parte, a invocate un audit al CJ în urma căruia s-ar fi descoperit mai multe probleme ale fostei conduceri. În ceea ce priveşte tentativa de luare de mită, Oleleu nu a depus nicio plângere la organele ablitate şi va fi acţionat în judecată de Sabou pentru calomnie, iar în ceea ce priveşte auditul, acesta nu a avut nicio finalitate jurudică, fosta directoare fiind concediată din alt motiv, considerat ilegal de instanţă. Surse din interiorul Consiliului Judeţean susţin că instituţia doreşte falimentarea Serviciului de Pază şi Protecţie Cluj în interesul lui Pop Puşcaş, fost şef al Poliţiei clujene care este proprietarul firmei de pază PP Protect. Pop Puşcaş este de asemenea un membru important al PSD Cluj, partid care are conform algoritmului USL, conducerea Serviciului de Pază şi Protecţie Cluj.
Citeşte şi