VIDEO De ce sunt japonezii atât de politicoşi. Majoritatea sunt concentraţi în marile aglomerări urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politeţea este una dintre trăsăturile japonezilor care trezesc admiraţia vesticilor. Populaţia Ţării Soarelui-Răsare, în jur de 126 de milioane de locuitori, este concentrată în oraşe, iar asta face ca spaţiul locuit pentru fiecare individ să fie destul de restrâns.

Politeţea este o trăsătură adânc înrădăcinată în felul de a fi al japonezilor. Dornici să afle de ce japonezii sunt atât de politicoşi, publicaţii din lume şi internauţi au căutat răspunsuri în filosofia, religia, cultura, şcoala şi modul de a vorbi al niponilor.

Jurnaliştii BBC detaliau, într-un articol din mai 2016, conceptul „omotenashi“ care se traduce adesea prin ospitalitate niponă, dar în practică îmbină o politeţe rafinată cu dorinţa de a menţine armonie şi a evita orice conflict.

Cei fascinaţi de magia Japoniei au realizat filmuleţe în care explică, simplu şi pe înţelesul oricui, rădăcinile politeţei japonezilor. Un exemplu este al celor de la canalul de Youtube xReasons care au întocmit o listă cu 5 motive legate de această caracteristică a locuitorilor Ţării Soarelui-Răsare.

Acestea sunt:

1. Filosofia şi religia - potrivit acestora, japonezii sunt crescuţi să pună familia şi ţara sunt mai presus de ei înşişi. De mici să fie responsabili şi să practice conceptul de „a servi“, adică să pună nevoile altora înaintea propriilor nevoi.

2. Cultura şi regulile - cultura japoneză este foarte complexă şi cu graniţe fine dintre ceea ce este bine şi ceea ce e rău. Grupul e mai important decât individul.

3. Şcoala - părinţii pun mare preţ pe manierele sociale al copiilor şi pe legătura dintre generaţii. La şcoală, elevii sunt învăţaţi să cureţe zilnic sălile de clasă unde învaţă şi curţile unităţilor de învăţământ.

4. Evită orice fel de conflict - fac asta din pricină că spaţiul personal în public este foarte mic din cauza aglomerărilor urbani. În Tokyo, capitala statului, locuiesc şi muncesc circa 35 de milioane de oameni. Aceasta i-ar determina să găsească modalităţi prin care să convieţuiască şi să se înţeleagă în aceste aglomeraţii urbane, în care spaţiul personal este mic.

5. Modul diferit de adresare faţă de vârstnici, şefi, colegi - şi un banal salut capătă valenţe formale când este adresat celui mai vârstnic din familie, şefului sau colegilor cu un statut mai ridicat în companie. Japonezii practică diferite moduri de a vorbi în funcţie de persoana cărora li se adresează. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Avocat din India, despre corupţia acceptată tacit de statele lumii: „Suferim de o epidemie globală de injustiţie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite